Τι είναι οι συναλλαγές Cum/ex το σκάνδαλο η ληστεία
Στις 31 Αυγούστου 2022, οι Financial Times ανέφεραν ότι το γραφείο της JPMorgan στη Φρανκφούρτη δέχθηκε έφοδο από Γερμανούς εισαγγελείς ως μέρος μιας έρευνας για το σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων cum/ex. Μετά την Barclays, την Bank of America και τη MorganStanley, η JPMorgan είναι η τέταρτη τράπεζα που δέχεται επιδρομές από τις γερμανικές αρχές φέτος. Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει επηρεαστεί από το cum ex scheme
Στις 31 Αυγούστου 2022, οι Financial Times ανέφεραν ότι το γραφείο της JPMorgan στη Φρανκφούρτη δέχθηκε έφοδο από Γερμανούς εισαγγελείς ως μέρος μιας έρευνας για το σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων cum/ex. Μετά την Barclays, την Bank of America και τη MorganStanley, η JPMorgan είναι η τέταρτη τράπεζα που δέχεται επιδρομές από τις γερμανικές αρχές φέτος. Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει επηρεαστεί από το cum ex scheme.
Το πρόγραμμα έχει πλήξει και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελβετία και την Ολλανδία. Οι συναλλαγές Cum-ex ήρθαν στο φως για πρώτη φορά το 2011, όταν ένας πληροφοριοδότης ειδοποίησε τις γερμανικές αρχές.
Τα λεγόμενα «αρχεία cum-ex» ήταν μια ευρεία έρευνα για συναλλαγές cum-ex από μια δημοσιογραφική συλλογικότητα. Ενα μεγάλο δίκτυο τραπεζών, χρηματιστών και δικηγόρων έχει εμπλακεί στην εξαπάτηση πολλών ευρωπαϊκών φορολογικών διοικήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι έρευνες για συναλλαγές cum-ex και η δίωξη μερών που είναι ύποπτα για εμπλοκή βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ως απάντηση στις συναλλαγές cum-ex, πολλές ευρωπαϊκές φορολογικές διοικήσεις έχουν γίνει πιο επιμελείς στη διεκπεραίωση των απαιτήσεων παρακρατούμενων φόρων.
Εν ολίγοις, μια συναλλαγή cum ex περιλαμβάνει τρία μέρη που μετακινούν μια θέση μετοχής λίγο πριν από την ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος. Μετά τη συναλλαγή, οι μετοχές καταλήγουν στο ίδιο μέρος του οποίου η θέση παραμένει η ίδια. Η επιστροφή φόρου μερίσματος διεκδικείται όχι μία αλλά δύο φορές. Ως αποτέλεσμα, οι φορολογικές αρχές καταλήγουν να επιβάλλουν φόρο μερισμάτων μία φορά, αλλά να τον επιστρέφουν δύο φορές, αφήνοντάς της από την τσέπη ένα ποσό που ισοδυναμεί με το φόρο μερισμάτων. Το Cum ex αναφέρεται συχνά ως σύστημα φοροδιαφυγής, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι φορολογική απάτη και είναι σημαντικό για τους επενδυτές να μπορούν να αναγνωρίζουν τις συναλλαγές cum ex για να αποφύγουν να γίνουν μέρος μιας. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς λειτουργεί μια συναλλαγή cum ex, κάντε κλικ πανω στην φωτογραφια Η εδώ .
Οι συναλλαγές Cum ex μερικές φορές συγχέονται με τις συναλλαγές cum-cum. Στις συναλλαγές cum-cum, τίτλοι (συνήθως μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο) δανείζονται σε ένα μέρος με καλύτερη θέση ανάκτησης παρακράτησης φόρου από τον κάτοχο των τίτλων, ακριβώς πριν από τη διανομή μερίσματος.
Το μέρισμα εισπράττεται, ο παρακρατούμενος φόρος μειώνεται ή ανακτάται πλήρως και οι μετοχές επιστρέφονται από τον δανειολήπτη στον δανειστή. Ο δανειστής λαμβάνει μια πληρωμή υποσταθμού ή κατασκευασμένο μέρισμα και το κέρδος, με τη μορφή χαμηλότερης ή μη παρακράτησης φόρου, μοιράζεται μεταξύ του δανειστή και του δανειολήπτη σε μια ορισμένη αναλογία.
Ενώ οι συναλλαγές cum-cum επίσης (συχνά, αν όχι πάντα) φορολογούνται, υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά με τις συναλλαγές cum-ex. Στις συναλλαγές cum-cum, ο φόρος που διαφορετικά θα ήταν οφειλόμενος αποφεύγεται (ή διαφεύγει, ποιο από τα δύο είναι, είναι συζητήσιμο).
Αυτό αναφέρεται συχνά ως «διάσπαση μερίσματος» ή «ξέπλυμα μερίσματος». Με τις συναλλαγές cum-ex, όχι μόνο δεν επιβάλλεται ο φόρος που διαφορετικά θα οφειλόταν, αλλά οι φορολογικές αρχές πληρώνουν στις τράπεζες στην πραγματικότητα το ποσό που διαφορετικά θα έπαιρναν.