Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Η Μάλτα κυκλοφόρησε ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος που επικεντρώνεται στα παιδιά της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera. Θα ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ;

Ανάλυση: Μπορεί η επόμενη ψηφοφορία του ΟΗΕ να σταματήσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα;

Οι τεταμένες και δύσκολες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο που ακρωτηριάζει την πιο ισχυρή αρχή λήψης αποφάσεων στον κόσμο – καθώς ο θάνατος και η απελπισία πέφτουν βροχή στη Γάζα.

Το Al Jazeera έμαθε ότι η πρέσβειρα της Μάλτας στον ΟΗΕ, Vanessa Frazier, κυκλοφόρησε ένα νέο ψήφισμα μεταξύ των μελών του Συμβουλίου για εξέταση και πιθανή ψηφοφορία, ελπίζοντας να περάσει τελικά ένα ψήφισμα για τον πόλεμο στη Γάζα, μετά από διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες τον περασμένο μήνα .

 

Η Μάλτα είναι ένα από τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου και είναι ο δικηγόρος για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις από το 2022. Αυτή η θέση δίνει στη Μάλτα την ευκαιρία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες του ΣΑΗΕ για την προστασία των παιδιών σε ζώνες συγκρούσεων. Διπλωματικές πηγές είπαν στο Al Jazeera ότι αυτό το νέο ψήφισμα συντάσσεται με επίκεντρο τα παιδιά με την ελπίδα ότι και τα 15 μέλη του ΣΑΗΕ μπορούν να συμφωνήσουν για την προστασία των παιδιών στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Την Παρασκευή, η Adele Khodr, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, δήλωσε: «Το δικαίωμα των παιδιών στη ζωή και την υγεία στερείται». Η υπηρεσία του ΟΗΕ συνέχισε προειδοποιώντας ότι οι ζωές ενός εκατομμυρίου παιδιών στον πολιορκημένο θύλακα «κρέμονται από μια κλωστή» καθώς οι υπηρεσίες υγείας των παιδιών σχεδόν καταρρέουν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχει ανανεωμένη ελπίδα ότι το ΣΑΗΕ θα ανταποκριθεί επιτέλους στον πόλεμο στη Γάζα, όχι μόνο επειδή υπήρξαν νέες προσπάθειες να βρεθεί συμβιβαστική γλώσσα που θα απευθύνεται σε όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και επειδή υπήρξε μια αλλαγή τη στάση των ίδιων των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε για ανθρωπιστική παύση στον πόλεμο του Ισραήλ για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι συνεργάζονται ενεργά με τα εκλεγμένα μέλη – Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το δικαίωμα αρνησικυρίας του ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά από τα προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου απέτυχαν από τότε που ξέσπασε η βία στις 7 Οκτωβρίου.

Όμως, όπως πάντα, στο Συμβούλιο, υπάρχουν πολλές διαφωνίες σχετικά με την ακριβή γλώσσα του ψηφίσματος. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε ένα ψήφισμα των ΗΠΑ που ζητά μια «ανθρωπιστική παύση», μια φράση που υποδηλώνει ότι θα ήταν υπό όρους και χρονικά περιορισμένο. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου Συμβουλίου θέλει το ψήφισμα να περιλαμβάνει τη λέξη «κατάπαυση του πυρός». Η επιλογή μιας και μόνο λέξης στο ψήφισμα –παύση ή κατάπαυση του πυρός– σήμανε αδιέξοδο στο ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, εξουσιοδοτημένο με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Με το ψήφισμα της Μάλτας, είπαν πηγές στο Al Jazeera, ένα βασικό ερώτημα που μπορεί να τεθεί προς συζήτηση είναι η διάρκεια των παύσεων στις μάχες. Οι ανθρωπιστικές ομάδες, ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, έχουν πει ότι οι τετράωρες παύσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει το Ισραήλ δεν επαρκούν επί του παρόντος για να ανακουφίσουν ουσιαστικά τον ανθρωπιστικό πόνο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν σε παύσεις που διαρκούν αρκετές ημέρες σε μια έκταση.

Ωστόσο, ένα πράγμα έχει αλλάξει από τα προηγούμενα ψηφίσματα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ –η οποία εκπροσωπεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ– εξέφρασε τη σαφή άποψή της, ζητώντας ανθρωπιστική εκεχειρία που πέρασε στις 27 Οκτωβρίου με 120 ψήφους από τα 193 μέλη. Μια τέτοια ανάλυση δεν είναι δεσμευτική αλλά έχει ηθικό βάρος ως έλεγχος θερμοκρασίας της διάθεσης του κόσμου.

Γιατί ο ΟΗΕ απέτυχε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα;

Προηγούμενα προσχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απέτυχαν. Δύο ψηφίσματα που συνέταξε η Ρωσία δεν έλαβαν αρκετές ψήφους, με τις ΗΠΑ μεταξύ των χωρών που τα καταψήφισαν. Παρόλο που ένα ψήφισμα που πρότεινε η Βραζιλία έλαβε 12 ψήφους από τα 15 κράτη μέλη, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο. Και, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ.

Ενώ τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑΗΕ – η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ – έχουν την εξουσία να ασκούν βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα που δεν τους αρέσει, παραμένει αρκετά σπάνιο. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι δύο χώρες που έχουν ασκήσει περισσότερο το δικαίωμα αρνησικυρίας στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει ως επί το πλείστον το βέτο τους για να προστατεύσουν το σύμμαχό τους το Ισραήλ.

Αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Πριν από τη δεκαετία του 1970, οι ΗΠΑ επέτρεπαν συχνά να περάσουν ψηφίσματα που δεν άρεσε στο Ισραήλ.

Το 1956, ψήφισε μαζί με άλλα μέλη του ΣΑΗΕ για να ασκήσει κριτική στο Ισραήλ για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα το προηγούμενο έτος. Η Αίγυπτος έλεγχε τη Γάζα εκείνη την εποχή.

Θα τηρήσει το Ισραήλ εάν ψηφιστεί;

Πιο πρόσφατα, στις 23 Δεκεμβρίου 2016, κατά τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, το ΣΑΗΕ εξέδωσε το ψήφισμα 2334.

Αυτό το ψήφισμα επιβεβαίωσε ότι οι εποικισμοί του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, «δεν είχαν νομική ισχύ, συνιστώντας κατάφωρη παραβίαση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Πρόσθεσε ότι οι οικισμοί αποτελούσαν σημαντικό εμπόδιο στο όραμα μιας λύσης δύο κρατών. Υπήρξε σημαντική πίεση από το Ισραήλ και εντός των ΗΠΑ για την κυβέρνηση Ομπάμα να ασκήσει βέτο, αλλά τελικά απείχαν. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 14 ψήφους.

Ενώ το ψήφισμα του Συμβουλίου, το οποίο ζητούσε επίσης άμεσα μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των αμάχων, είναι «δεσμευτικό διεθνές δίκαιο», αγνοήθηκε από το Ισραήλ.

Τι συμβαίνει εάν μια χώρα αψηφήσει ένα ψήφισμα του ΣΑΗΕ;

Εάν το ψήφισμα παραβιαστεί, το επόμενο βήμα είναι να λάβει το Συμβούλιο τιμωρητικά μέτρα. Αυτό θα γίνει σε ένα ψήφισμα παρακολούθησης, το οποίο αντιμετωπίζει την παραβίαση και καλεί για δράση.

Ο ΟΗΕ έχει αναλάβει δράση στο παρελθόν επιβάλλοντας κυρώσεις σε χώρες που παραβιάζουν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ώθηση από τα μόνιμα μέλη της Ρωσίας και της Κίνας, που δεν επιθυμούν να υιοθετήσει το ΣΑΗΕ νέες κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να διατάξει την εξουσιοδότηση μιας διεθνούς δύναμης. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτού ήταν το 1991 όταν δημιουργήθηκε μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να ανατρέψει την εισβολή στο Κουβέιτ από τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν.

Το πρόβλημα έγκειται σε οποιαδήποτε πιθανή λύση παρακολούθησης. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά συνθήκες υπό τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστήριζε ένα ψήφισμα τιμωρίας που θα αναλάμβανε δυναμικά μέτρα κατά του Ισραήλ.

Επί του παρόντος, γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προσπαθήσει να πείσει το Ισραήλ να περιορίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους. Αλλά δεν λειτουργούν.

Το Ισραήλ δεν φαίνεται επί του παρόντος καθόλου να ανησυχεί για τη λογοδοσία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Το δικαστήριο έχει καταστήσει σαφές ότι έχει δικαιοδοσία σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη σύγκρουση της Γάζας. Οι παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ και οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως η στόχευση νοσοκομείων και ο αδιάκριτος βομβαρδισμός αμάχων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας επιτακτικής υπόθεσης.

Αλλά ακόμα κι αν το ΔΠΔ αναλάβει δράση, δεν υπάρχει περίπτωση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου να παραδοθεί οικειοθελώς στη κράτηση στη Χάγη. ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου Με τον ίδιο τρόπο, δεν έχουμε δει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προσφέρεται στους δικαστές του ΔΠΔ όταν εκδόθηκε εναντίον του από το ΔΠΔ τον Μάρτιο.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι συνθήκες δεν θα αλλάξουν κάποια στιγμή. Και αν παραβιάσετε το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει παραγραφή για εγκλήματα πολέμου. Το ΔΠΔ και μια ξεχωριστή Διεθνής Ανεξάρτητη Εξεταστική Επιτροπή, που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2021, συγκεντρώνουν στοιχεία για την τρέχουσα σύγκρουση. Αυτό θα παραμείνει στο αρχείο για να το δει ο κόσμος.

Τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο ΟΗΕ;

Αν πάμε πίσω στην ιστορία, ο ΟΗΕ έχει δημιουργήσει ειρηνευτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν το Ισραήλ. Αυτό περιλαμβάνει τη Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ (UNEF), η οποία ανέπτυξε διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ το 1956.

Δύο άλλες αποστολές εξακολουθούν να λειτουργούν, μέχρι σήμερα. Η Δύναμη Παρατηρητών Αποδέσμευσης του ΟΗΕ (UNDOF) ιδρύθηκε το 1974 μετά τη συμφωνημένη απεμπλοκή των ισραηλινών και συριακών δυνάμεων στα Υψίπεδα του Γκολάν. Το 1978, ιδρύθηκε η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) για να επιβεβαιώσει την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο και να αποκαταστήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Αυτές οι δυνάμεις έχουν εντολή να αναφέρουν τυχόν παραβιάσεις, να παρακολουθούν την κατάσταση και να παρέχουν μια κατευναστική παρουσία.

Ωστόσο, υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να επιτύχουν αυτές οι δυνάμεις μέσω της εγκαθίδρυσης της ειρήνης. Αυτή τη στιγμή δεν επικρατεί ηρεμία στην πρώτη γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, γνωστή ως Μπλε Γραμμή, με τις σκληρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων. Η κατάσταση στα Υψίπεδα του Γκολάν ήταν επίσης πολύ τεταμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Συρία.

Αλλά όλα αυτά έχουν σημασία μόνο εάν το ΣΑΗΕ μπορέσει πρώτα να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα. Είναι έτοιμο να δοκιμαστεί ξανά.

Πηγή : Αλ Τζαζίρα

 

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ