«Μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)
Προέβλεπαν πλεόνασμα αλλά τελικά κατάφεραν να γράψουν ένα τεράστιο έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΔ. Είναι η πρώτη φορά στα 70 χρόνια λειτουργίας του φορέα, που επί κυβέρνησης ΝΔ μετονομάστηκε σε ΔΥΠΑ.
Κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) επί της διοίκησης του Σπύρου Πρωτοψάλτη. Η τελευταία τροποποίηση του εκτελούμενου Προϋπολογισμού 2023 της ΔΥΠΑ έγινε τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν η 18η κατά σειρά και έγινε την 21/11/2023 από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ.
Η τροποποίηση του προϋπολογισμού έγινε γιατί προέκυψε το πρωτοφανές στην 70χρονη ιστορία του φορέα – ο ΟΑΕΔ ιδρύθηκε το 1954- έλλειμμα ύψους 548.655.055 ευρώ. Και αυτό, παρότι για το 2023, στον προϋπολογισμό του φορέα είχαν προβλέψει πλεόνασμα 163 εκατ. ευρώ. Έπεσαν έξω παταγωδώς στις εκτιμήσεις…
Δηλαδή, διαπιστώθηκε μια δημοσιονομική αναντιστοιχία 711.655.055 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία έως τις 24/10/2023. Μέχρι τώρα, ουδείς γνωρίζει που τελικά έκατσε η μπίλια – σε τι ύψος έκλεισε το έλλειμμα για το έτος 2023. Αυτό αναμένεται να φανεί το καλοκαίρι φέτος στον απολογισμό.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πάλαι ποτέ κραταιό ΟΑΕΔ, στον οποίο έχουν ενταχθεί κολοσσοί ταμειακά Οργανισμοί, όπως η Εργατική Κατοικία και η Εργατική Εστία.
Ανακάλυψαν έλλειμμα μετά τις εκλογές
Η κυνική διαπίστωση και η δημόσια ομολογία την 24/10/2023 για το ερεβώδες έλλειμμα ήταν κατά «σύμπτωση» μετά και τη 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και, κατά πώς φαίνεται, πυροδότησε εξελίξεις στη ΔΥΠΑ. Μέσα μία εβδομάδα, την 1/11/2023 «ξαφνικά» διορίσθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη ως Α’ Υποδιοικητής ΔΥΠΑ και δυναμικά ωθούμενος για τη θέση του Διοικητή ο Βασίλης Γεωργιάδης. Πρόκειται για απλή συνεπωνυμία με τον υπουργό Γεωργιάδη.
Ο Β. Γεωργιάδης, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, εφαρμοσμένης λογιστικής και ελεγκτικής από το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Επίσης, αναφέρεται ότι έχει πολυετή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και από το 2020 είναι πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Βεβαίως, διετέλεσε και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Αλλά και «Σαμαρικός», διαγραφείς – όπως λένε κύκλοι της ΝΔ – από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2016. Ο εσπευσμένος διορισμός ήρθε «συμπτωματικά» μετά τη διαπίστωση του ελλείμματος στη ΔΥΠΑ.
«Τζακ ποτ» στο έλλειμμα της ΔΥΠΑ
Δεν σταματούν, όμως, εδώ όπως φαίνεται οι περιπέτειες του – κατά τα λοιπά – κεντρικού κοινωνικοασφαλιστικού οργανισμού. Η μεγάλη αναντιστοιχία στα οικονομικά της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκε και στο Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο μήνα.
Στη σελίδα 178 της έκθεσης προβλέπεται και άλλο… έλλειμμα 248 εκ. ευρώ. Όπως σημειώνεται «θα παρουσιάσει επιδείνωση κατά 188 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο ισοζύγιο του 2023».
Για την πολύπαθη ΔΥΠΑ, στο Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει ότι προς τον πρώην ΟΑΕΔ θα καταβληθεί μειωμένη δαπάνη κρατικής συμμετοχής κατά 172 εκ ευρώ. Ποιο το κεντρικό σημείο στο ζήτημα αυτό; Υπουργός Εθνικής Οικονομίας από τον Ιούνιο 2023 είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, που έως τον Ιούνιο 2023 ήταν Υπουργός Εργασίας, επί των ημερών του οποίου σημειώθηκε και γιγαντώθηκε η δημοσιονομική παρεκτροπή του τ.ΟΑΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι Χατζηδάκης και Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδροι της ΝΔ.
Πού πήγαν τα λεφτά;
Αν αθροίσουμε τα ποσά, (711.655.055 και 188.000.000 ευρώ) περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ φαίνεται να λείπει από τον πρώην ΟΑΕΔ. Πού πήγαν άραγε;
Ανακύπτουν πλέον πολλά ερωτήματα για τη ΔΥΠΑ υπό τη διοίκηση Πρωτοψάλτη. Διότι δεν είναι γνωστό ούτε πού οφείλονται οι πρωτόγνωρες αστοχίες στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2023 εν μέσω της μακράς προεκλογικής περιόδου (Εθνικές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές το 2023) ούτε σε τι ύψος ανέρχονται τα πραγματικά αποθεματικά του φορέα. Έτσι ώστε να αντιστοιχηθούν και να επαρκέσουν σε δύο έτη πραγματικών ταμειακών ελλειμμάτων.
Κάποιοι μάλιστα λένε ότι τίθενται εν αμφιβόλω τα εξαγγελθέντα Προγράμματα Απασχόλησης (π.χ. το «55-74» και το δημοφιλές πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), μέχρι και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: