Το εργαστηριακό κρέας γίνεται πραγματικότητα
Τον Νοέμβριο του 2022, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε την πρώτη της διαβούλευση πριν από τη διάθεση στην αγορά για ένα ανθρώπινο τρόφιμο που παρασκευάζεται από καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα».
-Το καλλιεργημένο κρέας, γνωστό και ως εργαστηριακό κρέας, δημιουργείται σε εργαστήριο μέσω μιας διαδικασίας πέντε βημάτων κατά την οποία τα βλαστοκύτταρα από ένα ζώο αναπαράγονται και αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρες πριν αναμειχθούν με πρόσθετα για να δημιουργήσουν μια πιο ρεαλιστική υφή.
-Τα κύτταρα κρέατος στη συνέχεια στραγγίζονται σε φυγόκεντρο, σχηματίζονται και συσκευάζονται για διανομή, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company.
-Μέχρι στιγμής, μόνο δύο χώρες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σιγκαπούρη – έχουν εγκρίνει το καλλιεργημένο κρέας για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η Research and Markets προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά καλλιεργημένου κρέατος θα φτάσει σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035. Απαριθμεί 16 εταιρείες καλλιέργειας κρέατος, πέντε από τις οποίες εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τρεις στο Ισραήλ, δύο στην Ολλανδία, δύο στη Σιγκαπούρη, και από ένα στην Κίνα, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.
– Στις 21 Ιουνίου, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) χορήγησε την πρώτη του έγκριση για την παραγωγή κρέατος καλλιέργειας κυττάρων σε δύο εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Good Meat και την Upside Food.
-Η Good Meat—η επωνυμία καλλιεργημένου κρέατος της εταιρείας τεχνολογίας τροφίμων Eat Just, Inc.—έχει εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σιγκαπούρη
« Το πρώτο μας προϊόν είναι το καλλιεργημένο κοτόπουλο που παρασκευάζεται και σερβίρεται σε πολλαπλές μορφές και εγκρίθηκε για πώληση στη Σιγκαπούρη το 2020 και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023», αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της .
«Εργαζόμαστε επίσης σε άλλους τύπους κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του καλλιεργημένου βοείου κρέατος που χρησιμοποιεί κύτταρα από βοοειδή που εκτρέφονται από την Καλιφόρνια και τα Wagyu από τη φάρμα Toriyama στην Ιαπωνία».
– Ο Bill Gates υπήρξε σημαντικός επενδυτής στην Upside Foods από τη λειτουργία της το 2017.
Η Upside Foods είπε ότι η έγκριση του USDA επιτρέπει στην εταιρεία να παράγει και να πουλά το καλλιεργημένο κοτόπουλο της. Η εταιρεία λέει ότι χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να παραχθεί το προϊόν φιλέτο κοτόπουλου.
“Το καλλιεργημένο κρέας είναι μια ολοκαίνουργια κατηγορία προϊόντων, επομένως καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι. Πρώτον, το καλλιεργημένο κρέας δεν είναι vegan ή χορτοφαγικό.”
Σύμφωνα με την εταιρεία, το κοτόπουλο που καλλιεργείται με κύτταρα αποτελείται από «περισσότερο από το 99 τοις εκατό κύτταρα κοτόπουλου».
-Σύμφωνα με τον Nikolas Treich, ερευνητή του France’s National Institute for Agriculture, Nutrition and Environment, η συμβατική παραγωγή κρέατος «συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή», απαιτεί «πολύ νερό και γη» και συμβάλλει σημαντικά στην «αποδάσωση, απώλεια βιοποικιλότητας και επιδημίες».
«[Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο] παρέχει μια σοβαρή, ίσως την πιο σοβαρή, εναλλακτική για να μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις επιβλαβείς επιπτώσεις της παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος», γράφει.
– Οι επικριτές του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο λένε ότι είναι χειρότερο για το περιβάλλον, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και ενέχει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων.
– Παρά το γεγονός ότι διαφημίζεται ως πιο φιλική προς το περιβάλλον από τη συμβατική εκτροφή βοείου κρέατος, μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο California -Davis (UC-Davis) και το Πανεπιστήμιο California-Holtvill, που κυκλοφόρησε στις 21 Απριλίου, υποστηρίζει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Ότι η παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να εκπέμπει σημαντικά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά κιλό και ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι πιθανό υψηλότερος από τα συμβατικά συστήματα βοείου κρέατος.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό συμπέρασμα δεδομένου ότι έχουν επενδύθηκαν δολάρια σε αυτόν τον τομέα, με τη θέση ότι αυτό το προϊόν θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το βόειο κρέας.
Η μελέτη συνιστά επίσης προσοχή στην προώθηση μιας νέας πηγής τροφής που θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
«Τα συστήματα γεωργίας και παραγωγής τροφίμων είναι σημαντικά για τη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και η ανάπτυξη τεχνολογίας που ενισχύει την παραγωγή τροφίμων είναι σημαντική για την κοινωνική πρόοδο», αναφέρει η μελέτη.
“Η αξιολόγηση αυτών των τεχνολογιών είναι απαραίτητη για όσους επιδιώκουν να μεταμορφώσουν το σύστημα τροφίμων μας.”
-Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι «μια παρωδία που περιμένει να συμβεί», σύμφωνα με τον dr. Paul Saladino.
«Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν είναι πραγματικό κρέας», είπε σε ένα βίντεο στις 14 Σεπτεμβρίου στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. “Φτιάχνεται με κυτταρική καλλιέργεια σε εργαστήριο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα υγείας στους ανθρώπους – αυτοάνοσα προβλήματα, βλάβη στο έντερο, κάθε είδους προβλήματα μπορεί να προκύψουν από το κρέας που καλλιεργείται”.
Ο Δρ Saladino είπε ότι το εργαστηριακό κρέας θα έχει «κατώτερο θρεπτικό προφίλ σε σύγκριση με το κρέας από μια αγελάδα που έχει αναπτυχθεί τρώγοντας γρασίδι στη φύση».
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Κοινοποίησε !!!
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: