Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Προς χάριν των ανεμογεννητριών μεθοδεύεται η δήμευση των περιουσιών στις Κυκλάδες

Οι δικηγόροι Γιάννης Ξανθός και Βασίλης Πομώνης  εξηγούν την μετά από πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου,  αλλαγή του τεκμηρίου ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες.

“Την 1η Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11.00, συζητήθηκε εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο ‘ Ανδρου, παρουσία εκπροσώπων των Δικηγόρων, Μηχανικών, Συμβολαιογράφων Άνδρου και της Υποθηκοφύλακα Γαυρίου, η σχεδιαζόμενη διάταξη του Νόμου περί Δασών, με την οποία αλλάζει το μέχρι σήμερα ισχύον στην Άνδρο και στις Κυκλάδες γενικώτερα καθεστώς της μη ισχύος του τεκμηρίου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στις δίκες με τους ιδιώτες.

Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα στις πάσης φύσεως δίκες που διεξάγονταν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου με τους ιδιώτες (π.χ. δασικοί χαρακτηρισμοί , αμφισβητήσεις και καταλήψεις εδαφών, μεταλλεία, δημόσια κτήματα κλπ) , δεν ίσχυε εκ των προτέρων το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου και έπρεπε να αποδείξει αυτό (το Δημόσιο ) την κυριότητά του,ΤΩΡΑ προτείνεται το αντίθετο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει υπέρ αυτού το τεκμήριο κυριότητας και θα πρέπει να ανταποδείξει ο κάθε διάδικος πολίτης με μάρτυρες, έγγραφα και με οποιοδήποτε μέσο διαθέτει την δική του κυριότητα.

Το γεγονός αυτό καθιστά τον πολίτη Ανδριώτη διάδικο σε δεινή μειονεκτική θέση (δικονομική , οικονομική ) γιατί θα πρέπει να αντιπαλέψει πλέον μόνος του και με δική του δαπάνη, έναντι των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου και μέχρι τους τρείς βαθμούς δικαιοδοσίας (, Διοικητικά και πολιτικά Δικαστήρια , Άρειο Πάγο, Συμβούλιο Επικρατείας ) μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η υπόθεσή του.

Το θέμα θα προσλάβει μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις στην Άνδρο γιατί τίθενται σε αμφισβήτηση περίπου τα 2/3 του νησιού, εκεί που υπάρχουν ιδιωτικά αγροτεμάχια, βοσκότοποι, χορτολιβαδικές εκτάσεις που κατέχει σήμερα νόμιμα και κορυφογραμμές όπου “προβλέπεται” να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.”

Άνδρος 4/2/2014
Γ. ΞΑΝΘΟΣ, Δικηγόρος

Η άποψη του Βασίλη Πομώνη

Το πρόβλημα:
Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του άλλαξε όσα θεωρούσαν σωστά οι Έλληνες Δικαστές, μεταξύ των οποίων και οι προηγούμενοι Αρεοπαγίτες τα τελευταία 150 χρόνια. Είπαν ότι η γη είναι του Δημοσίου, εκτός αν οι ιδιώτες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι δική τους με συμβόλαια πριν από το 1915, ή με πράξεις νομής πριν από το 1880 (δεν υπάρχουν και φαντάσματα να τα ρωτήσουμε).
Σαν γεγονός είναι περίεργο, αφού σχετικά με το θέμα για το οποίο άλλαξαν γνώμη, δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογείται η αλλαγή της γνώμης των Δικαστών.
Το θέμα:

Οι δικαστές όλων των βαθμίδων, δηλαδή Πρωτοδίκες, Εφέτες, Αρεοπαγίτες και Σύμβουλοι Επικρατείας τα τελευταία 150 χρόνια, δέχονταν χωρίς καμία εξαίρεση, ότι οι Κυκλάδες, τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και κάποιες άλλες περιοχές δεν κατακτήθηκαν από τους Τούρκους με πόλεμο, αλλά πέρασαν στα χέρια τους είτε με συνθήκες από τους προηγούμενους κατακτητές τους (Ενετούς, Γενουάτες), είτε με ελεύθερη βούληση των κατοίκων τους, που είπαν εμείς θέλουμε τους Τούρκους.
Για το λόγο αυτόν οι Τούρκοι σεβάστηκαν τις ιδιοκτησίες που υπήρχαν στα νησιά και δεν θεώρησαν τη γη των νησιών αυτών σαν κρατική τουρκική περιουσία.

Αυτό σημαίνει, ότι όταν τα νησιά αυτά με την επανάσταση πέρασαν στο Ελληνικό Κράτος, αυτό σαν διάδοχος του Τουρκικού δεν μπορούσε να πάρει περισσότερα απ’ όσα είχε το Τουρκικό Κράτος.
Εκτός αν οι Αρεοπαγίτες θεώρησαν ξαφνικά τώρα, ότι το 1821 οι Έλληνες κατέκτησαν με πόλεμο τους Έλληνες.

Στο κράτος που ζούμε και με τους θεσμούς που έχουμε όλα είναι πιθανά. Ξεχνούν βεβαίως οι Αρεοπαγίτες, ότι τα νησιά επαναστάτησαν μόνα τους και δεν τα κατέκτησε κανένας ελληνικός στρατός, αφού απεναντίας οι κάτοικοι τους, ενεργώντας σαν ελεύθεροι πολίτες επάνδρωσαν καράβια και στρατό και έσπευσαν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων. Συνεπώς κανένας Ελληνικός Στρατός δεν απελευθέρωσε τουλάχιστον την Άνδρο, καθώς και άλλα νησιά και ιδίως κατά την επανάσταση του 1821.

Αυτό μπορεί να συνέβη, δηλαδή να απελευθερώθηκαν από το ήδη υπάρχον Ελληνικό Κράτος όποια μέρη απελευθερώθηκαν κατά τον πόλεμο του 1912, δηλαδή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Για το λόγο αυτόν θεωρούσαν όλοι οι Δικαστές ότι στις Κυκλάδες το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει άλλη περιουσία, εκτός απ’ αυτήν που με βάση τίτλους κυριότητας έχει. Δηλαδή το Δημόσιο έπρεπε να αποδείξει δικαίωμά του στην κυριότητα και όχι ο πολίτης δικό του δικαίωμα, που ο νόμος και οι Δικαστές θεωρούσαν ότι το έχει έτσι κι’ αλλιώς.

Η εξήγηση:

Γιατί λοιπόν ξαφνικά οι Αρεοπαγίτες, ενώ κανένας ιστορικός συγγραφέας δεν άλλαξε την ιστορία, αποφάσισαν να την ξαναγράψουν αυτοί; Μήπως επειδή στα βουνά των Κυκλάδων πρέπει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ; Μήπως επειδή αν θεωρηθεί ότι η γη ανήκει στο Δημόσιο όλοι οι επιχειρηματίες θα μπουκάρουν παντού χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανένα και πιθανόν να δίνουν κανένα κόκκαλο σαν νοίκι στο Δημόσιο ;
Αν και εσείς σκεφθήκατε τέτοια πονηρά ντροπή σας. Είναι όμως ένας τρόπος να αναπληρωθούν εισοδήματα που χάθηκαν.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου: