Ο Μητσοτάκης διασύρει την Ελλάδα Η Washington Post Ελληνικό WaterGate – Χαμός σε New York Times, Politico, Aljazeera, La Republica και Deutsche Welle
Μια σειρά δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας και αφορούν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, γνωστό και ως «ελληνικό Watergate». Με τα διεθνή Μέσα να προβληματίζονται γύρω από τις συνθήκες του κράτους δικαίου στη χώρα, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί «νόμιμου λάθους», μετά τα δημοσιεύματα των Politico, Aljajeera, La Republica, New York Times, Deutsche Welle σειρά παίρνει και η Washington Post.
Αναλυτικά το άρθρο της Washington Post:
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών χτύπησαν το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έλαβε γνώση του περιστατικού και χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ή ΕΥΠ, «πολιτικά απαράδεκτο».
Η αναταραχή, η οποία αναφέρεται ως «Ελληνικό Watergate», έχει ήδη αναγκάσει τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και στενό συνεργάτης του πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Το Κοινοβούλιο διακόπτει για τις θερινές του διακοπές. Η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, αναφέροντας σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η ιδιωτικότητα ήταν «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας».
«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος», δήλωσε ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ». Το σκάνδαλο ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον είχε ενημερώσει για απόπειρα παραβίασης του τηλεφώνου του με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.
Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι επικοινώνησε με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας αφού έλαβε ένα ύποπτο μήνυμα στο τηλέφωνό του. Σε ομιλία του την Παρασκευή, είπε ότι αργότερα έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του επί ένα τρίμηνο το 2021, όταν ήταν εκστρατεία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές» είπε ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς διαφάνειας της ΕΥΠ. Ο οργανισμός αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να εγκρίνεται από εισαγγελέα.
Νωρίτερα φέτος, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι υπέβαλαν παρόμοιες καταγγελίες για παρακολούθηση από την ΕΥΠ, η οποία και αποφάσισε τον Μάρτιο να διερευνήσει τη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, μεταξύ άλλων κατά πολιτών, αξιωματούχων και δημοσιογράφους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Predator αναπτύχθηκε από την Cytrox, μια νεοφυή επιχείρηση της “Βόρειας Μακεδονίας” που αγοράστηκε από πρώην αξιωματικό των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και επιχειρηματίας Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από Ομάδα NSO του Ισραήλ και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δανείζουν νομιμότητα σε προμηθευτές [spyware] – εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την πώληση στους θύτες», δήλωσε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στην ερευνητική ομάδα Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Σχολή Παγκόσμιων Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής Munk του Τορόντο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκαλύψεις κατάχρησης spyware αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο μοτίβο, είπε ο Railton. «Αν υπάρχει ένα κρούσμα, υπάρχουν μάλλον πολύ περισσότερα», είπε.
Politico: Ερωτήματα που «καίνε» και δεν απαντήθηκαν από τον Μητσοτάκη
Η γνωστή στήλη του Politico «Brussels Playbook» αφιερώνει για δεύτερη ημέρα ένα μεγάλο μέρος της για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, και με ειρωνικό ύφος καυτηριάζει όσα δεν είπε κατά τη χθεσινή του έκτακτη παρέμβαση ο Κυριάκος Μητοστάκης.
Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το κινητό του πολιτικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ παρακολουθείτο και έριξε την πλήρη ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αρνούμενος πως γνωρίζει οτιδήποτε για το σκάνδαλο. (σ.σ. ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΠ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΊΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2019)
Διευκρίνισε δε πως ήταν νόμιμη. Στη συνέχεια το Politico αναφέρεται σε «διαλεκτική μετατόπιση ευθυνών» που επιχείρησε ο Μητσοτάκης και καυτηριάζει τη δήλωσή του περί κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΥΠ. «Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την ΕΥΠ για κατασκοπεία αρχηγού της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην υπηρεσία – αλλά όχι, φυσικά, την εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό», γράφει η στήλη, ρίχνοντας βολές στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος αποποιήθηκε κάθε εμπλοκή και δεν ζήτησε ούτε συγγνώμη προς τον Ανδρουλάκη.
Στη συνέχεια το Politico σχολιάζει αρνητικά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ, με την φράση «ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;». Εγείρει δε το ερώτημα ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τις ενέργειες της υπηρεσίας, η οποία βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού, παραθέτοντας το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. «Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019.
Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα», γράφει και παραθέτει τρία κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία έκανε «γαργάρα» ο Μητσοτάκης, αλλά χρήζουν άμεσα απάντησης, καθώς είναι καθοριστικά ως προς την έκβαση της υπόθεσης..
Handelsblatt: Τα ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και συγκεκριμένα του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα παρόλο που οι μυστικές υπηρεσίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του (…) Ακόμη και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έκαναν λόγο την Κυριακή για τη ‘σοβαρότερη κυβερνητική κρίση΄ από τότε που ο Μητσοτάκης ανήλθε πριν από τρία χρόνια στην πρωθυπουργία. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για το ‘ελληνικό Watergate’, για το οποίο φέρει την ευθύνη ο Μητσοτάκης, ζητώντας την παραίτησή του.»
Ποιος και γιατί παρακολουθεί Έλληνες δημοσιογράφους;
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα θέτει τα εξής ερωτήματα για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Πώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η ελληνική δικαιοσύνη κατασκόπευαν έναν ευρωβουλευτή και εξέχοντα εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης μόνο επειδή το ζητούσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες; Το γνώριζε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών;» Ως προς τον Θανάση Κουκάκη: «Γιατί και με πρωτοβουλία ποιου τέθηκε υπό παρακολούθηση ο οικονομικός δημοσιογράφος; Οι Reporters United αναφέρονται σε έγγραφο, το οποίο φέρεται να δείχνει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη ‘για λόγους εθνικής ασφάλειας’. Η σε βάρος του κατασκοπία θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην πολιτική και τις επιχειρήσεις αλλά και φερόμενες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος στον τραπεζικό τομέα.»
Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Εδώ και μήνες κυκλοφορούν οι καταγγελίες για υποκλοπές. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προσπάθησε να αγνοήσει το θέμα, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για εξηγήσεις (…) Και σε προσωπικό επίπεδο ολοένα περισσότερο ο Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις».
Deutsche Welle: Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων
H DW σε δημοσίευμά της με τίτλο «Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων» αναφέρει ότι «μετά την πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο η εφημερίδα Die Zeit παρατηρεί: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την ευθύνη για κατασκόπευση πολιτικού της αντιπολίτευσης. Στην τηλεοπτική του δήλωση ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για υποκλοπές πέρυσι σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη (…) Για τις υποκλοπές πληροφορήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (…) Η πράξη ήταν νόμιμη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ανέφερε ο Μητσοτάκης. Δεν είπε όμως τίποτα για τους λόγους, για τους οποίους παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη. Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019».
Al Jazeera: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”»
Το τηλεοπτικό δίκτυο της Al Jazeera σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”» αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ως «μη πολιτικά αποδεκτές» τις υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν είχε ιδέα».
Το δημοσίευμα στη συνέχεια σχολιάζει πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι παρακολουθήσεις ήταν μεν νόμιμες, ωστόσο δεν είχαν λάβει την έγκρισή του, διαφορετικά δε θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς και ότι οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης.
Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο δε βουλευτής της αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, είπε πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού τη Δευτέρα ήταν ξεκάθαρα παιχνίδι για να κερδηθεί χρόνος και «πως ο πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση παρακολούθησής του», σημειώνει η Al Jazeera.
Στη συνέχεια, αναφερόμενο στις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων στη σκιά της υπόθεσης παρακολουθήσεων, το δημοσίευμα σχολιάζει «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Παναγιώτης Κοντολέων «απομακρύνθηκε αμέσως» λόγω του χειρισμού του στο θέμα της παρακολούθησης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης – ο οποίος είναι ανιψιός του Μητσοτάκη – ανέλαβε τη «πολιτική ευθύνη» παραιτούμενος».
https://www.e-synews.gr/wp/2022/07/23/anakoinosi-sei-lignadi-zontes-parontes-se-egklima/
https://www.e-synews.gr/wp/2022/08/08/echete-1-mina-dioria-telesigrafo-komision-se-mitsotaki-ton-odigei-se-ekloges/
https://www.e-synews.gr/wp/2022/06/15/onoma-makedonia-etsi-xepoylisan-tin/
https://www.e-synews.gr/wp/2022/06/08/to-prokalymma-tis-exoysias-giorgos-tagkoylis/
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: