Δεν έχει τελειωμό η ακρίβεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η ακρίβεια καλπάζει και πλέον οι τιμές αυξάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα στα βασικά είδη διατροφής, ακόμα και στις λαϊκές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα ελληνικά μήλα κόστιζαν 1,10 ευρώ το κιλό και αυτή κοστίζουν 1,50 ευρώ το κιλό.
Το σπανάκι κόστιζε την προηγούμενη εβδομάδα 1,50 ευρώ το κιλό και αυτή την εβδομάδα η τιμή του πέταξε στα 2 ευρώ το κιλό. Η ντομάτα από 1,30 ευρώ το κιλό την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα κοστίζει 1,50 ευρώ το κιλό. Ένα κιλό πράσα κοστίζει πλέον 2,50 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, ωθώντας τους καταναλωτές σε περιορισμένες αγορές και αυξάνοντας τον φόβο για την οικονομική αβεβαιότητα.
ΔΕΙΤΕ:Ο Μητροπολίτης Πειραιώς αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα φθάνει το 7,1% για τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται στο 5,7%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση στις λαϊκές αγορές αυξάνεται μετά τις 2 το μεσημέρι που οι τιμές πέφτουν προκειμένου οι παραγωγοί να μην μείνουν με αδιάθετο εμπόρευμα.
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις στα προϊόντα τους είναι αναπόφευκτες καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί.
Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών καθώς σημείωσαν αύξηση 31,6% στους 47.070 τόνους έναντι 35.832 τον Ιανουάριο του 2023.
Τις μεγαλύτερες μεταβολές στις εισαγωγές σημείωσαν τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και οι πατάτες.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα εισήχθησαν 15.110 τόνοι πατάτας έναντι 12.119 τόνων τον Ιανουάριο του 2023 (+24,68%), προερχόμενοι από τη Αίγυπτο, την Κύπρο και τη Γαλλία.
Σε ό,τι αφορά στις μπανάνες, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 19.551 τόνους έναντι 17.099 τόνων του περσυνού Ιανουαρίου (+14,34%), προερχόμενοι κυρίως από την Ισημερινό, την Κόστα Ρίκα και τη Γουατεμάλα.
Σχετικά με τις εισαγωγές κρεμμυδιών, αυτές έφτασαν τους 2.238 τόνους έναντι των 823 τον Ιανουάριο του 2023 (+170,9%), προερχόμενοι από την Αίγυπτο, την Ινδία και την Αυστρία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, οι κοινοτικές εισαγωγές του 2023, βάσει της Eurostat εκτιμώνται από τρίτες χώρες να έχουν αυξηθεί κατά +32,9% σε όγκο σε σχέση με το 2022, φτάνοντας σε 16,289 εκατ. τόνους και με αυτές του ενδοκοινοτικού εμπορίου να είναι μειωμένες κατά -5,5% σε 28,112 εκατ. τόνους.
Κυριότερες προμηθεύτριες τρίτες χώρες είναι κατά σειρά η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Νότιος Αφρική, το Μαρόκο κ.α.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Σλοβακία: Επείγουσα έρευνα για τους θανάτους από εμβόλια mRNA – Ανάγκη για απαντήσεις
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Tο 96% του συνόλου των ΜΜΕ του πλανήτη ανήκει σε 6 εβραϊκές εταιρείες!!!
Έρευνα: Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι και επισήμως τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη
Κοινοποίησε !!!
#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν