Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ακρίβεια Μητσοτάκη και από τον ΟΟΣΑ: Μείωση 1,2% των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα – Μεγάλη αύξηση των εταιρικών κερδών

Ακρίβεια Μητσοτάκη και από τον ΟΟΣΑ: Μείωση 1,2% των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα – Μεγάλη αύξηση των εταιρικών κερδών
Ακρίβεια Μητσοτάκη και από τον ΟΟΣΑ: Μείωση 1,2% των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα – Μεγάλη αύξηση των εταιρικών κερδών

Στην Ελλάδα, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε 1,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά μέσο όρο 3,8% το α’ τρίμηνο του 2023

Οι αγορές εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ παραμένουν σφιχτές παρά τη σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας από το 2021, αναφέρει ο Οργανισμός σε έκθεσή του για την απασχόληση (Employment Outlook).

H απασχόληση έχει ανακάμψει πλήρως μετά την κρίση του κορονοϊού και η ανεργία κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, με την Ελλάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, στην περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το α’ τρίμηνο του 2023, έναντι αύξησης περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας στο σύνολο του ΟΟΣΑ.

Μείωση των πραγματικών μισθών

Αν και οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές, οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών υπολείπονται του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών μισθών σχεδόν σε όλες τις χώρες του Οργανισμού.

Στην Ελλάδα, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε 1,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε 3,8% κατά μέσο όρο το α’ τρίμηνο του 2023. Μόνο σε 4 από τις 34 χώρες, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, αυξήθηκε ο πραγματικός μισθός.

Για την περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το δ’ τρίμηνο του 2022, ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα εμφανίζεται επίσης μειωμένος κοντά στο 1%.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Για τον λόγο αυτό, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι στη στήριξη των χαμηλόμισθων θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν στοχευμένη στήριξη μέσω των φορολογικών συστημάτων και των επιδομάτων.

Αύξηση των επιχειρηματικών κερδών

Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει, επίσης, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν περισσότερο από τις αυξήσεις των μισθών, με συνέπεια να μειωθεί το μερίδιο των εισοδημάτων από εργασία στο ΑΕΠ και να συμβάλλουν περισσότερο στον πληθωρισμός.

Στην περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το α’ τρίμηνο του 2023, τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου 15%, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ενώ στο σύνολο του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν 21% έναντι 15,6%, αντίστοιχα.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως υπάρχει κάποιο περιθώριο ώστε να επιχειρηματικά κέρδη να απορροφήσουν τις περαιτέρω αυξήσεις μισθών για την ανάκαμψη μέρους των απωλειών που είχαν στην αγοραστική δύναμή τους, χωρίς να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στις τιμές ή να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης εργασίας.

ΠΗΓΗ

ΔΕΣ ΕΔΩ:

Ακρίβεια Μητσοτάκη: Έρευνα ΚΟΛΑΦΟΣ γκρεμίζει το «success story» – To 54% των καταναλωτών αγοράζει λιγότερα τρόφιμα

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ | ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ LOCKDOWN ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ Ο ΧΛΕΥΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ