ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ Π.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 98,4 ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΘΡΟΜΒΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ AstraZeneca!
Πράξη έκανε την πρόθεση, που είχε κάνει γνωστή μέσα από το Ράδιο 98.4, να παραιτηθεί από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ο Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Ο ίδιος πραγματοποίησε την πρόθεση που είχε ανακοινώσει στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, στις 30 Μαρτίου και υπέβαλλε την παραίτησή του, μέσα από μία επιστολή με αρκετές αιχμές, ζητώντας την αντικατάστασή του.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην επιστολή του, με βασικό αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια: «Η Επιτροπή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο».
«Η Ε.ΦΑ.Ρ δεν έχει ένα μόνιμο, θεσμικό τρόπο συνεργασίας με την Επιτροπή Εμβολιασμών. Η συνεργασία των δύο επιτροπών είναι περιστασιακή και απρογραμμάτιστη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί του πώς αποφασίζει η Επιτροπή Εμβολισμών επί θεμάτων που αναφύονται όπως αυτά των πιθανών επιπλοκών των εμβολίων.», συμπληρώνει, μεταξύ άλλων.
«Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνος του. Στα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων προϋπάρχει πονοκέφαλος που αν δεχτούμε ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο είναι ένα σημάδι που μας πυροδοτεί να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και να αυξήσουμε την επιτήρηση.», καταλήγει η επιστολή του κ. Βλαχογιαννόπουλου.
Ολόκληρη η επιστολή του:
«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Φ.
Θέμα: Αντικατάστασή μου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)
Αξιότιμε κ Υπουργέ
Παρακαλώ όπως αντικατασταθώ από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για τους ακόλουθους λόγους:
Η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο. Η συνήθης τακτική της ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται.
Στην περίπτωση της θανούσης ασθενούς του Γ.Κ.Ν. Αθηνών η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική: Θυμίζω ότι η ασθενής την 7η ημέρα μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astra-Zeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την 9η ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ακολούθως δε θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη και τότε η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του εν λόγω άκρου. Η μετέπειτα νοσηλεία υπήρξε εργώδης και επιπεπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible», ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη Εσείς ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο.
Η Ε.ΦΑ.Ρ δεν έχει ένα μόνιμο, θεσμικό τρόπο συνεργασίας με την Επιτροπή Εμβολιασμών. Η συνεργασία των δύο επιτροπών είναι περιστασιακή και απρογραμμάτιστη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί του πώς αποφασίζει η Επιτροπή Εμβολισμών επί θεμάτων που αναφύονται όπως αυτά των πιθανών επιπλοκών των εμβολίων.
Αποτελεί καταισχύνη για το ιατρικό προσωπικό της Ε.ΦΑ.Ρ. η ομόθυμη συμφωνία των μελών της Ε.ΦΑ.Ρ για την κοινοποίηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της επικαιροποιημένης γνωμάτευσης του ΕΜΑ, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σπάνια θρομβώσεις, ενώ μέχρι τότε κανένα μέλος της Επιτροπής δεν πιθανολόγησε συσχέτιση των εμβολίων ούτε με ένα περιστατικό θρόμβωσης. Πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη.
Πρέπει να σας αναφέρω ότι είμαι ένθερμος θιασώτης των εμβολίων, παρακολουθώ πάνω από 10 χιλιάδες ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και σε όλους πρότεινα εμβολιασμό με το διαθέσιμο κάθε φορά εμβόλιο, χωρίς να ξεχωρίσω κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια στην πατρίδα μας. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να βγαίνουμε στην κοινωνία με θετικά και όχι αντιφατικά μηνύματα και να είμαστε διαφανείς και ειλικρινείς. Η επιχειρηματολογία μου είναι: Ναι λοιπόν έχουν περιγραφεί σπάνια περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της A-Z (αλλά και με το εμβόλιο της Pfizer απ’ ότι μαθαίνω) αλλά αυτά είναι όντως σπάνια, και εργαζόμαστε έντονα για την μελέτη των μηχανισμών των θρομβώσεων και την πρόληψή τους. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνος του. Στα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων προϋπάρχει πονοκέφαλος που αν δεχτούμε ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο είναι ένα σημάδι που μας πυροδοτεί να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και να αυξήσουμε την επιτήρηση.
Με βάση όσα σας εξέθεσα κ Υπουργέ γίνεται εμφανές ότι τα αξιακά μου πρότυπα δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην Ε.ΦΑ.Ρ. και παρακαλώ για την αντικατάστασή μου.
Με τιμή
Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος
Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας
Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ»
ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ Π.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 98,4 ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΘΡΟΜΒΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ AstraZeneca!
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ
ΕΒΑΖΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΝΤΑΣ
Ο Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, κάλεσε σήμερα από τον 98.4 γιατρούς και πολίτες , να αναφέρουν όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν μετά τον εμβολιασμό στον ΕΟΦ και την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης , ώστε να κρίνουν αν συνδέονται ή όχι τα περιστατικά θρομβώσεων ή άλλων παρενεργειών με τα εμβόλια, ώστε με διαφάνεια να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Κάλεσε σε συστράτευση όλο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, ώστε να δοθούν καίριες απαντήσεις για το πώς θα εντοπίζονται και πως θα αντιμετωπίζονται τέτοια ενδεχόμενα όπως οι θρόμβοι πριν τα εμβόλια, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για το ρόλο επιστημόνων που αντί να επιτελούν έργο για τους πολίτες, επιδίδονται σε ακατάσχετη κενολογία , εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες. Όπως τόνισε , δεν εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά αυτή η κλινική οντότητα, με τους θρόμβους Εμφανίστηκε μετά από τους εμβολιασμούς και για αυτό την συζητάμε . Δεν προέχει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, αλλά η ασφάλεια. Το σωστό λοιπόν, κατά τον κ. Βλαχογιαννόπουλο, είναι να λέμε πρώτα εμείς οι επιστήμονες και τα μέλη των Επιτροπών, ότι ελπίζουμε να βρεθεί λύση να ανιχνεύονται και να προλαμβάνονται έγκαιρα αυτά τα περιστατικά . Δεν πάμε να σώσουμε , κατέληξε , κανένα εμβόλιο και να μην χαλάσουμε τη φήμη του. Πάμε να σώσουμε τον κόσμο με τα εμβόλια και να μην χαλάσουμε την υγεία του .
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
https://youtu.be/xKN5FkcJri8
Εκτεθειμένος εμφανίζεται ο Υπουργός Υγείας κος Κικίλιας, μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του καθηγητή , Παθολογίας-Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, και μέλους της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνισης, κου Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου, σχετικά με περιστατικό ασθενούς που υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του σκέλους, λόγω θρόμβωσης.
Η ασθενής τις προηγούμενες ημέρες είχε υποστεί εμβολιασμό, με το εμβόλιο της Astra Zeneca και ενώ το περιστατικό σύμφωνα με την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ, είχε αξιολογηθεί ότι είχε πιθανή (possible) σχέση με το εμβόλιο, «ο Υπουργός Υγείας την άλλη μέρα στις ειδήσεις ανέφερε ότι “εμείς δεν έχουμε παρατηρήσει θρομβώσεις. Ένα περιστατικό συζητήθηκε από τους γιατρούς και τελικά αποκλείστηκε η συσχέτιση”. Τελικά μας λαμβάνει κανείς υπ όψιν ή όχι;»
αναρωτιέται στην επιστολή του ο καθ. Κος Βλαχογιαννόπουλος, προς τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, διαβάζοντας την αυτούσια στον 98.4 Ας σημειωθεί ότι ο κος Βλαχογιαννόπουλος είναι υπέρμαχος των εμβολιασμών και μάλιστα στη συνέντευξή του, μίλησε εκτενέστατα υπέρ των εμβολιασμών τονίζοντας, ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουν οι εμβολιασμοί. Παράλληλα όμως τόνισε, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνισης και να ενθαρρυνθούν οι γιατροί σχετικά με την συστηματική παρακολούθηση των εμβολιαζόμενων και την λεπτομερειακή καταγραφή των συμπτωμάτων που τυχόν παρουσιάζουν, δεδομένου ότι πρόκειται για νέο εμβόλιο, που χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη (μαζική έκταση) στον πληθυσμό. Στο σημείο αυτό απεκάλυψε επίσης ότι η ίδια η εταιρεία έχει στείλει επιστολή, η οποία έχει καθυστερήσει να κοινοποιηθεί στους επαγγελματίες υγείας επιφορτισμένους με τους εμβολιασμούς. Ο ίδιος αρνήθηκε ωστόσο, να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής, επικαλούμενος νομικά κωλύματα. Όταν όμως του γνωστοποιήσαμε τις πρόσφατες οδηγίες Υπηρεσιών Υγείας του Καναδά, που αναπροσαρμόσθηκαν μετά από αντίστοιχη προφανώς επιστολή της Astra Zeneca προς τους επαγγελματίες υγείας και το γενικό πληθυσμό δεν δήλωσε ότι πρόκειται για διαφορετικό περιεχόμενο. Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία από το κείμενο των εν λόγω οδηγιών στον Καναδά
: 1ον : Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή όσον αφορά την εμφάνιση σημείων και συμπτωμάτων θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρομβοπενίας». 2ον : Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν το αναπτύξουν τα ακόλουθα συμπτώματα:δύσπνοια, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια ή κοιλιακό άλγος μετά τη χορήγηση του εμβολίου AstraZenecaΟι ασθενείς θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα εάν παρουσιάσουν τα ακόλουθα: ξαφνική εμφάνιση σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων που επιδεινώνουν ή θολώνουν την όραση αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό ή εάν εμφανίσουν μώλωπες ή μικρές κυκλικές ερυθρότητες. (Σε τοποθεσία διαφορετική από το σημείο της ένεσης) και που εμφανίζονται λίγες ή περισσότερες μέρες μετά τον εμβολιασμό». “Αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή σχετικά με την εμφάνιση ορισμένων κλινικών σημείων και συμπτωμάτων που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια”.
Η μη κοινοποίηση της επιστολής αποτελεί μείζον πρόβλημα, δεδομένου ότι τόσον οι επαγγελματίες υγείας, όσον και οι εμβολιαζόμενοι έχουν πλήρη άγνοια των δεδομένων και είναι εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση, η οποία πέρα από τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία τους, είναι δυνατόν να καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα και να διαταράξει την ομαλή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λόγω της σύγχυσης που προκαλεί εκ των πραγμάτων. Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, από τις δηλώσεις του κ. Βλαχογιαννόπουλου, εμφανίζονται από τους αρμόδιους θεσμικά φορείς, τεράστια κενά στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι απλώς εκτεθειμένοι, είναι υπόλογοι απέναντι στον πληθυσμό, που παραμένει εκτεθειμένος στο νέο επιδημικό κύμα, χωρίς μέτρα Δημόσιας Υγείας, χωρίς ανάχωμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τα δημόσια νοσοκομεία να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν πλέον την κατάσταση.Οφείλουν άμεσα μια ειλικρινή και πειστική απάντηση, στο όνομα της διαφάνειας , όπως εξήγησε ο καθηγητής Ανοσολογίας.