Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Θεσμικό «πραξικόπημα» από την Κυβέρνηση: Διορίζουν νέα ηγεσία στον Α. Πάγο λίγο πριν τις εκλογές – Τι φοβάται ο Τσίπρας;

Σε μια πραξικοπηματικού τύπου κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί να δεσμεύσει με τις επιλογές της και την επόμενη κυβέρνηση, ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως και του Προέδρου του Αρείου Πάγου λήγουν στις 30 Ιουνίου, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ορισμό νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη, πρόεδρο και εισαγγελέα.
Μάλιστα, αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιλέξει η κυβέρνηση ηγεσία στη δικαιοσύνη, απάντησε «ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνονταν οι εκλογές 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει 10 Ιουνίου στον ΠτΔ (σ.σ. μια εβδομάδα μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όχι την ακριβώς επομένη, 3 Ιουνίου) και οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως είπε,. στις 7 Ιουλίου, με το πρόσχημα της μη διατάραξης των πανελληνίων εξετάσεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη έχει αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο επιλογής νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που ήδη προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αν τελικά η επιλογή γίνει από το υπουργικό συμβούλιο πριν την λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Το 2016 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε επιλογή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πριν την λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, επιλέγοντας την Ξένη Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρνηθεί να υπογράψει το διάταγμα πριν τις 30 Ιουνίου οπότε και έληξε η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.
Ομως μένει ανοικτό, αν από την 1η Ιουλίου και μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει τέτοιο διάταγμα, την ώρα που η νομοθεσία απαγορεύει και απλές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο, πόσο μάλλον την επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Βέβαια αν η επιλογή γίνει και το διάταγμα δημοσιευθεί, δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος ακύρωσης των επιλογών.
 

Τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει τελικά αυτή την πραξικοπηματική ενέργεια, το βάρος θα κληθεί να σηκώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν από τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.
Ωστόσο, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να υπογράψει το Διάταγμα ως την 30η Ιουνίου ημέρα που έληγε η θητεία Κουτζαμάνη.
Πλέον, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει την 1η Ιουλίου, όταν η σημερινή ηγεσία του Αρείου Πάγου θα έχει αποχωρήσει.
Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το σχετικό Διάταγμα, η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα θα δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή.

ΠΗΓΗ  Θεσμικό «πραξικόπημα» από την Κυβέρνηση
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κοινοποίησε !!!