Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ε.Ε. – Επεμβάσεις λογοκρισίας δικτατορικού τύπου

Ε.Ε. - Επεμβάσεις λογοκρισίας δικτατορικού τύπου
Ε.Ε. – Επεμβάσεις λογοκρισίας δικτατορικού τύπου

Λογοκρισία στο διαδίκτυο με την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Του Ιακώβου Πέτρου
Την Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023, τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός (ΕΕ) 2002/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ («Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες»).

Ο Κανονισμός αποτελείται από 102 πυκνογραμμένες σελίδες και μπορεί να διαβαστεί στο παρακάτω link: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2065 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 19ης Οκτωβρίου 2022
Με τον Κανονισμό αυτόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναλαμβάνουν τον έλεγχο των μεγάλων πλατφορμών των κοινωνικών δικτύων, έχοντας τη δυνατότητα να λογοκρίνουν απόλυτα ό,τι δεν τους είναι αρεστό.
Με το πρόσχημα της δήθεν «καταπολέμησης του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο»ο Κανονισμός θέτει περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και προοιωνίζεται την απόλυτη λογοκρισία των χρηστών στις πολύ μεγάλες πλατφόρμες και στις μηχανές αναζήτησης (Facebook, Twitter-X, Tik Tok, Amazon Store, AppStore, Google Play, Google Maps, YouTube, Wikipedia, Google, Bing κ.ά.), οι οποίες υποχρεούνται πλέον να ελέγχουν ενδελεχώς οτιδήποτε αναρτηθεί, γραφεί ή λεχθεί και να διαγράφουν άμεσα ό,τι δεν είναι σε συμφωνία με τα άρθρα και τις παραγράφους του Κανονισμού. Εάν δεν το πράξουν, θα τους επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν έως και την απαγόρευση της λειτουργίας τους στην ΕΕ!
Για να πάρουμε μία ιδέα για τους εν λόγω περιορισμούς, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην παράγραφο 83 του Κανονισμού γίνεται αόριστη αναφορά σε κινδύνους που αφορούν τη δημόσια υγεία, τους ανήλικους, τη σωματική και πνευματική ευεξία ενός προσώπου, την έμφυλη βία. Είναι προφανές πως τέτοιου είδους γενικότητες αφήνουν πολλά περιθώρια στην αυθαίρετη λογοκρισία.
Επίσης, η παράγραφος 91 ανοίγει διάπλατα πόρτες και παράθυρα για επεμβάσεις λογοκρισίας δικτατορικού τύπου, καθώς προβλέπει ειδικά μέτρα σε περιόδους κρίσης και εκτάκτων γεγονότων, όπως φυσικές καταστροφές, σεισμοί, τυφώνες, τρομοκρατικές ενέργειες, πόλεμοι, πανδημίες και άλλες σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της δημόσιας υγείας.
Οι εξαιρετικά ασαφείς και αμφιλεγόμενοι περιορισμοί ενέχουν καλυμμένες προεκτάσεις, οι οποίες αυθόρμητα μας παραπέμπουν σε αυτά που έγραψε ο Τζωρτζ Όργουελ (George Orwell) για το ολοκληρωτικό καθεστώς του «Μεγάλου Αδελφού».
Το καθεστώς αυτό, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες οθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις, θεωρώντας την ελεύθερη σκέψη ως θανάσιμο αμάρτημα που πρέπει να εξαλειφθεί!
Διαπιστώνουμε ότι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτός που αναφέραμε, λειτουργούν ως καθεστωτικός κλοιός που στενεύει γύρω από τους ανθρώπους και τους εγκλωβίζει σε μία άυλη φυλακή.
Η κατ’ επίφαση «Δημοκρατία» δείχνει το σκληρό πρόσωπό της και μετατρέπει την ελευθερία του λόγου σε αδίκημα!
Ήδη ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας έχει τροποποιήσει (με τον νόμο 4619/2019) το άρθρο 191 (περί «Διασποράς ψευδών ειδήσεων»), με εμφανή την πρόθεσή του να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο, αφού συχνά το τι είναι ψευδές και τι αληθινό κρίνεται κατά το δοκούν από το καθεστώς.
Χαρακτηριστική περίπτωση καθεστωτικού ορισμού της «αλήθειας» αποτελούν τα ασύστολα ψεύδη που αναγράφονται στη Βικιπαίδεια κατά του Προέδρου της «Ελλήνων Συνέλευσις» Αρτέμη Σώρρα.
Όμως, η κοινωνία έχει τον τρόπο να αντιμετωπίσει την ολοκληρωτική μέγγενη των σκοτεινών κέντρων που θέλουν να της επιβάλουν το ανελεύθερο καθεστώς τους.
Και ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την εγκαθίδρυση, παντού, της αληθινής Ελληνικής Δημοκρατίας και την πλήρη εφαρμογή του αξιακού συστήματος των Έλλην προγόνων μας. Μόνον έτσι ο άνθρωπος θα ξαναπάρει οντολογικά τη θέση που του ανήκει, ζώντας ως ελεύθερος πολίτης -στην ατομική και συλλογική ολότητά του- και παράγοντας πολιτισμό με ασφάλεια, αρμονία και συνοχή.
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κοινοποίησε !!!