Όταν η ιστορία γκρεμίζει το αφήγημα της «κλιματικής κρίσης»
Όταν η ιστορία γκρεμίζει το αφήγημα της «κλιματικής αλλαγής».. Γενικά είναι πολύ πιο εύκολο από ότι ίσως φαντάζει στους περισσότερους να γκρεμιστεί ένα νεοταξικό αφήγημα, εάν υπάρχει σωστή κρίση και διάκριση απέναντι σε όλες αυτές τις μπούρδες που καθημερινά ξεστομίζουν, ειδικά μέσω των λοκατζίδων τους που είναι οι δημοσιογράφοι… Είναι εύκολο να μην σου κάνουν το μυαλό κιμά, αν έχεις κατανοήσει το βασικότερο… ΌΤΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ…
Η ιστορία χαμογελάει αδίστακτα κι ειρωνικά απέναντι στο νεοταξικό αφήγημα της «κλιματικής αλλαγής – ΚΡΊΣΗΣ»
γράφει ο Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
Για άλλη μία φορά αυτή η αμερικανιά της ονομασίας των καιρικών φαινομένων, έρχεται να φέρει γέλιο. «Κλέων» βάφτισαν τα ξεφτέρια της ΕΜΥ το κύμα καύσωνα που έχει έρθει στη χώρα και που αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Εκείνο όμως που δε μας είπαν είναι αν το όνομα το έδωσαν τιμής ένεκεν για τον γνωστό ηθοποιό και πρώην βο(Υ)λευτή του ΜεΡα25, Κλέωντα Γρηγοριάδη.
Από την άλλη, δε θα ήταν καλύτερα αν αντί για «ε» το έγραφαν με «αι» (Κλαίων). Έτσι κι αλλιώς, κι εμείς… κλαίωντες εκ γέλωτος (= κλαίμε από τα γέλια) είμεθα. Κι όχι βέβαια γιατί κάποιοι συνάνθρωποί μας υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες, ούτε γιατί τα αδέσποτα ζώα αναζητούν απεγνωσμένα λίγη δροσιά και μερικές γουλιές νερό. Κλαίμε από τα γέλια όταν θέλουν να μας πείσουν ότι το νέο κύμα καύσωνα είναι προϊόν… «κλιματικής αλλαγής«…
Η ιστορία γκρεμίζει το αφήγημα
1987
Ήταν Ιούλιος (καλή ώρα) του 1987, όταν ο φονικότερος καύσωνας χτύπησε τη χώρα, αφήνοντας πίσω του (επίσημα) 1.300ους νεκρούς! Η κατάσταση ήταν τόσο τραγική που μάζευαν τους νεκρούς από το δρόμο και μετέφεραν τις σωρούς με βαγόνια τραίνων.
Ήταν η χρονιά που η Ελλάδα είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης νικώντας σε έναν αγώνα «θρίλερ για γερά νεύρα» τη Σοβιετική Ένωση με 103-101 στην παράταση (κανονικός αγώνας 89-89), έχοντας στις τάξεις της το Νίκο Γκάλη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, το Νίκο Σταυρόπουλο, τον Αργύρη Καμπούρη, τον Νίκο Φιλίππου, τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Φάνη Χριστοδούλου, τον Νίκο Λινάρδο, τον Παναγιώτη Καρατζά, τον Μιχάλη Ρωμανίδη, τον Λιβέρη Ανδρίτσο, και τον Μέμο Ιωάννου, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Κώστα Πολίτη.
Κι αφού έκανα μία μικρή επίδειξη ιστορικών – αθλητικών γνώσεων (μη με πείτε «ψωνάρα», αντιγραφή – επικόλληση τα έκανα… Σιγά μη θυμόμουν τόσα ονόματα 30 χρόνια αργότερα…), θα πω ότι τα πανηγύρια των Ελλήνων που ξεχύθηκαν στους δρόμους, βγήκαν ξινά λίγες ημέρες αργότερα και μετεβλήθησαν σε θρήνο για την απώλεια των 1.300ων ζωών. Χώρια τα αδέσποτα ζώα και χώρια το πόσοι νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, ηλίαση, καρδιαγγειακά προβλήματα κλπ.
Κυβέρνηση τότε ήταν το… ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου! Ένα ΠΑΣΟΚ που πανηγύριζε μετά από τη λήξη του καύσωνα, λέγοντας ότι είχε αντιμετωπίσει με «επιτυχία» την κατάσταση. Ήταν ίσως η πρώτη φορά, που σύσσωμος ο ελληνικός λαός, χαιρέτησε αυτήν τη δήλωση με… φάσκελα και τα δέοντα «γαλλικά» !
Για 8 ημέρες, τα 44άρια σφυροκοπούσαν αλύπητα τη χώρα. Οι δρόμοι έλιωναν από τις υψηλές θερμοκρασίες και οι ράγες των τραίνων είχαν υποστεί παραμόρφωση σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου. Το θέμα «απογειώθηκε» όταν ανακοινώθηκε ότι μετά το πέρας των τραγικών 8 ημερών, αναμενόταν και δεύτερο κύμα καύσωνα, το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου για εσκεμμένη απάτη.
2007
Τον Ιούνιο του 2007, το θερμόμετρο έφτασε πολύ κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας τρεις απανωτούς καύσωνες! Με τον μετεωρολόγο κ. Ζιακόπουλο να σημειώνει:
Κατά τη διάρκεια του πρώτου καύσωνα (19-28 Ιουνίου 2007) επηρεάστηκε κυρίως η Ανατολική και Νότια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν υψηλότατες τιμές σε Αθήνα και ανατολική Πελοπόννησο. Στην πρωτεύουσα, ο σταθμός της Νέας Φιλαδέλφειας κατέγραψε 46,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Αργος έπιασε 46,4 και στο Αστρος 46 βαθμούς Κελσίου. «Στο Αστεροσκοπείο η θερμοκρασία έφτασε στους 44,8 βαθμούς Κελσίου, που είναι η υψηλότερη τιμή από τα τέλη του 19ου αιώνα», υπογραμμίζει ο κ. Ζιακόπουλος. «Ο Ιούνιος του 2007 ήταν σε ορισμένες περιοχές ο θερμότερος Ιούνιος από το 1955, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα με τη μέση μέγιστη τιμή να φθάνει τους 33,9 βαθμούς».
Στον δεύτερο καύσωνα (18-25 Ιουλίου 2007) επηρεάστηκε κυρίως η Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, όπου καταρρίφθηκαν και πάλι ρεκόρ δεκαετιών σε μια σειρά πόλεις (Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα). «Ο Ιούλιος ήταν γενικά πολύ ζεστός. Στην Αθήνα η μέση μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 36,1 βαθμούς Κελσίου, η τρίτη κατά σειρά τιμή από το 1955. Το ρεκόρ κρατά ο Ιούλιος του 2000 με 36,3 βαθμούς Κελσίου», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος.
Ο τρίτος καύσωνας (21-26 Αυγούστου 2007) επηρέασε βασικά τη Δυτική Ελλάδα και είναι φανερό ότι συνέβαλε στο φούντωμα των καταστροφικών πυρκαγιών της Δυτικής Πελοποννήσου. «Οι καταβατικοί ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι ανέβασαν για αρκετές ημέρες τη θερμοκρασία σε επίπεδα πάνω από τους 40 βαθμούς στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο», εξηγεί ο συνεργάτης της «Κ». «Στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα ο καύσωνας αυτός ήταν ηπιότερος, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα, ειδικότερα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Αυγούστου ήταν 35,1 βαθμούς Κελσίου (το ρεκόρ είναι 35,8 βαθμοί από το 1998)».Πηγή: Καθημερινή
Ευρώπη – Ρωσία – Ελλάδα:
Οι 12 χειρότεροι καύσωνες που σημειώθηκαν στην Ευρώπη και τη Ρωσία μετά το 1950 είναι:
- 1954 Νοτιοδυτική Ρωσία
- 1969 Νορβηγία
- 1972 Φινλανδία
- 1976 Μεγάλη Βρετανία
- 1987 Ελλάδα
- 1994 Βέλγιο-Ολλανδία
- 2003 Κεντρική Ευρώπη
- 2006 Κεντρική Ευρώπη
- 2007 Ελλάδα
- 2010 Ρωσία
- 2015 Κεντρική Ευρώπη
- 2014 Σκανδιναβικές χώρες
Όσο για τη χώρα μας αποκλειστικά, από το 1989 μέχρι τώρα, είχαμε 11 μεγάλους σε διάρκεια καύσωνες(Πηγή πίνακα: Έθνος):
Αν όλα αυτά δεν γκρεμίζουν το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής, τότε τι; Να θυμίσω ίσως ότι φέτος οι βροχοπτώσεις συνεχίζονταν μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, με τη Μακεδονία κυρίως να κρατάει βροχές μέχρι και τις 5 Ιουλίου 2023;
Αυτή η «κλιματική αλλαγή» που οφείλεται στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» τελικά μάλλον δεν ενημερώθηκε από τους νεοταξίτες κοκοβιούς και κάνει ό,τι θέλει… Η μόνη διαφορά φέτος, είναι το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί και προωθείται από τα συστημικά ΜΜΕ, με τον Καπραβέλο να απειλεί με… lockdown… Η Θεσσαλονίκη πάντως, ήδη μπαίνει σε σχετικό lockdown… Όχι! Δε θα σχολιάσω. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να είμαι καλό παιδί και να μη βρίσω…
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ:
Τι αλλάζει με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο ;
ΑΤΖΕΝΤΑ 21: ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ; ‘’ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ’’
ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.