Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Δεν αποκλείεται ανάφλεξη στη Μεσόγειο λόγω Τουρκίας” εκτιμά το Foreign Policy

Η κοινή λογική δείχνει ότι η διπλωματία πρέπει να επικρατήσει, αλλά οι κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάνουν όλο και πιο πιθανή την ανάφλεξη. Η ανάλυση του Foreign Policy, δεν θέλει να πάρει το ρίσκο κι αφήνει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα.

Κάνει λόγο για την προσπάθεια της Τουρκίας να “σπάσει” το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί με τις συμμαχίες των χωρών της περιοχής, από το οποίο προκύπτει και η εκτίμηση για την απομόνωση της.

“Η  στάση της Τουρκίας στη Λιβύη είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη διπλωματική της απομόνωση στην περιοχή”, γράφει το Foreign Policy. “Η Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της μετά την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο, ενώ ανταγωνίζεται για την περιφερειακή επιρροή με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, οι οποίοι υποστηρίζουν το LNA του Khalifa Haftar στη Λιβύη. Ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τη Ρωσία. Βλέπει επίσης μια ομάδα κρατών όπως το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο που συνεργάζονται για να εκμεταλλευτούν τα δυνητικά πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, αφήνοντας την Τουρκία εκτός”, επισημαίνει .

Η Τουρκία είναι προφανώς δυσαρεστημένη και από την πρόθεση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

“Η διπλωματική λύση είναι η πιο πιθανή, διότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα θα χάσουν από  οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία”, επισημαίνει η ανάλυση του Foreign Policy καταλήγοντας:

“Με την Άγκυρα να εντείνει τις δραστηριότητες γεώτρησης αερίου κοντά στην Κύπρο και τώρα να απειλεί να στείλει το ναυτικό της για να προστατεύσει τα χωρικά ύδατα που ισχυρίζεται ότι τις ανήκουν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η μάχη για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τον βυθό να καταλήξει σε ανάφλεξη με συγκρούσεις μεταξύ των γειτόνων της ανατολικής Μεσογείου και όχι τροφοδοτώντας την προσέγγιση “.