Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
Μπένι Στάινμετζ
Μπένι Στάινμετζ

Ο Ισραηλινός Μπένι Στάινμετζ γίνεται ο άρχοντας του ελληνικού real estate! Πανγαία

απο logiosermis 2013/ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Το πρώτο βήμα πριν την απελευθέρωση των κατασχέσεων-πλειστηριασμών σπιτιών, είναι να μπούνε οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις…

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, εκτός απροόπτου, θα κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα deals στον χώρο των ακινήτων και συγκεκριμένα η πώληση ποσοστού της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Δηλαδή, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων fund, Invel, επικεφαλής του οποίου είναι ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς, ο Μπένι Στάινμετζ, και το διαχειρίζεται ο Κρις Παπαχριστοφόρου, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι στα χέρια του Ισραηλινού θα περάσει ποσοστό πάνω από 50% της Πανγαία, το οποίο, όμως, μπορεί να φτάσει και το 67% με ένα τίμημα από 500 έως και 670 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της Εθνικής Πανγαία, Αριστοτέλης Καρυτινός, επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ωστόσο: «Τίποτε δεν είναι ανακοινώσιμο. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σε ένα περιβάλλον που δεν είναι και το καλύτερο. Οι συζητήσεις γίνονται και με τους Ισραηλινούς αλλά και με άλλους ισχυρούς παίκτες. Παίζεται ακόμη και το ποσοστό που θα αποφασίσει η τράπεζα να διαθέσει».

Tο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA είναι μεταξύ των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Πανγαία.
Tο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA είναι μεταξύ των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Πανγαία.

Η συμφωνία πιθανότατα θα γίνει με αγορά ποσοστού της Πανγαία με εισφορά ακινήτων και από τις δύο πλευρές (η Εθνική κεντρικά ακίνητα όπως το Μέγαρο Καρατζά και το fund Invel ακίνητα που διαθέτει στο εξωτερικό) και στη συνέχεια αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει ο αμερικανοεβραϊκός όμιλος. Βεβαίως, αν τελικά το ποσοστό φτάσει στο 67%, τότε ο αγοραστής θα έχει και την καταστατική πλειοψηφία της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ισραηλινό fund θα μπορεί να εισαγάγει την Πανγαία ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό ή σε άλλο Χρηματιστήριο, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο για την αγορά ακινήτων όσο και για τους Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να κρατήσει το μάνατζμεντ στην Πανγαία, ενώ μπορεί να ενισχυθεί κεφαλαιακά με ένα καθαρό ποσό το οποίο θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ικανοποιεί έναν από τους όρους του ΤΧΣ για την πώληση των non-core assets της τράπεζας ώστε να εισρεύσουν σημαντικά ποσά στα ταμεία της.

Τα ακίνητα της Πανγαία

Η επενδυτική εταιρεία ακινήτων του ομίλου της Εθνικής διαχειρίζεται ακίνητα αξίας άνω των 755 εκατ. που πριν από την κρίση ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ αλλά κι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα.
 Ο Πρεμ Γουάτσα, αφεντικό της Fairfax, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.
Ο Πρεμ Γουάτσα, αφεντικό της Fairfax, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.

Εχει, επίσης, ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 147 εκατ. ευρώ. Διαθέτει εκατοντάδες καταστήματα, κτίρια γραφείων, αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους και οικοπέδων. Μόνο τα κτίρια υπολογίζονται ότι έχουν επιφάνεια άνω των 256.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ η γη υπολογίζεται ότι έχει επιφάνεια πάνω από 416.000 τ.μ.

Πριν από μερικούς μήνες η Εθνική Πανγαία προχώρησε στο μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στο ελληνικό real estate. Αγόρασε αντί 100 εκατ. ευρώ το νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της Cosmote. Το σημαντικό αυτό κτίριο βρίσκεται πάνω στην Αττική οδό, στη θέση Πούσι – Λέδι της Παιανίας, έχει συνολική επιφάνεια 61.574 τ.μ. επί οικοπέδου 35,6 στρεμμάτων.

Το ακίνητο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την «προίκα» της Πανγαία η οποία είναι τώρα «πολύφερνη νύφη» για μεγάλους ξένους «παίκτες» στον χώρο των ακινήτων. Πάντως, δεν αποκλείεται να προσφερθούν κι άλλα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση της.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από 242 ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία σε πολύ καλές περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων και τα περισσότερα από αυτά είναι μισθωμένα από την Εθνική Τράπεζα. Η εταιρεία την περασμένη χρονιά είχε έσοδα από μισθώματα που ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον και για την ΛΑΡΚΟ

Ο Όμιλος του Benny Steinmetz που εδρεύει στο Ισραήλ, και έχει την επωνυμία: Benny Steinmetz Group Resources Ltd. (BSGR) bsgresources.com (βλέπουμε ότι έχει παράρτημα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν.Αφρικής, στα Αδαμαντωρυχεία….) , διατηρεί θυγατρική, την Cunico NV με έδρα στην Ολλανδία cunicoresources.com και Εργοστάσια στο Κόσοβο, τα Σκόπια (φυσικά ο Ισραηλινός τα αποκαλεί ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…), και τη Ζάμπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν ο Ισραηλινος ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ θέλει να προσθέσει τη ΛΑΡΚΟ στη συλλογή μεταλλέιων – αδαμαντωρυχείων που διαθέτει, ώστε του χρόνου το FORBES να τον έχει σε υψηλότερη κατάταξη….

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Ανδρ. Κορέτζελος σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «ο ενδιαφερόμενος στοχεύει να πάρει το φιλέτο, δηλαδή τα ορυχεία και την εταιρεία απαλλαγμένη από τα πλασματικά βάρη και με γεμάτο ταμείο, 68 εκατ. ευρώ, από τις επιστροφές ΦΠΑ που χρωστάει το Δημόσιο».

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΤΑΪΝΜΕΤΖ
Ο άρχοντας των διαμαντιών

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΜΑΣ;: Συνελήφθη (;) στο αεροδρόμιο Ισραηλινός κροίσος που φερόταν ως υποψήφιος επενδυτής για τη ΛΑΡΚΟ και Εθνική Τράπεζα!
Μπένι Στάινμετζ

Με περιουσία άνω των 4 δισ. δολαρίων, την οποία έκτισε εμπορευόμενος διαμάντια, ο 57χρονος Μπένι Στάινμετζ είναι, σύμφωνα με το Forbes, ο έκτος πιο πλούσιος Ισραηλινός. Γενικά, το Ισραήλ, παρότι δεν διαθέτει αδαμαντωρυχεία, εξάγει διαμάντια. Η συνολική αξία τους έφτασε τα 8,36 δισ. δολάρια το 2012, πεσμένη λόγω κρίσης.

Σε ηλικία 21 ετών ο Μπένι Στάινμετζ εγκατέλειψε το Ισραήλ για την Αμβέρσα, όπου έζησε τα επόμενα 18 χρόνια. Η βελγική πόλη είναι, εδώ και αιώνες, παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου διαμαντιών, το οποίο ελέγχεται σχεδόν αποκλειστικά από ορθόδοξους Εβραίους. Στα πρώτα επαγγελματικά βήματά του, τον Στάινμετζ βοήθησε ένας από τους εμπόρους της Αμβέρσας, ο Αβραάμ Λομπ. Με τη συνδρομή του, ο Στάινμετζ κατόρθωσε να αποκτήσει προσβάσεις σε όλο τον κόσμο.

Το 1978, που ο Μπένι Στάινμετζ άρχισε να δουλεύει για την οικογενειακή εταιρεία (Rubin Steinmetz and Sons), αυτή είχε ένα και μοναδικό γραφείο στο Τελ Αβίβ. Η εταιρεία μετεξελίχθηκε σε Steinmetz Business Group και απέκτησε παρουσία σε Ινδία (Βομβάη), ΗΠΑ (Σικάγο, Νέα Υόρκη), Ευρώπη (Αμβέρσα, Γενεύη) και Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ, Ναμίμπια). Ο κύκλος εργασιών της άρχισε να αυξάνεται, καθώς απέκτησε κάποια ορυχεία, ενώ η έδρα της μεταφέρθηκε στη Γενεύη. Σήμερα είναι η εταιρεία που αγοράζει τα περισσότερα διαμάντια απ’ τον μεγαλύτερο προμηθευτή ακατέργαστων διαμαντιών παγκοσμίως, την De Beers.

Η Benny Steinmetz Group (BSG) ιδρύθηκε αργότερα από τον Ισραηλινό μεγιστάνα, έχει έδρα τη Γενεύη, όπου μένει πλέον ο Στάινμετζ, και αποτελεί το βασικό επενδυτικό όχημα που χρησιμοποιεί. Οι τομείς δραστηριοποίησης των θυγατρικών της, όπως οι BSG Resources Limited (BSGR), BSG Capital Markets και Five Mounts Properties, δεν περιορίζονται στα διαμάντια, αλλά συμπεριλαμβάνουν τους φυσικούς πόρους, την κτηματαγορά και τις κεφαλαιαγορές.

Επίσης, ο Στάινμετζ ίδρυσε το diamond.com, απ’ όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει διαμάντια ηλεκτρονικά, ενώ διαθέτει και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της καναδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου Tucows.
Πάντως, ο Στάινμετζ δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Το εμπόριο διαμαντιών δεν ήταν ποτέ μια δουλειά για άσπιλες υπολήψεις, ωστόσο, τα προβλήματά του προέρχονται απ’ αλλού. Εξι κράτη -ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Γαλλία, Ισραήλ, Γουινέα- έχουν υπό διερεύνηση τις ενέργειές του. Στο επίκεντρο είναι η παραχώρηση στην BSGR ενός τεράστιου κοιτάσματος σιδήρου στη Γουινέα.

Το πλήγμα

Ο δικτάτορας Κοντέ, που το παραχώρησε το 2008, πέθανε και την εξουσία κατέλαβε με πραξικόπημα ο Μούσα Νταντί Καμαρά. Το καθεστώς του διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ωστόσο ο Στάινμετζ συνεργάστηκε μαζί του. Οταν έπεσε ο Καμαρά, η νέα κυβέρνηση της Γουινέας ακύρωσε την παραχώρηση με βάση στοιχεία για δωροδοκία. Το πλήγμα ήταν τεράστιο για τον Στάινμετζ. Το 2010 είχε ήδη συμφωνήσει για την πώληση του 51% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης –τα οποία είχε αποκτήσει για μόλις 160 εκατομμύρια- έναντι 2,5 δισ. δολαρίων.
Το FBI παγίδευσε συνομιλίες μεταξύ της παλιάς φιλενάδας του Κοντέ και ιθυνόντων της BSGR που θέλησαν να τη δωροδοκήσουν για να σιωπήσει. Με βάση αυτές τις υποκλοπές, συνελήφθη στις ΗΠΑ ο Γάλλος υπήκοος Φρεντερίκ Σιλίνς και βρίσκεται ενώπιον 20ετούς κάθειρξης.
Για την ίδια υπόθεση, οι ελβετικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του Στάινμετζ στη Γενεύη. Συγχρόνως, μια άλλη επένδυση του Στάινμετζ, σε χρυσωρυχείο στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας, κοντεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω της πρωτοφανούς λαϊκής αντίδρασης
Ο ίδιος αναγκάστηκε να παραμερίσει την απέχθειά του προς τη δημοσιότητα και να δώσει συνέντευξη σε εφημερίδα του Ισραήλ, όπου ισχυρίστηκε ότι η εμπλοκή στη Γουινέα οφείλεται στο μίσος του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.
Η ίδια εξήγηση δίνεται και για το σχέδιο της Ρόσια Μοντάνα. Ωστόσο και στο Ισραήλ είναι εγκαλούμενος ο Στάινμετζ λόγω των ελάχιστων φόρων που αποδίδει. Μολαταύτα, μέσω του ιδρύματός του, έχει δωρίσει εξοπλισμό στην ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων Τζιβάτι.

Συμπεράσματα


Καταλαβαίνει τώρα ο αναγνώστης γιατί καίγονται τόσο πολύ στην κυβέρνηση με την άρση των πλειστηριασμών; Όχι γιατί κινδυνέυουν οι τράπεζες όπως είπε ο κος. Στουρνάρας (βλέπε εδώ), αλλά επειδή στην αγορά ακινήτων με το που θα ανακοινωθεί η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από το πολιτικό προσωπικό του καθεστώτος, οι τιμές θα καταρρεύσουν συμπαρασύροντας ένα ήδη δοκιμασμένο κομμάτι της αγοράς.
Το τελευταίο διάστημα και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων οι τιμές έχουν πέσει αρκετά.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα που συνέβη, τις προηγούμενες εβδομάδες  στην  Αθήνα (περιοχή Κυψέλη),  είναι ότι πουλήθηκε διαμέρισμα  85 τετραγωνικών, όχι νέας κατασκευής,  για  20.000 ευρώ. Σκεφτείτε ότι οι αντικειμενικές τιμές στην περιοχή για το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν 70.000 ευρώ. Πουλήθηκε δηλαδή κάτω από το μισό που είχε η αντικειμενική του αξία,  η οποία ορίζονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια πολύ κάτω από την εμπορική αξία των ακινήτων.
Πρόκειται για τιμή διαμόρφωσης  που απεικονίζει το σημερινό (αυστηρά σημερινό) κλίμα στις αγορές ακινήτων και προϊδεάζει το τι θα γίνει με την ανακοίνωση της απελευθέρωσης των κατασχέσεων-πλειστηριασμών.

Στην ανάλυση περί της αγοράς θα πρέπει να προστεθούν και τα δεδομένα της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας, τα νεόκτιστα κτίσματα που παραμένουν απούλητα κατά χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα και έχουν κατασκευαστεί με άλλους οικονομικούς όρους και κόστη. Επίσης στην εικόνα κατάρρευσης της αγοράς να σκεφθεί κανείς τα ακίνητα για εμπορική χρήση που είναι χιλιάδες και παραμένουν αναξιοποίητα αποχαρακτηρίζοντας και συμπαρασύροντας συνολικά τις περιοχές που βρίσκονται, τα δάνεια που εξοφλούνται κανονικά αλλά θα οι αξίες ακινήτων τους θα έχουν την τύχη που επιφυλάσσει η αγορά κλπ.

Για παράδειγμα η πτώση των τιμών θα εμφανισθεί σε ένα νεόκτιστο διαμέρισμα της τελευταίας πενταετίας με καταστροφικούς όρους, αν το κόστος του ανέρχονταν στα 150.000 ευρώ η αξία του μετά τις κατασχέσεις θα κάτσει(;) στα 50.000 χιλιάδες ευρώ και σε μία άκρως δυσκοίλια αγορά. Στις ΗΠΑ όπου τέτοια οικονομικά εγχειρήματα, όπως οι μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί έχουν ήδη συμβεί , μας δίνουν μέρος της εικόνας που ανάλογα θα δούμε και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στο Ντιτρόιτ οι τράπεζες «πουλάνε» ακίνητα σε εκλεκτούς τους πελάτες για 1 δολλάριο!

Για τέτοια αγορά μιλάμε!

Οι πλειστηριασμοί θα απελευθερώσουν μια συνολική ανέχεια και θα ακουμπήσουν κάθε ελληνική οικογένεια, άσχετα αν οι παπαγάλοι του καθεστώτος τολμούν να μιλούν ότι θα περιορίσουν τις συνέπειες σε λίγες χιλιάδες πολιτών ή καλύτερα λίγες χιλιάδες ακινήτων….Οι κατασχέσεις είναι μία ασφαλής (για αυτούς) διαδικασία αρπαγής πλούτου, φτωχοποίησης και κοινωνικής ερήμωσης της Ελλάδας…

Δεν θέλω να πω άλλα. Δεν βρίσκω άλλα λόγια ικανά να εκφράσουν την αγανάκτησή μου για το ελεεινό αυτό κατασκεύασμα και αυτούς που το καθοδηγούν, το διατάσσουν και το πατρονάρουν…

Να θεωρείτε σίγουρο από όλους όμως, ότι θα τα αρπάξουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο..

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο το ΕΘΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: