Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ “ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ;”

Ο Μυτιλιναιος, ο Κοπελούζος και η Τέρνα ειναι που θα πάρουν τον λιγνιτη…Οι ιδιοι που στήνουν τα αιολικα  και καταστρέφοντας καθε βουνο της Ελλαδας..

Καταλάβατε, τωρα, οτι σας χρησιμοποιησαν; Dennis Hoidas

Λιγνίτες: Παρόντες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, China energy.

http://axianews.gr

Τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι επενδυτές αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα κατά την προκαταρκτική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Παρόντες θα είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος με την China Energy, Μυτιληναίος, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενώ αβέβαιη εμφανίζεται η συμμετοχή της Seven Energy, της επίσης Τσέχικης EPH αλλά και νέων παικτών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι έχει πραγματοποιήσει επαφές με την επίσης Κινεζική CMEC, Ρώσους επενδυτές και μία Αμερικανική εταιρεία. Όμως σήμερα μέχρι το απόγευμα στις 5.00 που εκπνέει η προθεσμία, θα ξέρουμε αν οι επενδυτές αυτοί έχουν πειστεί για την αξία του διαγωνισμού ώστε να συμμετέχουν έστω και σε αυτό το μη δεσμευτικό στάδιο.

Για τους Τσέχους της Seven Energy που κατά την προηγούμενη άγονη διαγωνιστική διαδικασία είχαν συμπράξει με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπάρχουν διφορούμενες απόψεις σχετικά με τον αν θα εμφανιστούν στο διαγωνισμό από κοινού με τον ελληνικό όμιλο ή μεμονωμένα όπως έκαναν και κατά το αρχικό στάδιο της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Χθες, πάντως υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για μη εκδήλωση ενδιαφέροντος, άποψη όμως που φαίνεται να έχει μικρές πιθανότητες.

Η Seven Energy έχει από καιρό διαμηνύσει στην κυβέρνηση και την ΔΕΗ ότι χωρίς ένα μηχανισμό επιμερισμού ζημιών-κερδών δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Το έδειξε άλλωστε έμπρακτα και κατά την τελευταία διαγωνιστική διαδικασία, υποβάλλοντας μια προσφορά που επί της ουσίας ήταν εκτός πλαισίου, προβλέποντας μια διαφορετική σύμβαση αγοραπωλησίας από αυτή που είχε εγκρίνει η ΔΕΗ. Όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, η Κομισιόν απέρριψε ένα μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου για το διαγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας).Ωστόσο, οι επενδυτές κρατούν –και δικαίως- μικρό καλάθι αφού θεωρούν ότι η στάση των Βρυξελλών δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.

Ο διαγωνισμός για το λιγνίτη ξεκινά με αρνητικό πρόσημο και για άλλους τέσσερις λόγους. Το κόστος των ρύπων τις τελευταίες μέρες κινείται και πάλι ανοδικά, στα 23 ευρώ ο τόνος, γεγονός που δεν στέλνει θετικά μηνύματα στους επενδυτές. Επιπλέον, στο 55% από 40% ανέβασε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ο διαγωνισμός συνεχίζει επίσης να έχει δύο μεγάλες εκκρεμότητες που είναι τα ΑΔΙ αλλά και η τροφοδοσία της Αχλάδας. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις ο διαγωνισμός δύσκολα θα αποφύγει την κατάληξη του πρώτου. Εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να εκχωρήσει τις μονάδες με κάθε τίμημα, μια απόφαση δύσκολη ειδικά σε προεκλογική περίοδο.

ΠΗΓΗ

σ.σ. Κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμος τοτε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΙ ΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΣ“. ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.