Περιγραφές για την κατάσταση του κόλπου είναι συγκλονιστικές. Ογκοι φερτών υλικών που από μακριά μπορεί κανείς να τους μπερδέψει με… νησί, άπειρα πλαστικά στο δυτικό τμήμα προς Αγχίαλο, νεκρές αγελάδες να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, δέντρα ολόκληρα, καταγράφονται σε βίντεο…
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το περιβάλλον του Παγασητικού, μιλούν για έναν τελείως… διαφορετικό κόλπο. Υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τα 2/3 του έχουν επιβαρυνθεί κι ότι έχει αλλάξει ακόμη και το ίδιο το χρώμα του.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είναι ο καθηγητής θαλάσσιας βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Βαφείδης. «Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων» το μόνο που δήλωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πρώτη έρευνα που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και θα αφορούν τα ψάρια και αν είναι βρώσιμα.
Οι αναλύσεις θα γίνουν στο καθ’ ύλιν αρμόδιο εργαστήριο της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διευθυντής είναι ο ίδιος ο πρύτανης του ιδρύματος, Χαράλαμπος Μπιλλίνης.
Υπεύθυνες απαντήσεις στη διγλωσσία
Και θα απαντήσουν στην αγωνία εκατοντάδων αλιέων αλλά και εμπόρων και καταναλωτών, που εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι με τη διγλωσσία που επικρατεί γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που συνδέεται άμεσα τόσο με την επαγγελματική τους επιβίωση όσο και με τη δημόσια υγεία.
Ηταν πρώτος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, που είχε υποστηρίξει χωρίς μετρήσεις, ότι «δεν τίθεται ζήτημα καταλληλότητας των νερών» και ότι το πρόβλημα των αλιέων είναι… οι φερτές ύλες που εμποδίζουν τις εργασίες.
Στην δήλωση του κ. Κελέτση είχε αντιδράσει και μάλιστα έντονα η Ενωση Ελλήνων Χημικών, η οποία επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, όταν ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έβαζε μπροστά τη ΔΕΥΑΜΒ για δειγματοληψίες και αναλύσεις, που έδειξαν μεγάλη επιβάρυνση των θαλάσσιων νερών σε ολικά κολοβακτηροειδή, e-coli και εντερόκοκκους. Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση έδειξαν τα δείγματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το θυρόφραγμα της Κάρλας, το οποίο ο κ. Μπέος ζήτησε να κλείσει και προειδοποίησε με δυναμική κινητοποίηση 5.000 πολιτών.
Σημειώνεται ότι για τον Παγασητικό Κόλπο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα.
Αναμενόμενες οι πολυποίκιλες επιπτώσεις
Από την πρώτη πάντως στιγμή, ο κ. Βαφείδης, είχε μιλήσει για πολυποίκιλες επιπτώσεις στον Παγασητικό Κόλπο, που μάλιστα θα αποτελέσουν αντικείμενο μακροχρόνιας έρευνας. Είχε εγκαίρως συστήσει μάλιστα να αποφευχθεί τόσο το κολύμπι όσο και το ψάρεμα.
Αμέσως μετά τις πρώτες πλημμύρες και την εικόνα του Παγασητικού με την φερτή ύλη που κατέληξε μέσα σε αυτόν, ο κ. Βαφείδης είχε προβλέψει ανατροπές στον Παγασητικό. Μετά τις δεύτερες πλημμύρες η επιβάρυνση εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη.
Όπως είχε εξηγήσει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιπτώσεις υπάρχουν σε τέσσερα επίπεδα, στη στήλη του νερού, στον πυθμένα του κόλπου, στο οικοσύστημα και στην τροφική αλυσίδα.
«Ο όγκος του νερού που εισήλθε στον Κόλπο μεταβάλλει παράγοντες όπως η αλατότητα και η θερμοκρασία που μειώνεται. Μειώνεται επίσης το οξυγόνο και θα έχουμε νεκρώσεις, εξαιτίας των λυμάτων και των οργανικών υλών που έχουν πέσει στη θάλασσα. Επίσης, αλλοίωση θα έχουμε και σε επίπεδο φωσφορικών και νιτρικών», σημείωνε ο κ. Βαφείδης.
Στη θάλασσα όμως δεν κατέληξε μόνο νερό. Η λάσπη έχει συμπαρασύρει ρύπους, βιομηχανικά, αστικά και γεωργικά λύματα αλλά και εκπλύσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Μετέφερε επίσης και υλικά, όπως κορμοί δέντρων. «Αυτά θα έχουν επίπτωση στον πυθμένα του Παγασητικού. Το ίζημα θα καθίσει στον πυθμένα και όλοι οι οργανισμοί θα νεκρώσουν, όπως σφουγγάρια, αχινοί, φύκη», είχε αναφέρει και είχε μιλήσει για αλλοίωση των παράκτιων οικοτόπων αλλά και επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφείδη, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και πρωτοφανές φαινόμενο για το οποίο θα απαιτηθεί μακροχρόνια έρευνα. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Θα απαιτηθεί όμως μακροχρόνια παρατήρηση».
ΕΝΩΘΕΙΤΕ-ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:https://www.artemis-sorras.gr/
Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΟΛΗ: ΛΑΡΙΣΑ, ΟΔΟΣ: ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 3-5,
Τ.Κ. 41221, ΕΛΛΑΣ
ΤΗΛ. 2411 103182 EMAIL : kpd.thes.ke@gmail.com
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ_ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ