Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Eurobank: Το Δημόσιο τη στήριξε με 10δισ. και αποχωρεί με ζημιά 9,9 δισ

H Eurobank είναι η πρώτη από τις 4 συστημικές τράπεζες που το Δημόσιο αποχωρεί πλήρως από το μετοχικό της κεφάλαιο. Χθες, η τράπεζα επαναγόρασε το σύνολο της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ήτοι 52.080.673 μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 1,401% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η πώληση, προς 1,8 ευρώ ανά μετοχή, απέφερε στο ΤΧΣ 93,7 εκατ. ευρώ. Ετσι, η «περιπέτεια» της συμμετοχής του ΔΝΤ στη Eurobank με στόχο τη διάσωσή της λήγει με μεγάλες ζημίες για το ΤΧΣ – δηλαδή για το ελληνικό Δημόσιο.

Η εμπλοκή του ΤΧΣ με τη Eurobank αφορούσε αρχικά απευθείας κεφαλαιακή στήριξη 5,72 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, στις 10/10/2011, ιδρύθηκε η νέα, «καλή» Proton Bank, αφού το ΤΧΣ ανέλαβε τα βάρη της «κακής» Proton Bank, ύψους 562 εκατ. ευρώ. Η «καλή» Proton Bank απορροφήθηκε από τη Eurobank. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εκεί, το ΤΧΣ συνέβαλε με 3,7 δισ. ευρώ.

Απαλλαγμένα από το «κακό» ενεργητικό τους, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank απορροφήθηκαν από την Eurobank στις 2/9/2013.

Εξαΰλωση

Ετσι, η συνολική συμβολή του Δημοσίου, διά του ΤΧΣ, στη διάσωση της Eurobank ήταν 10 δισ. ευρώ. Εναντι αυτών απέκτησε το 95,2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Αφού η Eurobank ενισχύθηκε κεφαλαιακά και προικίστηκε με το «καλό» ενεργητικό της Proton Βank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ξεκίνησε η διαδικασία εξαΰλωσης του ποσοστού του ΤΧΣ, μέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, δηλαδή χωρίς δικαίωμα του ΤΧΣ να συμμετάσχει στην αύξηση. Με αυτόν τον τρόπο, σε κάθε αύξηση το ποσοστό του Δημοσίου μειωνόταν θεαματικά.

Με την πρώτη αύξηση, στις 29/4/2014, το μετοχικό ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα μειώθηκε από 95,2% σε 35,4%. Με τη δεύτερη, στις 18 Νοεμβρίου 2015, μειώθηκε από 35,4% στο… δυσδιάκριτο 1,101%. Αυτή η εξαΰλωση του ποσοστού έγινε με… δωρεά σώματος, δηλαδή μόνο με ζημία.

Τελικά, υπήρξε πώληση, αλλά μόνο του ελάχιστου ποσοστού που είχε απομείνει, του 1,401%. Και έτσι, ο τελικός απολογισμός ήταν: 10 δισ. ευρώ μείον 93,7 εκατ. ευρώ = «χασούρα» για το ΤΧΣ, δηλαδή για το ελληνικό Δημόσιο, 9,9 δισ. ευρώ! Μόνο από την εμπλοκή του στην Eurobank.

Ελθέτω το μέρισμα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Καραβίας, τόνισε ότι η επαναγορά του 1,4% συνιστά «έμμεση ανταμοιβή» για τους μετόχους της τράπεζας, «καθώς μέσω αυτής της συναλλαγής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή, υπενθυμίζοντας ότι το 2023 η τράπεζα θα δώσει μέρισμα στο 25% των κερδών. Κατά τα άλλα, η άλλη αποστροφή της δήλωσής του, ότι «η επιτυχής επαναγορά του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Eurobank είναι ένα ορόσημο για την τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», δεν χαιρετίστηκε ενθουσιωδώς από το χρηματιστήριο, όπου χθες η μετοχή συνέχισε την πτώση των τελευταίων εβδομάδων, πέφτοντας κατά 2,47%, από το 1,38 ευρώ στο 1,3795 ευρώ.

Πηγή