Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Φοροαπαλλαγές και ΕΝΦΙΑ δώρο από δανειστές και κυβέρνηση στα «κοράκια» με τα κόκκινα δάνεια.  Σε εμάς γιατί δεν κάνουν Φοροαπαλλαγές;;;

Να μην πληρώνουν φόρους τα ξένα funds ζητούν οι δανειστές.

Φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες που αγοράζουν κοψοχρονιά τα κόκκινα δάνεια θέλουν οι δανειστές, έχοντας βάλει το θέμα ως προτεραιότητα στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Αυτό που ζητούν είναι να καταργηθούν φόροι που συνδέονται με την πώληση δανείων αλλά και με τα ακίνητα που ενδεχομένως είναι προσημειωμένα και είναι υποψήφια για πλειστηριασμό.

Το ζητούμενο από την πλευρά των δανειστών είναι να δημιουργηθούν πρόσθετα κίνητρα για τις εταιρείες που ειδικεύονται στις πτωχεύσεις, δηλαδή αγοράζουν πολύ φτηνά κόκκινα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και στη συνέχεια διεκδικούν τα οφειλόμενα ποσά από τον δανειολήπτη ή προχωρούν σε πλειστηριασμό για να εισπράξουν ό,τι μπορέσουν. Οι φοροαπαλλαγές που ζητούν οι δανειστές έχουν στόχο να διευκολύνουν τις συγκεκριμένες εταιρείες, τα αποκαλούμενα funds, έτσι ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν το κόστος αγοράς και διατήρησης των δανείων στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, αλλά και για να μην επιβαρύνονται με φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, στην περίπτωση που το συνδεδεμένο ακίνητο μείνει για κάποιο διάστημα στα δικά τους χέρια – π.χ. ύστερα από έναν άκαρπο πλειστηριασμό.

Εάν υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο, τα funds όχι μόνο θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας (3%-4% για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, μέχρι 30%-40% για στεγαστικά με εγγυήσεις), ενώ ο δανειολήπτης θα συνεχίσει να χρωστάει το σύνολο, αλλά θα απαλλαγούν και από τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους. Πέρα από το προφανές ηθικό ζήτημα, πιθανόν να υπάρχει και νομικό πρόβλημα, αφού ενδεχομένως ανακύπτουν ζητήματα ισότητας όλων, φυσικών και νομικών προσώπων, απέναντι στη φορολογία.

Στην αξιολόγηση που ξεκίνησε σήμερα εντάσσονται ζητήματα που συνδέονται με αλλαγές στον νόμο Κατσέλη προς το αυστηρότερο, με κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου όσων προσφεύγουν, διερεύνηση πιθανού δόλου, κατάργηση της δυνατότητας υποβολής αλλεπάλληλων αιτήσεων και γενικότερα αυστηροποίηση των κριτηρίων ελέγχου όσων δικαιούνται προστασία.

πηγη      Από Iskra  –

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ