Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι ειδικά στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας. Αντιπερισπασμός για την Γεωργία;
Η Φινλανδία και η Εσθονία κλείνουν συνοριακούς σταθμούς, τοποθετούν αντιαρματικά φράγματα και μεταφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα Ρωσίας-ΝΑΤΟ μήκους 1340 χλμ. Παράλληλα το κλείσιμο των συνόρων με την Ρωσία προανήγγειλε και η Νορβηγία όπως δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.
Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι ειδικά στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας. Υπενθυμίζουμε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανέτρεψε την ιστορική συμφωνία Μόσχας-Ελσίνκι με συνέπεια ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να βρίσκονται 50 χλμ από την Αγία Πετρούπολη συνεχίζοντας την επιθετική πολιτική κατά της Ρωσίας.
Όπως και για την Ουκρανία… ο Φινλανδός ΥΠΕΣ ανέφερε το ίδιο παραμύθι ότι εκατοντάδες αλλοδαποί μεταφέρονται με οχήματα του ρωσικού Στρατού και της ρωσικής Εθνικής Φρουράς προς τα σύνορα με την Φινλανδία ενώ πολλοί μετανάστες ανακατευθύνονται από την Λευκορωσία.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι φινλανδικές αρχές έχουν έτοιμο σχέδιο για το πλήρες κλείσιμο των συνόρων με τη Ρωσία «σε περίπτωση ανάγκης». Η FRONTEX δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει δυνάμεις στα φιλανδο-ρωσικά σύνορα για να διασφαλίσει τη χώρα απο επίθεση, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Φινλανδίας Yle.
Η φινλανδική κυβέρνηση επιμένει στο παραμύθι να κατηγορεί την Ρωσία ότι προωθεί μετανάστες προς τα φινλανδικά σύνορα απαντώντας στην απόφαση του Ελσίνκι να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η φινλανδική συνοριοφυλακή ύψωσε από τα μεσάνυκτα φράκτες στα περάσματα Βααλίμαα, Νουιγιάμα, Ιμάτρα και Νιιράλα στην νοτιοανατολική Φινλανδία, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας μεταξύ των δύο χωρών.
Παρά το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών, δεκάδες μετανάστες έφθασαν χτες το απόγευμα στα περάσματα Νουιγιάμα και Βααλίμαα, όπου παραμένουν έχοντας ανάψει φωτιές για να αντιμετωπίσουν την παγωνιά.
Η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χιλιομέτρων, που αποτελεί και εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 300 αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από το Ιράκ, την Υεμένη, την Σομαλία και την Συρία, έφθασαν αυτήν την εβδομάδα στην Φινλανδία, σύμφωνα με την συνοριοφυλακή.
Προς το παρόν, τέσσερις συνοριακοί σταθμοί παραμένουν ανοικτοί, αλλά αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μπορούν να κατατεθούν πλέον μόνο σε δύο από αυτούς του Σάλα και του Βάρτιους που βρίσκονται βορειότερα.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι η Φινλανδία κάνει «μεγάλο λάθος» κλείνοντας τους συνοριακούς σταθμούς και ότι η απόφαση του Ελσίνκι καταστρέφει τις διμερείς σχέσεις.
Το 2021, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία κατηγόρησαν την Λευκορωσία ότι δημιουργεί τεχνητή μεταναστευτική κρίση στα σύνορά τους μεταφέροντας αεροπορικώς ανθρώπους από την Μέση Ανατολή και την Αφρική και προωθώντας τους στα σύνορα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, που προέρχεται από το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών, δήλωσε χθες ότι το Ελσίνκι είναι έτοιμο να κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα με την Ρωσία αν παραστεί ανάγκη.
Η Φινλανδία θα τοποθετήσει φράκτες στα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία που προγραμματίζει να κλείσει τα μεσάνυκτα τοπική ώρα, ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή.
«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε φράκτες για να εμποδίσουμε την είσοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανίτι στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι τα μέτρα αποτελούν απάντηση στην αλλαγή στη συνοριακή πολιτική της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε την Τετάρτη ότι η αύξηση των εισόδων αιτούντων άσυλο φαίνεται ότι αποτελεί πράξη εκδίκησης εκ μέρους της Ρωσίας για την αμυντική συνεργασία του Ελσίνκι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτίμηση που επίσης απέρριψε το Κρεμλίνο.
Η Φινλανδία έκλεισε 4 από τις 9 μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αφήνει παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα Βάαλιμα, Νούιγιαμα, Ιμάτρα και Νίιραλα στα σύνορα ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Ρωσία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών ενέργειες, για κακόβουλες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας, οπότε η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο. «Θέλουμε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει, θέλουμε η δραστηριότητα στα σύνορα να επανέλθει στο φυσιολογικό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Αν η κατάσταση επεκταθεί σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.
Παράλληλα και οι εσθονικές αρχές εξετάζουν την επιλογή να κλείσουν τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη παράδοση αντιαρματικών φραγμών, τα γνωστά «δόντια του δράκου», στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία στην περιοχή Νάρβα.
“Ετοιμάσαμε αυτά τα τσιμεντένια μπλοκ σε περίπτωση που η εσθονική κυβέρνηση αποφασίσει, ακολουθώντας το παράδειγμα των γειτόνων μας, να περιορίσει την είσοδο στη χώρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία” ανέφερε ο επικεφαλής του συνοριακού σημείου ελέγχου Narva, Marek Liivy. Το θέμα του κλεισίματος των συνόρων με τη Ρωσική Ομοσπονδία συζητείται επίσης στη Νορβηγία. Η Λετονία έκλεισε τις συνοριακές διελεύσεις τον Οκτώβριο του 2023. Εάν τα σύνορα κλείσουν από την Εσθονία και τη Νορβηγία, σχεδόν όλα τα χερσαία σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τις χώρες Σένγκεν θα κλείσουν. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
απο Fotis Pananakis
Πώς λειτουργούν τα δόντια του Δράκου;
Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές απαριθμούν πέντε προϋποθέσεις για την επιτυχή χρήση των δοντιών του Δράκου:
Πρώτον τα εμπόδια θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ειδικά οπλισμένο σκυρόδεμα.
Δεύτερον, είναι απαραίτητο να επιλεγεί προσεκτικά ο τόπος εγκατάστασής τους: πρέπει να είναι μια αληθινή παγίδα, δηλαδή ένα μέρος που τα τανκς δεν μπορούν απλά να παρακάμψουν πλευρικά.
Τρίτον, η εγκατάσταση απλώς μιας σειράς Δοντιών δράκου δεν αποδίδει.
Τα θραύσματα πρέπει να τοποθετούνται σε πολλές σειρές και με ειδική διάταξη ώστε να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.
Επιπλέον, τα «δόντια» θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικά σχήματα ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους.
Τέταρτον, αυτά τα αντιαρματικά εμπόδια είναι συνήθως κρυμμένα από τον εχθρό και καμουφλαρισμένα προσεκτικά.
Στόχος είναι τα εχθρικά άρματα να βρεθούν ξαφνικά μπροστά σε αυτό το εμπόδιο και να μην έχουν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να τα ξεπεράσουν.
Πέμπτον, η εγκατάσταση των δοντιών του Δράκου είναι μόνο η μισή ιστορία: τα κενά μεταξύ των εμποδίων πρέπει να εξορυχθούν.
Οι ακριβείς συντεταγμένες της εγκατάστασης θα πρέπει να μεταφερθούν στις αντιαρματικές μονάδες εκ των προτέρων, έτσι ώστε να μπορούν να εξαπολύσουν αμέσως την κόλαση στα εχθρικά άρματα μόλις επιβραδύνουν ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν τις άμυνες.
Πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα δόντια του Δράκου;
Οι οχυρώσεις των δοντιών του Δράκου χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να εμποδίσουν την κινητικότητα των κύριων αρμάτων μάχης και του μηχανοποιημένου πεζικού.
Το κύριο καθήκον αυτής της αμυντικής δομής ήταν να επιβραδύνει την προέλαση των τεθωρακισμένων οχημάτων του εχθρού, να τα διοχετεύσει σε μια ζώνη θανάτου και στη συνέχεια να τα καταστρέψει με αντιαρματικά όπλα.
Τα δόντια του Δράκου χρησιμοποιήθηκαν από αρκετούς ευρωπαϊκούς στρατούς.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: