Χτυπήματα στη νότια Γάζα: Το BBC επαληθεύει επιθέσεις σε περιοχές «ασφάλειας»
Από τους Merlyn Thomas, Shereen Sherif και Ahmed Nour
Από τότε που ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε την πρώτη από τις πολλές οδηγίες προς τους αμάχους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί στα νότια της λωρίδας. Όμως ο νότος συνέχισε να υφίσταται ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οδηγώντας τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν ότι πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές για τους αμάχους.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κίνδυνο για τους αμάχους στη νότια Γάζα, το BBC Verify εντόπισε και ανέλυσε τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις χτυπημάτων στην περιοχή αυτή. Εξετάσαμε επίσης ορισμένες από τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες εκκένωσης που εκδόθηκαν στους αμάχους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που τους συμβουλεύουν να μετακινηθούν σε ορισμένες περιοχές στο νότο.
Ορισμένες από αυτές τις προειδοποιήσεις συνοδεύονταν από χάρτες με βέλη που δείχνουν αόριστα καθορισμένες περιοχές προς τις οποίες πρέπει να κινηθείτε. Τρια χτυπηματα που εξετάσαμε έπληξαν εντός ή κοντά σε αυτές τις περιοχές τις ημέρες μετά την έκδοση των προειδοποιήσεων.
Το IDF έχει πει ότι επικοινωνεί με τους κατοίκους της Γάζας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των φυλλαδίων, των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αραβικά και των προειδοποιήσεων που εκδίδονται μέσω μη στρατιωτικών και διεθνών οργανισμών. Σε αυτό το άρθρο εξετάσαμε τις οδηγίες του IDF που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (σ.σ. ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΨΕΙ ΡΕΥΜΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ….)
Khan Younis – 10 Οκτωβρίου
Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μαχητικά του αεροσκάφη είχαν πλήξει περισσότερους από 200 στόχους στο Ριμάλ στα βόρεια και στο Χαν Γιουνίς στο νότο. Το BBC εξέτασε ενα χτυπημα εκείνη την ημέρα στο κέντρο του Khan Younis για να καταλάβει την τοποθεσία και το μέγεθος της ζημιάς. Βίντεο που δημοσιεύτηκε μετά την επίθεση δείχνει ερείπια και κατέρρευστα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Επαληθεύσαμε τη θέση του χρησιμοποιώντας οπτικές ενδείξεις, όπως ο μιναρές του Μεγάλου Τζαμιού στο Χαν Γιουνίς.
Εξετάσαμε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και ανθρώπους να διαλέγουν ό,τι έχει απομείνει από αυτοκίνητα και σπίτια. Γνωρίζουμε ότι οι φωτογραφίες δείχνουν την ίδια τοποθεσία με αυτή που φαίνεται στο βίντεο, επειδή η ίδια πινακίδα φαρμακείου φαίνεται και στα δύο. Χρησιμοποιήσαμε επίσης αντίστροφη αναζήτηση εικόνων για να ελέγξουμε ότι οι φωτογραφίες δεν προέρχονται από προηγούμενο περιστατικό.
Το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του IDF Avichay Adrae είχε δημοσιεύσει μια προειδοποίηση στο X (πρώην Twitter) στα αραβικά, δίνοντας οδηγίες στους κατοίκους διαφόρων περιοχών στη Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν αλλού για την ασφάλειά τους.
Ενώ οι ζώνες εκκένωσης έχουν συχνά οριοθετηθεί με σαφήνεια, οι προορισμοί που έχουν πει στους κατοίκους να κατευθυνθούν ήταν συχνά πολύ πιο ασαφείς.
Σε αυτήν την περίπτωση, όσοι ζουν στις γειτονιές Abasan al-Kabira και Abasan al-Saghira, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κεντρικού Khan Younis, είπαν στο tweet της 8ης Οκτωβρίου να πάνε στο “κέντρο της πόλης Khan Younis”.
Ο χάρτης που περιλαμβάνεται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter για όσους ζουν στις δύο γειτονιές υπογραμμίζει τις τρέχουσες κατοικίες τους και επισημαίνεται με ένα βέλος που απλώς δείχνει προς την κατεύθυνση του Khan Younis.
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι υπήρξαν τότε διαφορετικές οδηγίες, αλλά το BBC δεν βρήκε κανένα στοιχείο για αυτό.
Ράφα – 11 Οκτωβρίου
Το BBC επαλήθευσε ότι σημειώθηκε άλλο χτύπημα την επόμενη μέρα, νοτιότερα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αυτο το χτύπημα της 11ης Οκτωβρίου έπληξε την πλατεία Nejmeh στο κέντρο της Rafah. Το BBC εξέτασε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει την καταστροφή μετά το χτύπημα. Χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες εικόνες της πλατείας πριν από την επίθεση, μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε το σχήμα των κτιρίων με αυτό της πλατείας Nejmeh.
Η προειδοποίηση, που εκδόθηκε στις 8 Οκτωβρίου από το IDF , περιείχε επίσης μια οδηγία για τους κατοίκους της Ράφα, που τους έλεγε να πάνε αμέσως στο καταφύγιο στο κέντρο της πόλης Ράφα «για την ασφάλειά σας».
Ο χάρτης στο βίντεο για όσους ζουν στις γειτονιές της Ράφα περιέχει ένα βέλος που κατευθύνει τους κατοίκους προς τη “Ράφα”.
Το BBC ανέλυσε όλες τις προειδοποιητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του IDF στα αραβικά που γνωρίζει αυτή τη χρονική περίοδο. Δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία για τυχόν μεταγενέστερες διαφορετικές οδηγίες, αλλά αυτό δεν εξαλείφει την πιθανότητα να εκδόθηκαν άλλες.
Khan Younis – 19 Οκτωβρίου
Οκτώ μέρες μετά, πίσω στο Χαν Γιουνίς, έγινε άλλη μια τρικλοποδιά – στην οδό Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Το επιβεβαιώσαμε βλέποντας βίντεο με τα κτίρια που κατέρρευσαν σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αντιστοιχίζοντας το σχήμα των κτιρίων στο βίντεο, με εκείνα σε άλλες στατικές εικόνες της ίδιας τοποθεσίας, μπορέσαμε να επαληθεύσουμε ότι ήταν το ίδιο μέρος.
Πρόσθετα πλάνα από τα επακόλουθα δείχνουν πτώματα νεκρών και τραυματιών να ανασύρονται από τα ερείπια και να μεταφέρονται στο κοντινό νοσοκομείο Νάσερ.
Το IDF είχε εκδώσει προειδοποίηση στις 16 Οκτωβρίου για τους κατοίκους της Πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια στο Khan Younis εάν «η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των αγαπημένων σας είναι σημαντικές για εσάς».
Και πάλι, υπάρχει πιθανότητα να υπήρξαν περαιτέρω οδηγίες που ήταν διαφορετικές, αλλά δεν βρήκαμε καμία απόδειξη για αυτό.
Κατασκηνώσεις στην κεντρική Γάζα – 17, 18 και 25 Οκτωβρίου
Βορειότερα, στο κέντρο της Γάζας, υπάρχουν τέσσερις προσφυγικοί καταυλισμοί. Το BBC επαλήθευσε χτυπήματα σε δύο από αυτά. Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον απόηχο μιας επίθεσης στον καταυλισμό al-Bureij στις 17 Οκτωβρίου δείχνει εκτεταμένα ερείπια, φλόγες και ματωμένα πτώματα να μεταφέρονται από τις ζημιές. Επαληθεύσαμε το υλικό αντιστοιχίζοντας κτίρια σε αυτό το βίντεο με φωτογραφίες από πρακτορεία ειδήσεων από τα επακόλουθα. Επαληθεύσαμε επίσης τη θέση του βίντεο χρησιμοποιώντας ένα τζαμί που ήταν ορατό. ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ
Ένα άλλο στρατόπεδο προσφύγων κοντά, το al-Nuseirat, χτυπήθηκε την επόμενη μέρα, στις 18 Οκτωβρίου. Έχουμε επαληθεύσει πλάνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα επακόλουθα, τα οποία δείχνουν ασθενοφόρα, υπολείμματα, άτομα που προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες και ένα κατεστραμμένο αρτοποιείο. Το εντοπίσαμε ταιριάζοντας τα ονόματα καταστημάτων που φαίνονται στο βίντεο με αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν πριν από το χτύπημα.
Παρά την προηγούμενη προειδοποίηση της 8ης Οκτωβρίου που έδινε οδηγίες στους κατοίκους της ανατολικής και νότιας περιοχής Μαγκάζι να πάνε σε καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα, δεν φαίνεται να υπάρχουν στρατόπεδα στην τοποθεσία που καθορίζεται στον χάρτη του tweet.
Ωστόσο, εντοπίσαμε τρία στρατόπεδα προσφύγων κοντά: το al-Nuseirat και το al-Bureij, που χτυπήθηκαν από τα χτυπήματα στις 17 και 18 Οκτωβρίου, και ένα άλλο στρατόπεδο προσφύγων που ονομάζεται Deir al-Balah.
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι υπήρξαν τότε διαφορετικές οδηγίες, αλλά το BBC δεν βρήκε κανένα στοιχείο για αυτό.
Ο απόηχος μιας άλλης επίθεσης στο στρατόπεδο προσφύγων al-Nuseirat, στις 25 Οκτωβρίου, προβλήθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.
Πλάνα που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο δείχνει τον επικεφαλής ανταποκριτή της στη Γάζα Wael al-Dahdouh να κλαίει στο νοσοκομείο, να κρατά το σώμα της επτάχρονης κόρης του και να γονατίζει πάνω από το σώμα του έφηβου γιου του. Σκοτώθηκε και η γυναίκα του.
«Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα», είπε σε μια αγγλική μετάφραση μιας συνέντευξης στο Al Jazeera . Είπε ότι η οικογένειά του είχε μετακομίσει από το βορρά μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια για την ασφάλειά τους.
Η Αντίδραση ΤΟΥ IDF
Το BBC παρείχε συγκεκριμένες τοποθεσίες και ημερομηνίες στο IDF για κάθε ένα από τα χτυπήματα που επισημαίνονται στο άρθρο.
Ρωτήσαμε εάν αυτές οι τοποθεσίες είχαν χτυπηθεί από δυνάμεις του IDF και εάν είχαν δοθεί προειδοποιήσεις πριν από αυτές τις επιθέσεις.
Πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Ισραηλινός Στρατός λαμβάνει προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά στον άμαχο πληθυσμό. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις πριν από χτυπήματα σε περιπτώσεις όπου είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο».
Τα Wikileaks αποκαλύπτουν το μεθοδευμένο σχέδιο εξόντωσης της Παλαιστίνης από το Ισραήλ
Αβάσιμοι ισχυρισμοί για τις «θηριωδίες της Χαμάς»
«Η Γάζα νεκροταφείο για χιλιάδες γυναίκες και παιδιά» και το λέει ο ΟΗΕ!
Η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει “νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά”, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη που εκφράζουν φόβους μήπως και άλλα πεθάνουν από αφυδάτωση.
“Οι πιο έντονοι φόβοι μας ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν θα μετατρεπόταν σε δεκάδες, μετά σε εκατοντάδες και τέλος σε χιλιάδες, έγιναν πραγματικότητα μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών”, δήλωσε ο Τζέιμς ‘Ελντερ, εκπρόσωπος της Unicef, σε δελτίο Τύπου.
Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: περισσότερα από 3.450 παιδιά φέρεται να έχουν σκοτωθεί, και κόβει την ανάσα η διαπίστωση ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μέρα”, υπογράμμισε. “Η Γάζα έχει γίνει ένα νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά”.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν εξάλλου από την έλλειψη πόσιμου νερού, διευκρίνισε.
“Η ικανότητα παραγωγής νερού της Γάζας αντιπροσωπεύει μόλις το 5% της συνήθους ημερήσιας παραγωγής της. Οι θάνατοι παιδιών — κυρίως των βρεφών — που οφείλονται στην αφυδάτωση συνιστούν αυξανόμενη απειλή”.
Η Unicef ζητεί άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, με το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης προς τη Γάζα για να καταστεί δυνατή η ασφαλής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια.
“Αν δεν υπάρξει εκεχειρία, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε απελευθέρωση των παιδιών που απήχθηκαν, θα οδεύσουμε προς ακόμη μεγαλύτερη φρίκη γι’ αυτά τα αθώα παιδιά”, δήλωσε ο ‘Ελντερ.
“Είναι αβάσταχτο να σκεφτόμαστε αυτά τα παιδιά θαμμένα κάτω από τα ερείπια, με ελάχιστες πιθανότητες να βγουν από εκεί”, δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Αλλά οι κάτοικοι της Γάζας δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των άμεσων βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
“Έχουμε 130 παιδιά γεννημένα πρόωρα, που εξαρτώνται από τις θερμοκοιτίδες, εκ των οποίων το 61% βρίσκεται στον βορρά”, δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ. “Μια επικείμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία πλησιάζει”.
Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε;; 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ήταν ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΟΙ, και απήγαγε 240 άλλους σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας — — δήλωσε ότι τα πλήγματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 8.500 ανθρώπους, κυρίως άμαχους.
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι ορισμένες πράξεις που διαπράττονται σκόπιμα ως μέρος μιας συστηματικής πολιτικής, που στρέφεται κατά αμάχων μειονοτήτων, θρησκευτικών ή εθνικών, σε περιόδους πολέμου ή ειρήνης.
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας – Βικιπαίδεια
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι ορισμένες πράξεις που διαπράττονται σκόπιμα ως μέρος μιας συστηματικής πολιτικής, που στρέφεται κατά αμάχων μειονοτήτων, θρησκευτικών ή εθνικών, σε περιόδους πολέμου ή ειρήνης. Διαφέρουν από τα εγκλήματα πολέμου επειδή δεν είναι μεμονωμένα ή σποραδικά γεγονότα που διαπράττονται από μερίδα του στρατεύματος, αλλά είναι πράξεις κατά την εκτέλεση μιας πολιτικής.[1] Αποτελούν μέρος είτε μιας κυβερνητικής πολιτικής (παρόλο που οι δράστες δεν χρειάζεται να ταυτιστούν με αυτήν την πολιτική), είτε μιας ευρείας πρακτικής θηριωδών που ανέχεται ή προωθείται από μια κυβέρνηση ή μια de facto αρχή. Η πρώτη δίωξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ασκήθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έκτοτε διώκονται από άλλα διεθνή δικαστήρια (για παράδειγμα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα), καθώς και σε εσωτερικές διώξεις.
ΠΩΣ ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ;
(Εγκυκλοπαιδεια ολοκαυτωματος)
Το 1946 τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τις διατάξεις του Καταστατικού της Νυρεμβέργης και την απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου ως δεσμευτικό διεθνές δίκαιο. Οι αρχές και τα δικαστικά δεδομένα που θεσπίστηκαν από τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο έθεσαν τα θεμέλια για το διεθνές ποινικό δίκαιο όπως ασκείται σήμερα.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Tο 96% του συνόλου των ΜΜΕ του πλανήτη ανήκει σε 6 εβραϊκές εταιρείες!!!
Έρευνα: Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι και επισήμως τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη
Κοινοποίησε !!!
#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν