Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

500 εκατομμύρια μέλισσες πέθαναν τους τελευταίους 3 μήνες στην Βραζιλία

Για όσους δεν καταλαβαίνουν την σημασία της είδησης, αξίζει να επισημάνουμε πως το 75% των τροφών του πλανήτη εξαρτάται από την γονιμοποίηση των μελισσών.

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Βραζιλία αυτό το διάστημα, εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στον Αμαζόνιο, όμως υπάρχει και ακόμη ένας λόγος που αξίζει την δέουσα προσοχή, καθώς ούτε και αυτός είναι για καλό.

Τους τελευταίους τρεις μήνες λοιπόν, η χώρα του καφέ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις μέλισσες, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ στο διάστημα αυτό έχουν πεθάνει περίπου 500 εκατομμύρια τέτοια έντομα.

Μόνο στο νοτιότερο μέρος της πολιτείας του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ έχουν αναφερθεί 400 εκατομμύρια απώλειες, 7 εκατομμύρια στο Σάο Πάολο, 50 εκατομμύρια στην Σάντα Καταρίνα και 45 εκατομμύρια στο Μάτο Γκρόσο.

Μιλώντας για τους θανάτους αυτούς, ο Άλντο Ματσάντο, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος των μελισσοκόμων στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, έδειξε ως πηγή του προβλήματα τα φυτοφάρμακα και συμπλήρωσε: «Μόλις οι υγιείς μέλισσες καθαρίσουν τις κυψέλες από αυτές που έχουν πεθάνει, δείχνουν να μολύνονται και αυτές και να πεθαίνουν μαζικά».

Όλο αυτό δεν πρέπει να προκαλεί και ιδιαίτερη εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός οτι η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυτοφαρμάκων στον κόσμο. Τόσο υπό τον πρώην πρόεδρό της Τεμέρ, όσο και από τον νυν Μπολσονάρου. Μάλιστα μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται 193 ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα που, σύμφωνα με την GreenPeace, απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αν λόγω του μικρού μεγέθους τους και της μαζικής παρουσίας τους σε κάποιες περιπτώσεις, δεν σας φαίνεται και τόσο ανησυχητική η είδηση, αξίζει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με τον Οργανισμό Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το 75% του φαγητού του πλανήτη εξαρτάται από την γονιμοποίηση των μελισσών.

Μάλιστα, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες και η Ελλαδα. Μπορεί όχι σε τόσο δραματικά νούμερα, αλλά ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος.

Για παράδειγμα, στην Μεγάλη Βρετανία, στην αρχή της χρονιάς το BBC ανέφερε πως το 1/3 των άγριων μελισσών και των επικονιαστικών εντόμων είναι σε παρακμή είναι σε παρακμή, ενώ στις ΗΠΑ το φαινόμενο τα έντομα αυτά να εξαφανίζονται από τις κυψέλες του, έχει επηρεάσει τον πληθυσμό της χώρας, εδώ και 12 χρόνια.

Πηγήgazzetta.gr