Επανακάμπτει ο Βασίλης Μηλιώνης στην Ενέργεια μετά την Hellas Power σε συνεργασία με τον Ben Horin και την Siemens
ΙΔΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2.0»
Οι φίλοι της οικογένειας Μητσοτάκη δεν χάνονται. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι τι θα γίνει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς το Φυσικό Αέριο έχει ακριβύνει 60% και καθιστά την Ελλάδα εξαρτώμενη από ξένες χώρες, αφού είναι εισαγώμενο.
Με άδεια για ηλεκτροπαραγωγική μονάδα αερίου 870 Μεγαβάτ στη Λάρισα επανακάμπτει στα ενεργειακά ο Βασίλης Μηλιώνης της Hellas Power που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα και την δικαιοσύνη, αλλά τελικά κρίθηκε τελεσίδικα αθώος (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια)
Ενεργό εμπλοκή στο project δημιουργίας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Μηλιώνης, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, της εταιρείας που, μαζί με την Energa, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου και της μεγάλης κατάρρευσης της πρώτης φάσης της απελευθέρωσης της λιανικής ρεύματος.
Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε στην εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW.
Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μια αεροστροβιλική μονάδα ισχύος περίπου 593 MW και μια ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 277 MW, ενώ, η καθαρή ισχύος (Προς το Σύστημα) φτάνει τα 845 MW.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ανάπτυξης του έργου είναι η νεοϊδρυθείσα Κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα την Λευκωσία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή εταιρεία είναι ισραηλινών συμφερόντων και ανήκει σε επιχειρηματία που έχει ήδη εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ, ο οποίος μάλιστα έχει συνεργαστεί όσον αφορά τον εξοπλισμό, με την Siemens.
Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι σύμβουλος στο project ενώ κατείχε αρχικά, με τη σύσταση της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», τη θέση του προέδρου, για να δώσει τη θέση του στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin.
Πηγές της εταιρείας βεβαιώνουν ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να κατασκευάσει τη μονάδα, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για projects ηλεκτροπαραγωγής, μεγάλα εγχώρια επιχειρηματικά ονόματα.
Ο Βασίλης Μηλιώνης και οι Ισραηλινοί επενδυτές, μάλιστα, πριν την αίτηση για νέα άδεια, φέρονται να έκαναν συζητήσεις για την εξαγορά της άδειας που έχει στην περιοχή της Λάρισας ο όμιλος Καράντζη, για μονάδα 660 Μεγαβάτ. Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι προχώρησαν στην αίτηση προς της ΡΑΕ.
Επιταχύνονται οι σχεδιασμοί
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου είναι μια από τις big business του εγχώριου ενεργειακού τοπίου στην παρούσα συγκυρία, δεδομένης της απόσυρσης των λιγνιτών, της αναδιάρθρωσης του Βαλκανικού ενεργειακού συστήματος, της αύξησης των αναγκών σε ευέλικτες μονάδες βάσης λόγω μαζικότερης εισόδου των ΑΠΕ, και εν γένει λόγω του ότι το φυσικό αέριι έχει ρόλο καυσίμου – γέφυρα κατά την ενεργειακή μετάβαση.
Αυτός είναι ο λόγος που τα πράγματα κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα, η μάχη των επενδυτών, μια από τις μεγάλες επιχειρηματικές μάχες των τελευταίων χρόνων στον ενεργειακό τομέα, με «έπαθλο» την κερδοφόρα συμμετοχή στη θερμική παραγωγή ρεύματος κατά τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, θα δώσει πλέον αποτελέσματα.
Τα πρώτα 826 MW που θα ενταχθούν στο σύστημα θα είναι από την υπό κατασκευή μονάδα της Mytilineos στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, η οποία υπολογίζεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία μέχρι το τέλος του 2021 και σε εμπορική λειτουργία του Μάϊο του 2022.
Η δεύτερη μονάδα, εγκατεστημένης ισχύος 877 MW θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του έτους στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Motor Oil. Με βάση όσα ανακοίνωσαν οι δύο όμιλοι την Παρασκευή, η νέα σύγχρονη μονάδα προβλέπεται να μπεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.
Δύο ακόμα ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για να «χτίσουν» νέες μονάδες, αντίστοιχης τεχνολογίας με τις προηγούμενες. Πρόκειται για την Elpedison που έχει «στα σκαριά» μονάδα ισχύος 826 MW στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη, και τον Όμιλο Κοπελούζου που μέσω της Damco Energy δρομολογεί μονάδα περί τα 800 ΜW στην Αλεξανδρούπολη.
Οι δύο παραπάνω όμιλοι έχουν προχωρήσει αδειοδοτικά τα project τους και το ερώτημα είναι πότε (και αν) θα λάβουν την επενδυτική απόφαση για την υλοποίησή τους.
Άδειες για μονάδες φυσικού αερίου έχουν λάβει δύο ακόμη εταιρείες, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά περαιτέρω και συνεπώς θεωρείται δύσκολο να υλοποιήσουν πράγματι επενδύσεις. Ο λόγος για την Elvalhalcor του ομίλου Στασινόπουλου για μονάδα 651 MW στη Θίσβη Βοιωτίας και για την εισηγμένη εταιρεία Καράτζης για μονάδα 660 MW στη Λάρισα.
Ξεχωριστή περίπτωση, τέλος, αποτελεί η ΔΕΗ, η οποία έχει ήδη λάβει την απόφαση να μετατρέψει από το 2025 την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαϊδα V, από λιγνιτική που είναι αρχικώς προγραμματισμένη, σε φυσικού αερίου, με αναβάθμιση μάλιστα της ισχύος της σε πάνω από 1000 MW.
Πέραν της Πτολεμαϊδα V, η ΔΕΗ έχει λάβει ήδη άδεια και για μια ακόμα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 665 MW στην Κομοτηνή, με άγνωστη ωστόσο την εξέλιξή της.
ΠΗΓΗ : netakias.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ :
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ELEFSIS TV BINTEO
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Tο 96% του συνόλου των ΜΜΕ του πλανήτη ανήκει σε 6 εβραϊκές εταιρείες!!!
Έρευνα: Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι και επισήμως τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη
Κοινοποίησε !!!
#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν