Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στα χέρια ιδιωτών το ταμείο της Ακρόπολης με σφραγίδα Μενδώνη

Απομάκρυναν από τη θέση της την αρχιφύλακα που αντέδρασε

Διαγωνισμός για την εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία των εργασιών υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση. Ο ιστορικός Στάθης Γκότσης εξηγεί στη «Φάρμα των Ζώων» πώς η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα μία ιδιωτικοποίηση, δίνοντας σε εξωτερική εταιρεία τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από εισιτήρια στο πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της χώρας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σύσσωμοι στα σχέδια της κυβέρνησης. 75 εργαζόμενοι της Ακρόπολης έχουν υπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας, «μεταξύ των οποίων και η αρχιφύλακας της Ακρόπολης, η οποία μετά την προσυπογραφή της καταγγελίας απομακρύνθηκε από τη θέση της, μετακινήθηκε από την Ακρόπολη στον Κεραμικό. Η ίδια είναι πολιτικά φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση όπως και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ που υπηρετεί στην Ακρόπολη και συνυπογράφει επίσης της καταγγελία. Είναι δικοί τους άνθρωποι που τώρα καταλαβαίνουν ότι έφτασε η ώρα τους».

Είναι δρομολογημένη μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Έχει βγει από τις 30 Νοεμβρίου ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για να δοθεί στην ανάδοχο εταιρεία να αναλάβει την έκδοση εισιτηρίων και την υποστήριξη αυτών των εργασιών. “Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών” λένε. Πρόκειται ουσιαστικά για υποκατάσταση του υπάρχοντος προσωπικού από προσωπικό της εταιρείας που θα αναλάβει να εκδίδει και να διαχειρίζεται τα εισιτήρια της Ακρόπολης».

Μάλιστα, επισημαίνει πως «Αυτοί οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται και χρήματα, τα χρήματα της εισόδου στο πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της χώρας. Αύριο ποιος θα ελέγχει την εταιρεία στην απόδοση των χρημάτων;». «Είναι εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να δοθούν σιγά σιγά τα πράγματα σε ιδιώτες ακόμα κι αν στοιχίζουν περισσότερα. Αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να υπερβεί τα 2 εκ. ευρώ. Πέρυσι χρειάστηκαν συνολικά περίπου 4,5 εκ. για να προσληφθούν 800 8μηνήτες αρχιφύλακες για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη τη χώρα» επισημαίνει. Σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή στις 5/12 από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με Επικεφαλής της Κυριακή Μάλαμα, η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού είναι πως «μέσω της συνεργασίας του φυλακτικού προσωπικού με το προσωπικό του αναδόχου αναβαθμίζεται η πολιτισμική εμπειρία των επισκεπτών».

75 εργαζόμενοι της Ακρόπολης έχουν υπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας, «μεταξύ των οποίων και η αρχιφύλακας της Ακρόπολης, η οποία μετά την προσυπογραφή της καταγγελίας απομακρύνθηκε από τη θέση της, μετακινήθηκε από την Ακρόπολη στον Κεραμικό. Η ίδια είναι πολιτικά φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση όπως και  ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ που υπηρετεί στην Ακρόπολη και συνυπογράφει επίσης της καταγγελία. Είναι δικοί τους άνθρωποι που τώρα καταλαβαίνουν ότι έφτασε η ώρα τους και η ιδιωτικοποίηση προχωρά, πέρα από τα 5 μεγάλα μουσεία, που ξεκίνησε πέρυσι. Στο χαρτί της μετακίνησης της αρχιφύλακα, το υπ. Πολιτισμού το αιτιολογεί “για υπηρεσιακές ανάγκες”», περιγράφει ο κ. Γκότσης.

Ο διαγωνισμός παραμένει ανοιχτός για να λάβουν μέρος ιδιωτικές εταιρείες. Ρωτήσαμε τον κ. Γκότση αν υπάρχουν υποψίες για κάποια… επικρατέστερη. «Οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι που έχουν σχέση με τα πράγματα φωτογραφίζουν συγκεκριμένη εταιρεία, που είχε και συνεργασία κυρίως στην ψηφιακή φωνητική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της περιφέρειας. Η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει πριν χρόνια την αντίστοιχη δουλεία στο Παναθηναϊκό στάδιο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού αντιδρούν. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκότσης, «συντηρούσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα τουρνικέ. Αγόραζαν από την τσέπη τους μπαταρίες για τη λειτουργία τους» και προσθέτει: «oι μισές αίθουσες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινού Πολιτισμού -στα της Αθήνας- είναι κλειστές ελλείψει προσωπικού. Και στο Βυζαντινό Μουσείο καθαρίζουν εργαζόμενοι άλλων κλάδων, διότι δεν φρόντισε η διοίκηση να ανανεώσει τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού. Δηλαδή και οι μισές αίθουσες δεν έχουν φύλακες και δεν υπάρχουν καθαριστές. Την καθαριότητα την κάνουν άλλοι εργαζόμενοι για να είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπή τα πράγματα».

Απεργία την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στην Ακρόπολη

Στο δελτίο τύπου με τίτλο «Ιδιωτική εταιρεία στα ταμεία και την είσοδο της Ακρόπολης», που εξέδωσε τελικά η ΠΕΥΦΑ στις 15 Δεκεμβρίου, προκηρύσσεται 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 19 Δεκεμβρίου 2023 στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Η ΠΕΥΦΑ κάνει λόγο για αιφνιδιαστική ενέργεια του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία «συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να δώσουν σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Αναρωτιέται, δε, «ποιος θα ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε εταιρεία» και «ποιος θα εφαρμόζει την νομοθεσία που ορίζεται για την έκδοση εισιτηρίων», στην περίπτωση πουπροχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και αναλάβουν οι ιδιώτες τα ταμεία και τον έλεγχο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Η ΠΕΥΦΑ σημειώνει πως «το 2023 παρακολουθούμε το υπουργείο να προχωρά σε μια συνολική αλλαγή καθεστώτος στην αρχαιολογική υπηρεσία, ξεκινώντας από την μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ και τώρα εκχωρώντας σε ιδιώτες τον έλεγχο εισόδου στο πιο σημαντικό μνημείο της χώρας» και καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και την διοίκηση του ΟΔΑΠ να ανακαλέσουν την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και να ξεκινήσουν διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Πηγή