ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. το 1885
Μόλις είχε μπει το 1885. Ήταν 4 Ιανουαρίου και ο Άγγλος επιτετραμμένος στην Αθήνα, Άρθουρ Νίκολσον, ετοιμαζόταν να βγει περίπατο με τη γυναίκα του στον Λυκαβηττό για να θαυμάσουν την πόλη. Δεν ήταν απλώς ένας διπλωμάτης αλλά ανήκε στη βρετανική ελίτ….
Ο Δήμος Αθηναίων τότε είχε κάνει μια εκτεταμένη πευκοφύτευση στον Λυκαβηττό και απαγόρευε τη διέλευση σε κάποια σημεία του, με τη φύτευση να έχει αναλάβει η χωροφυλακή.
Εκείνη την ημέρα, περιπολία είχε ένας χωροφύλακας, που τον έλεγαν Λουκά Καλπούζο.
Μόλις είδε το ζεύγος να πλησιάζει στην απαγορευμένη περιοχή, τους διέταξε να σταματήσουν με σκληρό τρόπο. Όταν ο Νίκολσον του είπε ποιος είναι, εκείνος χωρίς δεύτερη κουβέντα, τον τράβηξε από το μανίκι και του έδωσε ένα χτύπημα στον ώμο με το μπαστούνι.
Η έντονη διαμαρτυρία της βρετανικής πρεσβείας ήταν αναμενόμενη.
Ο Νίκολσον παρέκαμψε το πρωτόκολλο και επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη και απαίτησε την απόλυση του χωροφύλακα.
Ο Τρικούπης του εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το περιστατικό και δέχτηκε το αίτημά του. Έδωσε αμέσως εντολή να εκδοθεί ημερησία διαταγή για την απόλυση του Καλπούζου…..
Το επεισόδιο έδειξε να εκτονώνεται για λίγο.
Ο Νίκολσον πίστευε πως αφού απολύθηκε ο χωροφύλακας, είχε δικαιωθεί. Αλλά όταν διάβασε την ημερησία διαταγή έγινε έξαλλος, αφού εκεί αναφέρονταν και οι δικές του ευθύνες για το περιστατικό στο Λυκαβηττό.
Γερμανοί διπλωμάτες τον παρότρυναν να απαιτήσει δημόσια συγνώμη από την ελληνική χωροφυλακή, και αυτό έκανε.
Ο αγγλόφιλος Τρικούπης έκανε δεκτό και αυτό το αίτημά του και στις 11 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 1885, εκατό άνδρες της χωροφυλακής Αθηνών παρατάχθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και παρουσίασαν όπλα στον Βρετανό πρόξενο Μέρλιν, ενώ η μπάντα παιάνιζε τον εθνικό ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας……….