Η μεγάλη δίκη ξεκινά: 21 κατηγορούμενοι για 24 νεκρούς Τραγωδία στη Μάνδρα
Ποινικά ελεγχόμενη για την υπόθεση της πλημμύρας στη Μάνδρα είναι η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ η δίωξη στρέφεται και κατά του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, των δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων, δύο δασαρχών, αλλά και υπαλλήλων δασαρχείου.
Μία σημαντική δίκη, η οποία συνδέεται άμεσα με παραλείψεις εκπροσώπων του Δημοσίου, που πλήρωσαν με τη ζωή τους 24 συμπολίτες μας, κατά τη διάρκεια της φονικής – όπως αποδείχθηκε – πλημμύρας στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 24 Ιανουαρίου 2020, ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν ή να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους, όπως προβλέπεται από τη δικονομία, συνολικά 21 κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο με απευθείας κλήσεις.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τέσσερα πλημμελήματα, που ήταν και ο ποινικός απολογισμός της έρευνας την οποία διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.
Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δίωξη είναι: πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.
Η εισαγγελική λειτουργός, αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας για την πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, εντόπισε μια σειρά από παραλείψεις και δυσλειτουργίες των αρμόδιων υπηρεσιών, που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα.
Μέσα σε 66 σελίδες, που αριθμούσε η εισαγγελική διάταξη, η Παπαγεωργακοπούλου περιγράφει τις παραλείψεις των αρμοδίων επισημαίνοντας ότι υπήρξαν:
- έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
- έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας
- πολεοδομικές παραβάσεις
- έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων
- έλλειψη διευθέτησης – οριοθέτησης ρεμάτων.
Ποινικά ελεγχόμενη για την υπόθεση της πλημμύρας στη Μάνδρα είναι η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ η δίωξη στρέφεται και κατά του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, των δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων, δύο δασαρχών, αλλά και υπαλλήλων δασαρχείου.
Παραγραφές;
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα, τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία. Από αυτά, για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.
Αμέσως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης δικογραφία, λόγω της σπουδαιότητάς της διαβιβάστηκε στην αρμόδια ανακρίτρια, ενώπιον της οποίας κλήθηκαν σε απολογία όχι μόνο οι αρχικοί κατηγορούμενοι, αλλά και νέα πρόσωπα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας.
Το Μάτι
Και ενώ ο χρόνος για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε ό,τι αφορά την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής μετρά ήδη αντίστροφα, θέμα χρόνου είναι – όπως όλα δείχνουν – και οι κλήσεις προς απολογία για την τραγωδία με την εκατόμβη των νεκρών στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018.
Ο ανακριτής, ο οποίος χειρίζεται τη σοβαρή και πολυπρόσωπη αυτή υπόθεση, βρίσκεται στην τελική ευθεία και σύντομα αναμένεται οι υπεύθυνοι και σε αυτοί την υπόθεση να ξαναβρεθούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου, με την ιδιότητα πλέον του κατηγορουμένου, να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 102 νεκροί.
Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, πριν από λίγες ημέρες με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου της Αθήνας η δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν ανατέθηκε σε εφέτη – ειδικό ανακριτή, καθώς μέτρησε το γεγονός ότι ο ανακριτής που τη χειρίζεται βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κλήση των κατηγορουμένων.
Και για τη φωτιά στο Μάτι, όπως είναι γνωστό, οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα κατέληξαν στην άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος 19 ατόμων για μία σειρά πλημμεληματικών πράξεων όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματικές βλάβες κατά συρροή και εμπρησμό από αμέλεια.
Η προκαταρκτική περιελάμβανε τουλάχιστον 350 καταθέσεις και ψηφιακό υλικό και όπως έλεγαν δικαστικές πήγες είναι τόσο μεγάλη όσο ένα… δωμάτιο. Η εικόνα που αποκαλύπτεται μοιάζει τραγική, αφού φαίνεται να διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση του συστήματος», δηλαδή χάος.
tanea.gr
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Tο 96% του συνόλου των ΜΜΕ του πλανήτη ανήκει σε 6 εβραϊκές εταιρείες!!!
Έρευνα: Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι και επισήμως τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη
Κοινοποίησε !!!
#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν