Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Βασιλεύει η διαφθορά, λένε Εισαγγελέας και Ελεγκτής
Βασιλεύει η διαφθορά, λένε Εισαγγελέας και Ελεγκτής

Βασιλεύει η διαφθορά, λένε Εισαγγελέας και Ελεγκτής

Για «ασύλληπτο» μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει να βασιλεύει, παρά τα πλήγματα που υπέστη, έκαναν λόγο ομιλητές ημερίδας, που διοργανώθηκε 04 Δεκεμβρίου 2019 στη Λευκωσία. Στην ημερίδα με τίτλο «Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής. Συμφώνησαν ότι τα φαινόμενα διαφθοράς είναι διαχρονικά, τόσο στην Κύπρο, όσο και παγκοσμίως, ενώ αναφέρθηκαν παράλληλα στην ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή για αντιμετώπιση του φαινομένου. (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ;;;)

Από το βήμα της ημερίδας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ενιαίας νομοθεσίας για τη διαφθορά. Είπε ακόμη ότι το πρόβλημα διώκεται συστηματικά από το 2013, μετά την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας, ενώ παρέθεσε και στοιχεία της Αστυνομίας, λέγοντας ότι οι υπό διερεύνηση υποθέσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2014.

Η διαφθορά στη χώρα μας υπέστη σοβαρά και πολυάριθμα πλήγματα, αλλά συνεχίζει να βασιλεύει, ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Έκανε παράλληλα λόγο για απογοητευτικές διαπιστώσεις σε ό,τι αφορά τα κρούσματα διαφθοράς, οι οποίες, όπως πρόσθεσε, συνιστούν λόγους για εντονότερη προσπάθεια και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Οι διαστάσεις της διαφθοράς είναι πολύ πέραν αυτού που πίστευε όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του, δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής, ενώ πρόσθεσε ότι «και η διαπλοκή είναι ασύλληπτη». Παράλληλα έκανε λόγο για «οχετό λάσπης» από συγκεκριμένα ΜΜΕ κατά του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ αναφερόμενος στην Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε ότι στο παρελθόν ενεργούσε ενίοτε «ως εργαλείο συγκάλυψης αντί αποκάλυψης σκανδάλων».

Υπερδιπλασιάστηκαν οι διερευνώμενες υποθέσεις

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ιωνάς Νικολάου είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 2016 καταγγέλθηκαν 177 υποθέσεις και 169 εξιχνιάστηκαν. Κατά το 2017 μέχρι και σήμερα, είπε ότι από τις 162 υποθέσεις που διερευνήθηκαν οι 149 εξιχνιάστηκαν.

Είπε επίσης ότι το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης πράξεων διαφθοράς διακρίνεται από πολυνομία, καθώς ρυθμίζεται σε 24 νομοθεσίες, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να καθίσταται δύσκολη. Ως εκ τούτου, συνέχισε, και σύμφωνα με τις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ενιαίας νομοθεσίας.

Ο κ. Νικολάου παρουσίασε ακολούθως την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, η οποία, όπως είπε «έχει τεθεί στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως».

Βασικές αρχές και πυλώνες της στρατηγικής, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι η μηδενική ανοχή στη διαφθορά, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται ενιαία και ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναφέρθηκε παράλληλα και στην τελευταία αξιολόγησης της Κύπρου από την GRECO, που υιοθετήθηκε το Μάρτιο 2017, όπου όπως είπε καταγράφεται η πρόοδος της Κύπρου στην υλοποίηση των συστάσεων.

«Αφού μεσολάβησαν τέσσερις εκθέσεις συμμόρφωσης, η Κύπρος έχει τώρα εφαρμόσει πολλές από τις συστάσεις της GRECO και η υλοποίηση των συστάσεων αγγίζει την πλήρη συμμόρφωση» κατέληξε ο Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔεύτερη θέση στη διαφθορά έχει η Κύπρος

Γενικός Εισαγγελέας: Η διαφθορά συνεχίζει να βασιλεύει

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι «τον τελευταίο καιρό η διαφθορά στη χώρα μας υπέστη σοβαρά και πολυάριθμα πλήγματα», καθώς πολλά πρόσωπα που ανήκαν στον δημόσιο βίο έχουν καταδικαστεί, ενώ περιουσίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ που τους ανήκαν έχουν δημευτεί.

«Θα πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι παρά την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων αρχών, θεσμών και υπηρεσιών να κτυπήσουν τη διαφθορά και παρά τα πλήγματα που αυτή υφίσταται, δυστυχώς συνεχίζει να βασιλεύει», όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε κάθε κράτος, είπε.

«Δυστυχώς μέσω του χρήματος και του συμφέροντος, επιτυγχάνονται τα πάντα.  Κατευθύνονται ιδέες, στοχοποιούνται πρόσωπα και θεσμοί, εξαγοράζονται συνειδήσεις, διαπράττονται εγκλήματα» είπε ο κ. Κληρίδης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, αυτές οι ανησυχητικές και απογοητευτικές διαπιστώσεις, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επενεργήσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες στην προώθηση του έργου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Αντίθετα θα έλεγα, θα πρέπει να συνιστούν λόγους για μια ακόμα πιο έντονη προσπάθεια και για τόνωση της αποφασιστικότητας με την οποία να αντιμετωπισθούν τέτοια φαινόμενα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, «δεν πρέπει κατ΄ ουδένα λόγο και με κανένα τρόπο να επιτραπεί στους λίγους αυτούς διεφθαρμένους, να διαφεντεύουν στη χώρα μας».

Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, τα κτυπήματα κατά της διαφθοράς θα πρέπει να συνεχίσουν και να αυξηθούν. «Μόνο αν δοθεί ακόμα πιο έντονα το μήνυμα ότι τα εγκλήματα διαφθοράς, δεν πληρώνουν αλλά πληρώνονται, ίσως να βελτιωθεί σημαντικά η όλη κατάσταση» είπε.

Παρατήρησε τέλος ότι σήμερα υπάρχει μία δυναμική, υποβοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση, με την αλλαγή της νοοτροπίας του απλού πολίτη που αισθάνεται ότι έχει πλέον ξεχειλίσει το ποτήρι και ότι δεν πρέπει να επιδεικνύεται καμιά ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς.

 Γενικός Ελεγκτής: Ευτυχής συγκυρία για καταπολέμηση διαφθοράς

Στην ομιλία του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στο μέγεθος της διαφθοράς όταν ανέλαβε. «Θα τολμήσω να πω ότι όποιος ήθελε να καταχραστεί τη θέση του, μπορούσε να το πράξει. Είχε και ευκαιρίες, και σχεδόν μια πλήρη διασφάλιση ατιμωρησίας» είπε και έκανε λόγο για διαφθορά, ευνοιοκρατία και αναξιοκρατία, νεποτισμό και κομματοκρατία.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν μετείχαν σε πράξεις διαφθοράς, μόνο αυτοί που είχαν πραγματικά αυστηρή συνείδηση, που είχαν ισχυρές ηθικές αρχές και αξίες».

Αναφέρθηκε παράλληλα και στου τομείς όπου εντοπίστηκε έξαρση του φαινομένου. «Προσφορές στον τομέα της άμυνας, προσφορές στα δημόσια έργα, διαχείριση της κρατικής περιουσίας, διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, πολεοδομικές ζώνες, πολεοδομικές χαλαρώσεις, ευνοϊκή μεταχείριση φορολογουμένων, ανοχή στη φοροδιαφυγή, κατάχρηση εκ των έσω γνώσεων για την αγορά τεμαχίων γης των οποίων η αξία θα ανέβαινε, σε όλα υπήρχε διαφθορά, εδώ και δεκαετίες» είπε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε και στη διαπλοκή υπόγειων συμφερόντων, πολιτικών αλλά και οικονομικών. «Είδαμε όλοι τις προηγούμενες ημέρες, τον οχετό λάσπης κατά του Γενικού Εισαγγελέα από συγκεκριμένα ΜΜΕ» είπε και διερωτήθηκε «πόσο πιο χαμηλά μπορεί ακόμη να πέσουν κάποιοι που χωρίς καμία ντροπή, ενώ οι ίδιοι έχουν πάρει διαζύγιο με την ηθική, παραδίδουν μαθήματα ήθους και δεοντολογίας».

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή «βυσσοδομούν, και με τα βέλη τους βουτηγμένα σε χολή και όξος, προσπαθούν να αποδομήσουν όποιον σταθεί εμπόδιο στα άνομα σχέδια τους». (ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ή ΚΑΤΙ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ;;)

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε εξάλλου λόγο για ευτυχή συγκυρία με την ανάληψη του πόστου του Γενικού Εισαγγελέα από τον Κώστα Κληρίδη και του Αρχηγού Αστυνομίας από τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, η οποία, όπως είπε, άνοιξε το δρόμο για την επιτυχή διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς και την απόδοση ευθυνών.

Είπε ακόμη ότι σοβαρό πρόβλημα ήταν επίσης ο ελλιπής έλεγχος. «Στην Ελεγκτική Υπηρεσία είχαμε ένα βουνό ελέγχων που δεν είχαν διεκπεραιωθεί για χρόνια. Και ας το παραδεχθούμε: Ενίοτε, η Υπηρεσία ενεργούσε ως εργαλείο συγκάλυψης αντί αποκάλυψης σκανδάλων. Θλίβομαι που το λέω, δεν μπορώ όμως να μπω σε μία λογική ασυλίας κάθε προηγούμενου αξιωματούχου, αφού αυτό είναι κάθετα εναντίον των αρχών της λογοδοσίας» είπε.

Αναφερόμενος στους παράγοντες που γεννούν τη διαφθορά, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι πρώτος μεταξύ αυτών είναι το κίνητρο ή η οικονομική πίεση, φέρνοντας παράλληλα και συγκεκριμένα παραδείγματα. «Πρόσφατα βρέθηκε στο μικροσκόπιο μας πρώην κρατικός αξιωματούχος, σήμερα αφυπηρετήσας, χωρίς παιδιά, και σκεφτόμουν αν πίστευε ότι, μετά θάνατο, τα κλεψιμιά θα τα πάρει μαζί του. Μετά έμαθα ότι ήταν εθισμένος στον τζόγο» είπε.

Σε μια άλλη περίπτωση, συνέχισε, «εξετάζαμε την ύποπτη δράση προσώπου που χειριζόταν μεγάλα κονδύλια. Ξαφνικά, μας ήρθε η πληροφορία ότι έπαιρνε ναρκωτικά. Δώσαμε την πληροφορία στην ΥΚΑΝ και μετά από καιρό μας είπαν ότι οι πληροφορίες μας ήταν ορθές».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στην υπόθεση του κτηματολογίου Λάρνακας η οποία στάληκε πρόσφατα στον Γενικό Εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή «οι μεν τεχνοκράτες λένε, τώρα που φάνηκε το πρόβλημα, πως απλώς έκαναν εισηγήσεις και συνεπώς δεν έχουν καμία ευθύνη. Οι δε πολιτικοί λένε πως απλώς αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών και άρα ούτε αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη».

 Το ποιος τελικά ευθύνεται θα φανεί στις έρευνες, σκεφτείτε όμως πόσο βολεύει αν ο καθένας μπορεί να κρύβεται πίσω από τον άλλο, και τελικά να μην φταίει κανείς, κατέληξε.

Στο πρωινό μέρος της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, καθώς και η Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, Επίκουρη Καθηγήτρια Δήμητρα Σορβατζιώτη, ενώ η ημερίδα συνεχίστηκε και το μεσημέρι.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο έλληνας… Goldfinger Δημήτρης Τσάκωνας ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΔΗΧ ΠΗΓΗ www.tovima.gr ΒΗΜΑτοδότης

ΟΔΔΗΧ ΚΑΙ ROTHSCHILD… ΟΠΩΣ “ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ” , “ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ” , “ΤΧΣ” … ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ” …………. ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ…

Κάθε μετανάστης θα έχει δωρεάν οικία, ρεύμα,νερό,ίντερνετ, φορολογική ασυλία… Ε.ΣΥ;;; ΤΙ…