Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πλημμυρίδα κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και ακίνητα σημειώθηκε στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, όπου η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είχε πέσει στο ναδίρ.

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ, ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ Ε.ΣΥ. ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΞΕΧΡΕΩΜΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ !! ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΟΥΤΟΥ

Το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμη και σε πλειστηριασμό, αναδεικνύει ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο».

Από την έκθεση δεν λείπουν και τα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης και των τραπεζών. Ετσι, παρά τις νομοθετικές προβλέψεις που ήδη υφίστανται, τα προνοιακά επιδόματα αποτελούν ακόμα αντικείμενο κατάσχεσης για πάσης φύσεως οφειλές, πράγμα που έρχεται, όπως υπογραμμίζει ο Συνήγορος, «σε αντίθεση και ανατρέπει τόσο τον σκοπό τους όσο και τη βούληση του θεσπίζοντος αυτά νομοθέτη, και εξακολουθούν να χρήζουν άμεσης, πλήρους και αποτελεσματικής κατά πάντων ρητής νομοθετικής προστασίας».

Οι περιπτώσεις πολιτών που χωρίς να έχουν λάβει ειδοποίηση βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων μπροστά στην οθόνη των ΑΤΜ δεν είναι λίγες.

Ετσι, όταν μπαίνουν μέσα στο κατάστημα της τράπεζας για να μάθουν τους λόγους του «μηδενικού υπολοίπου», ακούν τα μαντάτα, ακόμα και όταν πρόκειται για προνοιακά επιδόματα.

Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων είναι νόμιμη, όμως, όπως υπογραμμίζει ο Συνήγορος, η δυσλειτουργία του πλαισίου και η έλλειψη συντονισμού οδηγούν σε κατασχέσεις ή στη βεβαίωση βαρών και σε συγγενικά πρόσωπα που δεν έχουν οφειλές, ή παρότι ισχύει –αν δηλωθεί– το ακατάσχετο (1.250 ευρώ) πολλές φορές δεν τηρείται.

Και επιπρόσθετα, η διευθέτηση των διαφορών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολη και χρονοβόρος και πολλοί πολίτες προσφεύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη αναζητώντας λύση.

Στην ειδική έκθεση αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Γονείς ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία κατήγγειλαν ότι προνοιακά βοηθήματα και επιδόματα κατασχέθηκαν για οφειλές των γονέων.

Κληρονόμοι επισκέπτονται την εφορία ώστε να κάνουν διαγραφή των θανόντων από το Μητρώο της ΔΟΥ και δεν διαπιστώνεται κάποια οφειλή. Στη συνέχεια, όμως, απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα για οφειλές για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν από την εφορία κατά τη δήλωση του θανάτου.

Οφειλέτης προσήλθε στην εφορία εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που όριζε το ειδοποιητήριο που έλαβε και ρύθμισε την οφειλή του, για να πληροφορηθεί αργότερα ότι η ΔΟΥ είχε προχωρήσει στην έκδοση κατασχετηρίου προ της λήξης της προθεσμίας και παρά τη ρύθμιση οι τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν δεσμευτεί.

Σε ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή προστέθηκε κατά λάθος ένα μηδενικό παραπάνω από λογιστήριο εταιρείας στη μισθοδοσία υπαλλήλου. Ετσι, αντί για 1.000 ευρώ στον λογαριασμό του εμφανίστηκε το ποσό των 10.000 ευρώ. Λόγω μεγάλης οφειλής του υπαλλήλου προς την εφορία, η τράπεζα κατάσχεσε όλο το ποσό. Οταν το λάθος έγινε αντιληπτό, ούτε η εφορία ούτε η τράπεζα επέτρεψαν την ακύρωση της συναλλαγής και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Μιλώντας σε ημερίδα του Συνηγόρου του Πολίτη ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι το 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε σε 1.643.500 κατασχέσεις για περίπου 312.000 οφειλέτες, δηλαδή περίπου 5,3 κατασχετήρια ανά ΑΦΜ. Από το 2018 και μετά βαίνει μειούμενο.

Επίσης, όπως είπε, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2018 οι εισπράξεις από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ, ωστόσο –τόνισε– επιχειρούνται μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη φορολογική συμμόρφωση, όπως η ηλεκτρονική ρύθμιση για οφειλές και η διεύρυνση της ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας.

Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής:

 Το 1% των οφειλετών, διαφορετικά 40.514 φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστούν το 90% των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή 90 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο ο κάθε ένας από αυτούς χρωστάει 2.250.000 ευρώ.

Το 87% των οφειλετών χρωστάει μόλις το 2,5% των 101 δισ. ευρώ, δηλαδή 3.569.975 φορολογούμενοι χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ.

Περίπου 30 δισ. ευρώ ή το 31,8% του συνόλου προέρχεται από 70 φορολογούμενους με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ή 1% του συνόλου από 3,3 εκατ. φορολογούμενους χρωστούν έως 2.000 ευρώ.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σημείωσε ότι έχει θεσπιστεί προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μέσω του Νόμου Κατσέλη και του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και όσοι οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις θα πρέπει να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας είναι στη διάθεση των πολιτών.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ