Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Στο ΣτΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Κατέθεσαν προσφυγές κατά του νέου φορολογικού νόμου
Στο ΣτΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Κατέθεσαν προσφυγές κατά του νέου φορολογικού νόμου

Στο ΣτΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Κατέθεσαν προσφυγές κατά του νέου φορολογικού νόμου.

ΟΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…. ΕΝΩ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ….

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατατέθηκαν σήμερα Δευτέρα (17/6) οι Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Την ίδια ώρα έξω από το ΣτΕ συγκεντρώθηκαν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και έμποροι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην άδικη φορολόγησή τους για εισοδήματα που δεν απέκτησαν.

Για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε:

«Είμαστε εδώ σήμερα για να καταθέσουμε την προσφυγή έναντι ενός άδικου νόμου. Έναν νόμο με τον οποίο ουσιαστικά η κυβέρνηση σπρώχνει προς το κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο νόμος αυτός θα καταπέσει ως αντισυνταγματικός αλλά κυρίως ο αγώνας μας είναι η σωτηρία των επιχειρήσεων γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε μία χώρα στην οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λείπουν από την οικονομία.

Είναι ένας αγώνας λοιπόν για να επιβιώσουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά οι οικογένειες όλων αυτών, γιατί θυμίζω ότι στη χώρα μας το 90% των επιχειρήσεων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις».

Μετά την κατάθεση των αιτήσεων ακυρώσεως ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός δήλωσε:

«Για μας είναι αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά το ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διάλογος, εξ αρχής, με τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και στα δικαστήρια και στην κοινωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Δημήτρης Μουλιάτος τόνισε ότι:

«Για τον κλάδο των λαϊκών αγορών, ο αγώνας αυτός είναι αγώνας επιβίωσης των λαϊκών αγορών απέναντι σε έναν άδικο φορολογικό νόμο που έρχεται να φορολογήσει με τρόπο τεκμαρτό απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα, γεγονός που μας οδηγεί στον αφανισμό. Αυτό λοιπόν εμείς οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών δεν θα το αποδεχτούμε και θα αγωνιστούμε μέχρι να πάρουμε πίσω την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια».

Στις αιτήσεις ακύρωσης που κατατέθηκαν στο ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζονται τα εξής:

  • Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.
  • Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.
  • Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Έξω από Συμβούλιο της Επικρατείας και δίπλα στα μέλη της Συντονιστικής των φορέων που αγωνίζονται για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, βρέθηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων.

Τις Αιτήσεις Ακυρώσεως κατέθεσαν οι εξής φορείς:

  • Όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας
  • Η «Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)»,
  • Η «Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)»,
  • Το «Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)»,
  • Η «Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία»,
  • Το «Γεωτεχνικό Επιμελητήριον Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)»,
  • Η «Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος»,
  • Το «Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.)»,
  • Η «Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος»,
  • Η «Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α)»,
  • Ο «Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος»,
  • Η «Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.)»,
  • Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.)»,
  • Ο «Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών (Λ.Σ.Α.)»
  • Η «Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)».

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ