16-12-2019 ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ:
Υπάρχει, όμως και μια σημαντικότατη, η πιο σημαντική καινοτομία του συγκεκριμένου προϋπολογισμού. Για πρώτη φορά στο ελληνικό οικονομικό σύστημα και στους προϋπολογισμούς της χώρας εισάγεται η καινοτομία των προϋπολογισμών επιδόσεων, δηλαδή πέρα από προϋπολογισμό δαπανών και εσόδων, το κράτος κάνει προϋπολογισμό επίδοσης, δράσεων και στόχων. Αρχίζει για το 2020 πιλοτικά από έξι Υπουργεία -επιτρέψτε μου να δω ποια είναι, μην κάνω κάποιο λάθος στα Υπουργεία- το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Βεβαίως, τίθεται και ένας έβδομος άξονας, που είναι πρωταρχική μέριμνα όχι της Κυβέρνησης μόνο, αλλά του ίδιου του Πρωθυπουργού: Η πάταξη, η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας σε μια Ελλάδα που το 2025 θα έχει 9,4 εκατομμύρια πληθυσμό, το 2050 θα έχει 8 εκατομμύρια και σε μια Ελλάδα η οποία γερνάει και δεν γεννάει, μια Ελλάδα η οποία τελειώνει και δεν το έχουμε πάρει ακόμα σοβαρά.
Γι’ αυτό, λοιπόν, παραδείγματα; Τι κάνει ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός;
Για τριάντα δευτερόλεπτα μόνο, κύριε Πρόεδρε, την ανοχή σας.
Σας φέρνω ένα παράδειγμα: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έρχομαι στα δικά μου γνωστά λημέρια. Πρόσφυγες, αιτήσεις ασύλου: Υποβλήθηκαν περίπου ογδόντα χιλιάδες την τελευταία δεκαετία, παραμένουν ακόμα ανέλεγκτες περίπου εξήντα οκτώ χιλιάδες. Άρα, οι διαδικασίες παροχής ασύλου στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αργόσυρτες, για να μην τις χαρακτηρίσω αλλιώς από αυτό το Βήμα.
Συνεπώς, καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρέπει να δοθεί ένας στόχος, άρα αύξηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου.
Ταυτοχρόνως, άδειες παραμονής στους νόμιμους μετανάστες. Βάζετε στόχους.