Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Απόφαση σταθμός του Ειρηνοδικείου: Δεν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί η «ρήτρα αναπροσαρμογής»

Απόφαση σταθμός του Ειρηνοδικείου: Δεν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί η «ρήτρα αναπροσαρμογής»
Απόφαση σταθμός του Ειρηνοδικείου: Δεν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί η «ρήτρα αναπροσαρμογής»
Επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη προσέφυγε στο δικαστήριο, όπου μετά από αδυναμία του να αποπληρώσει τη «ρήτρα αναπροσαρμογής», ζήτησε να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση, κάτι που έδινε αποδεκτό.

Δεν θα κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί η «ρήτρα αναπροσαρμογής», απεφάνθη με προσωρινή διαταγή το Ειρηνοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με το dikastikoreportaz.gr.

Ένας επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη προσέφυγε στο δικαστήριο, καθώς παρουσίασε αδυναμία να πληρώσει το μεγάλο ποσό που ανέγραφε η «ρήτρα αναπροσαρμογής». Η ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη είχε κάνει τον Απρίλιο του 2021 σύμβαση με ιδιώτη πάροχο, για ηλεκτρική ενέργεια στην οποία είχε συμφωνηθεί σταθερή τιμολόγηση.

Τον Οκτώβριο 2021 όμως, ο πάροχος επικοινώνησε με τον επιχειρηματία και ζήτησε να τροποποιηθεί το ήδη υπάρχον πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ν΄ αντικατασταθεί η σταθερή χρέωση κατανάλωσης με κυμαινόμενο μοντέλο τιμολόγησης. Η επιχείρηση απάντησε αρνητικά.

Τον Δεκέμβριο του 2021 στον λογαριασμό χρονικής περιόδου από 01-12-2021 έως 31-12-2021 χρεώθηκε χρηματικό ποσό 4.197,73 ευρώ μονομερούς από τον πάροχο με την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής»

Παρά τις αντιδράσεις της επιχείρησης, τόσο προφορικές όσο γραπτές, ο πάροχος αντί να προβεί στην αποχρέωση του ως άνω χρηματικού ποσού (4.197,73€), στον λογαριασμό που ακολούθησε για την χρονική περίοδο από 1-1-2022 έως 31-01- 2022 εφάρμοσε εκ νέου ρήτρα αναπροσαρμογής με αποτέλεσμα να υπολογίσει και να χρεώσει χρηματικό ποσό (3.902,78€).

Και πάλι, η επιχείρηση αντέδρασε εγγράφως. Οι αντιρρήσεις της όμως απορρίφθηκαν από τον πάροχο, με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστεί να απευθυνθεί σε νέο πάροχο καταβάλλοντας μόνο το ποσό του λογαριασμού χωρίς όμως να αποπληρώσει τις χρεώσεις της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στο μεταξύ έλαβε νέο λογαριασμό για μια περίοδο 9 ημερών, (τον εναπομείναντα χρόνο) μέχρι την αλλαγή παρόχου, με χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής 539,74 ευρώ. Για την μετάβαση στο νέο πάροχο η επιχείρηση έπρεπε, είτε ν΄αποπληρώσει ολοσχερώς τις χρεώσεις αυτές, είτε να τις διακανονίσει. Κατόπιν τούτου διακανονίστηκε μεν το ποσό των χρεώσεων της αναπροσαρμογής, ωστόσο η επιχείρηση αμφισβητώντας την νομιμότητα του ποσού της αναπροσαρμογής, αλλά και λόγω του ότι επρόκειτο για αιφνιδιαστική δαπάνη, δεν μπορούσε οικονομικά ν΄ανταποκριθεί στο διακανονισμό. Οπότε άσκησε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα.

Παράλληλα, ζήτησε την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση της επιχείρησης, καθώς όπως είναι ευνόητο, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της. Κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο. Μάλιστα διατάχθηκε ο πάροχος να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια και εντολή για απενεργοποίηση της παροχής και διακοπή της ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου.

Η δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση κα. Αριάδνη Νούκα δήλωσε στο dikastikoreportaz: «Οι εξωπραγματικές και υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες τόσο οι οικιακοί καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν ν΄ανταποκριθούν, έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι καταγγελιών στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά και η ΡΑΕ, που επεξεργάζονται αυτές τις καταγγελίες, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν αναφερθεί στην ύπαρξη αδιαφανών ρητρών στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας μάλιστα στην ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ μέρους παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την προσέγγιση πελατών, στους οποίους δεν προσφέρεται ενδελεχής ενημέρωση για τις χρεώσεις που δύνανται να επιβληθούν, πέρα των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Ήδη καταναλωτές και επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξαιρετικά δυσμενών καταστάσεων έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν την νομική οδό. Η Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι προσφέρει οικονομική συνδρομή, τούτη δεν είναι ικανή να αποσοβήσει τον κίνδυνο που διατρέχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί με την λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασία».

Πηγή

7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.