Ποινή φόρου 22%
Ποινή φόρου 22%
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ποινή φόρου 22% σε όσους δεν καλύψουν το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα

Στόχος η είσπραξη 570 εκατ. ευρώ.
Σε… κυνηγούς αποδείξεων μετατρέπονται από την Πρωτοχρονιά όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι.
Το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το οποίο το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να περιορίσει κατά 570 εκατ. ευρώ την φοροδιαφυγή απαιτεί από μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες αλλά και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.
Το ποσοστό αυτό περιορίζεται σε 20% για φορολογούμενους που έχουν δαπανήσει σε τόκους δανείων, ενοίκια (κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν) και φόρους ποσό πάνω από το 60% του πραγματικού τους εισοδήματος.
Επίσης, στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δεν περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.
Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό.
Στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.
Βέβαια στη λίστα των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα: από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, μέχρι καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, κ.ά.
Οπότε ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις των πολιτών που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό και θα τιμωρηθούν με πέναλτι φόρου.
Παράλληλα, θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν ηλεκτρονικών αποδείξεων 20.000 ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από το «ταβάνι» των 34.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Το ποσόν των 20.000 ευρώ για τις e-αποδείξεις αντιστοιχεί σε εισόδημα ύψους 66.700 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το όριο, θα πρέπει το 30% των ετήσιων αποδοχών να υποστηρίζεται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Αντίθετα, για όσους έχουν οικονομικές απολαβές πάνω από τα 66.700 ευρώ, δεν υπάρχει όριο 30%, παρά μόνο υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων 20.000 ευρώ.
Το… οριζόντιο μέτρο ευνοεί τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο:
1. Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.
Θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογούμενου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
2. Για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ θα αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά χαμηλότερα του 30%.
3. Φορολογούμενοι που θα έχουν πραγματοποιήσει το 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
4. Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
5. Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ (20.000 x 30%= 6.000 ευρώ). Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους π.χ. 4.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (6.000-4.000) θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 x 22% = 440 ευρώ).

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ