ΟΙ “ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ” ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΗΜΠΟΡΩΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ…
Αγοράζουν σπίτια, άλλοι αγοράζουν λιμάνια, αεροδρόμια, παραλίες, δρόμους…. Και οι Ελληνες μεταναστεύουν…. Τελικά θα μείνει μόνο το όνομα Ελλάδα και ο Παρθενώνας… Στην ουσία κατάκτηση έχουμε χωρίς μπαρούτι αλλά με πονηριά και χρήμα….
Δείτε λίγο λεπτομέρειες μέσα…να δείτε πού αλλού προεκτείνεται η δουλειά… από δημοσίευμα της καθημερινής.
Ν.Μ
Ισραηλινό fund αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα
Σε ισχυρό «παίκτη» της εγχώριας αγοράς ακινήτων έχει εξελιχθεί το ισραηλινών συμφερόντων Zoia Fund του κ. Ρούμπεν Σάγκι, καθώς αυτή την περίοδο διαχειρίζεται περί τα 19 κτίρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, στοχεύοντας είτε στην αγορά κατοικίας είτε στην αγορά γραφείων. Το επενδυτικό fund είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, καθώς σε διεθνές επίπεδο διαχειρίζεται περί τα 20.000 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2,2 δισ. ευρώ. Το Zoia έχει παρουσία σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, με έμφαση στη Βαρκελώνη, Πολωνία, Γερμανία, Ισραήλ και Ελλάδα).
Αρκετά από τα ακίνητα που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα το Zoia Fund στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται στο στάδιο της ανακατασκευής, ώστε να αρχίσουν να εκμισθώνονται. Υπάρχουν όμως και αρκετά ολοκληρωμένα και εν χρήσει ακίνητα, όπως για παράδειγμα το The Hill. Το εν λόγω κτίριο απαρτίζεται από εννέα διαμερίσματα, τα οποία μισθώνονται είτε μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων είτε και με συμβατικές μισθώσεις μεγάλης διάρκειας (ανάλογα με τη ζήτηση).
Το πλήρως ανακαινισμένο ακίνητο βρίσκεται στον Λυκαβηττό, στη συμβολή των οδών Σαρανταπήχου και Κοσμά Μελωδού 30. Τα διαμερίσματα που προσφέρει κυμαίνονται από στούντιο των 25 τ.μ. μέχρι οροφοδιαμερίσματα των 142 τ.μ. Το Zoia Fund έχει επίσης αποκτήσει ακίνητα, μεταξύ άλλων, στην οδό Αιόλου (το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο με επιπλωμένα διαμερίσματα), στην Καλλιθέα, στο Κολωνάκι (ένα στην οδό Δεινοκράτους και ένα στην οδό Μαρασλή), στην Καστέλλα, στο Κουκάκι, στον Πειραιά (Μακράς Στοάς), στο Γκάζι (Παγγαίου), στη Νεάπολη (συμβολή Ασκληπιού και Κοσμά Μελωδού) και στα Εξάρχεια (Μπόταση).
Παράλληλα, τρία ακόμα κτίρια της εταιρείας αξιοποιούνται ήδη ως επαγγελματικοί χώροι. Το ένα ακίνητο είναι επιφάνειας της τάξεως των 3.000 τ.μ. και βρίσκεται επί της Πατησίων, στο ύψος του Μουσείου, ενώ το άλλο βρίσκεται επί της οδού Φιλελλήνων, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Το πρώτο ακίνητο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, ενώ το δεύτερο για την εξαιρετική τοποθεσία του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού κτιρίου στο Γκάζι σε έναν σύγχρονο χώρο γραφείων, ο οποίος θα μισθωθεί από την εταιρεία Spaces, η οποία ειδικεύεται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις γραφείων. Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 3.200 τ.μ.
Η κινητικότητα αυτή καταδεικνύει το σημαντικό ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ, καθώς, εκτός από το Zoia Fund, επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι όμιλοι. Για παράδειγμα, ενεργός στην ελληνική αγορά είναι ο κ. Μπένι Στάινμετζ (τέως επενδυτής στην Invel, που ελέγχει την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ), ο οποίος φέρεται να απέκτησε πριν από λίγους μήνες δύο κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχει εκφράσει και το ενδιαφέρον του για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων.
Στον ξενοδοχειακό τομέα δραστηριοποιείται και ο όμιλος Fattal Group, ο οποίος πρόσφατα επικράτησε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου Esperia Palace, στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, καταθέτοντας προσφορά με μηνιαίο μίσθωμα 95.800 ευρώ (σχεδόν διπλάσιο από το ελάχιστο ζητούμενο των 54.000 ευρώ). Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων μετά τις εργασίες ανακατασκευής που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα είναι τόσο έντονη, ώστε έχει πυροδοτήσει τη συνεργασία ακόμα και δικηγορικών γραφείων μεταξύ των δύο χωρών. Μια τέτοια κίνηση έγινε πρόσφατα ανάμεσα στο ελληνικό γραφείο Machas & Partners και του ισραηλινού ομίλου Firon & Co., που προχώρησαν στη σύσταση ενός κοινού και εξειδικευμένου φορέα, με αντικείμενο την υποστήριξη ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η είσοδος επενδυτών από το Ισραήλ, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επωφεληθούν των ευκαιριών που προσφέρονται τόσο μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», που αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής στους επενδυτές εκτός Ε.Ε. που αποκτούν ακίνητα, όσο και λόγω δημοφιλίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ν.Χ