Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
«Διευκόλυνση βίζας»Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου....
«Διευκόλυνση βίζας»Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου….

«Διευκόλυνση βίζας»Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου….

Η δέσμευση της Τουρκίας να συμβάλει στην προσπάθεια ενάντια στην παράνομη μετανάστευση??? (Λίγο περίεργο ακούγεται αυτό)μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλίκαγια. 

Στις 7η Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

 

Στόχος είναι στο τέλος του Συμβουλίου να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, ένα «μνημόνιο κατανόησης» όπως θα λέγεται, που μεταξύ άλλων γίνεται συζήτηση να περιλαμβάνει τα εξής:

• Πρώτον, τη μόνιμη εγκατάσταση Ελληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Αγκυρας στον «κοινό στόχο» που είναι ο έλεγχος των ροών και από τις δύο πλευρές.

Επιδίωξη είναι να γνωρίζει τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά «πόσες βάρκες» περνούν ανά πάσα στιγμή και να υπάρχει όπου χρειάζεται άμεση «αναχαίτιση» του φαινομένου. Ο σχεδιασμός είναι η ενημέρωση που γίνεται τώρα μεταξύ των υπουργών και των γραφείων τους να γίνει θεσμική μέσω των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή των Λιμενικών Σωμάτων, κάτι που θα διασφαλίζεται με την παρουσία των δύο αξιωματικών στα αντίστοιχα κέντρα.

Αντίστοιχη επικοινωνία θα υπάρχει και για τις ροές στον Εβρο, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, με τα αστυνομικά σώματα των δύο χωρών να είναι σε απευθείας επικοινωνία.

Δείτε την άποψη του ο κ. Καιρίδη: «Είμαστε παιδιά Οθωμανών», «Το Κυπριακό κατέστρεψε τη σχέση μας με την Τουρκία»!«Υπάρχει η άποψη ότι το Αιγαίο είναι μια ελληνική θάλασσα. Βεβαίως, σε μεγάλο μέρος είναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά δεν είναι μόνο ελληνική… 

Ολόκληρο το άρθρο εδώ:θυμήσου να θυμάσαι………….

• Δεύτερον, τη δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων εκατέρωθεν, οι οποίες, όπως έχει δείξει η ιστορία, μπορεί να πυρπολήσουν τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα «βυθίζει βάρκες» με μετανάστες.
• Τρίτον, την ενεργοποίηση ενός παλαιού αιτήματος της Αγκυρας που αποτέλεσε βασικό κομμάτι των συζητήσεων και αφορά την ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου. Πρόκειται για τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελλόριζο.
Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει –και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν– 12μηνη ισχύ. Το εν λόγω σχέδιο λέγεται «διευκόλυνση βίζας» και το έχει συζητήσει εκτενώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης με την επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον.
Mε τα νησιά να λειτουργούν ως μοντέλο για περαιτέρω διευκολύνσεις στις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικό της προόδου που έχει σημειωθεί στο θέμα είναι πως στις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει τετ α τετ με την επίτροπο κ. Γιόχανσον.
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ