“Τι είναι το καρμίνιο; Ποιά τρόφιμα έχουν καρμίνιο”
-
Ξέρετε αυτά τα έντονα κόκκινα γλειφιτζούρια, τις καραμέλες, τα παγωτά και τα αρτοσκευάσματα; Το πιθανότερο είναι ότι είναι φτιαγμένα με καρμίνη, ένα κοινό κόκκινο φαγητό και καλλυντική βαφή.
Σε αντίθεση με άλλες φυσικές βαφές τροφίμων, όπως το annatto (το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου achiote), η καρμίνη παρασκευάζεται με θρυμματισμένα έντομα. Αυτό είναι σωστό – έντομα που αποξηραίνονται, αλέθονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας χρωστικής.
Από την άλλη πλευρά, αυτή η κόκκινη χρωστική δεν είναι κατασκευασμένη από συνθετικά, δυνητικά επικίνδυνα συστατικά όπως ο άνθρακας ή το πετρέλαιο (όπως το Red dye 40), οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιο υγιεινή επιλογή;
Η καρμίνη έρχεται με πιθανές παρενέργειες και, τελικά, παρασκευάζεται με έντομα, οπότε ίσως είναι καλύτερο να την αποφύγετε εντελώς.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΜΙΝΙΟ; Του Νίκου Κατσαρού τ.Προέδρου ΕΦΕΤ.
Η επικίνδυνη και απαγορευμένη χρωστική Ε 120, κοχενίλη ή καρμινικό οξύ,ή καρμίνες βρέθηκε σε μιά σειρά από αλλαντικά,ζαμπόν,καπνιστές μπριζόλες,καπνιστή γαλοπούλα,βραστή γαλοπούλα κλπ πού αποσύρθηκαν απο την αγορά οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ πουθενά όμως δεν αναφέρθηκε τι ποσότητες απο όλα αυτά τα προϊόντα καταναλώθηκαν. Ως συνήθως οι έλεγχοι γίνοντα εκ των υστέρων και οι καταναλωτές ειναι τα πειραματόζωα.Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται απο θηλυκά έντομα του είδους Coccous Cacta (είδος σκαθαριού) αφου προηγούμενα ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία.
Η ειρωνία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι οτι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι καθ όσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη.Ετσι ενας χορτοφάγος μπορεί να φάει μεχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια χωρίς να το γνωρίζει.Η κοχελίνη δεν είναι καρκινογόνος και συνιστάται να το αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και όσοι υποφέρουν απο άσθμα ή αλλεργίες .
Τι είναι το Carmine;
Η καρμίνη είναι μια βαφή που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα για να δημιουργήσει ένα κόκκινο χρώμα. Η χρωστική τροφίμων ονομάζεται επίσης εκχύλισμα κοχίνης, το οποίο προέρχεται από το είδος εντόμου Dactylopius coccus Costa .
Αυτά τα ζωύφια κοχίνιου που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή καρμίνης συλλέγονται κυρίως στο Περού και στα Κανάρια Νησιά, όπου τα έντομα ζουν σε κάκτους φραγκόσυκου.
Οι χρήσεις καρμίνης χρονολογούνται από το 1500, όταν οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν αυτά τα έντομα για να βάψουν υφάσματα. Μπορεί να καταλαβαίνετε τη χρήση των εντόμων για την παραγωγή χρωστικών όταν οι πόροι ήταν περιορισμένοι, αλλά ποιος είναι ο σκοπός της βαφής τροφίμων με καρμίνη σήμερα;
Ο κύριος σκοπός είναι να κάνουν τα συσκευασμένα τρόφιμα να φαίνονται πιο ζωντανά. Ίσως λοιπόν αναρωτιέστε: Είναι πραγματικά απαραίτητο να σκοτώνουμε χιλιάδες έντομα μόνο και μόνο για να φαίνονται πιο κόκκινα τα φαγητά μας;
Η κόκκινη βαφή χρησιμοποιείται σε μια σειρά τροφίμων και καλλυντικών προϊόντων, όπως:
Καραμέλα
Παγωτό
Παιδικά σνακ
Μείγμα για κέικ
χυμοί
Μπέργκερ
Λουκάνικα
Γιαούρτι
Στικ για τα χείλη
Σκιές ματιών
Σαμπουάν
Λοσιόν
Επικαλύψεις χαπιών
Η καρμίνη Indigo είναι ένας άλλος τύπος βαφής που παρασκευάζεται επίσης με καρμινικό οξύ, αλλά δεν προέρχεται από κοχινοειδή έντομα.
Πώς Κατασκευάζεται;
Η καρμίνη παράγεται με τη σύνθλιψη του θηλυκού κοχινιακού εντόμου. Τα έντομα συλλέγονται, ξηραίνονται στον ήλιο και συνθλίβονται.
Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ένα όξινο διάλυμα που παράγει καρμινικό οξύ. Αυτό δημιουργεί μια πολύ φωτεινή κόκκινη βαφή που μπορεί να αλλοιωθεί με τη χρήση βόρακα ή άλλων διαλυμάτων.
Η χρωστική ουσία που προκύπτει είναι εκχύλισμα καρμίνης και χρησιμοποιείται ως κόκκινο «φυσικό χρώμα» σε μια σειρά από τρόφιμα και προϊόντα σώματος.
Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες ανθρώπινες χρήσεις ενός εντόμου για φυσική βαφή. Υπάρχουν αναφορές ότι χρειάζονται περίπου 70.000 έντομα για να παραχθεί μόνο ένα κιλό βαφής και γνωρίζουμε ότι ακόμη και μετά τον συνδυασμό της χρωστικής με διαλύματα, οι πρωτεΐνες των εντόμων εξακολουθούν να υπάρχουν στα βαμμένα τρόφιμα ή προϊόντα σώματος.
Είναι μια ασφαλής βαφή τροφίμων;
Η καρμίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις , γι’ αυτό πρέπει να επισημαίνεται ειδικά ως εκχύλισμα καρμίνης ή κοχίνης στις ετικέτες των συστατικών.
Δεν εμπίπτει πλέον στον όρο «φυσικό χρώμα».
Η έρευνα δείχνει ότι η καρμίνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις μέσω της άμεσης επαφής , της εισπνοής και της πέψης. Έχουν υπάρξει αναφορές για επαγγελματικό άσθμα λόγω έκθεσης σε καρμίνη και σε εργοστάσια.
Μια μελέτη του 2001 δείχνει ότι η χρωστική τροφίμων καρμίνης διατηρεί πρωτεϊνικό-οξικό υλικό από τα θρυμματισμένα ζωύφια. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την αλλεργία στην καρμίνη που προκαλείται από IgE.
Έτσι, όταν τα άτομα με αλλεργία σε πρωτεΐνες εντόμων τρώνε τροφές ή χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν την τροφική βαφή, εμφανίζουν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας .
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology διαπίστωσε ότι η καρμίνη μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία σε δόσεις ενός χιλιοστόγραμμα, παρόλο που η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη ήταν έως και πέντε χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους. Το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα χρωστικής τροφίμων για να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης, η καρμίνη θεωρείται ασφαλής, καθώς είναι μια φυσική ουσία και δεν συνδέεται με συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία. Αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση άλλων χρωστικών όπως το Red 40, το οποίο προέρχεται από αποστάγματα πετρελαίου και λιθανθρακόπισσα – και έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος.
Κίνδυνοι και Παρενέργειες
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χρώμα καρμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις . Αυτές οι παρενέργειες καρμίνης μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που είναι αλλεργικά στις πρωτεΐνες των εντόμων και μπορεί να αναπτυχθούν μετά από άμεση επαφή (όπως με κραγιόν ή λοσιόν), εισπνοή ή κατανάλωση.
Ορισμένα συμπτώματα αλλεργίας στην καρμίνη που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν οίδημα προσώπου, εξάνθημα, ερυθρότητα και συριγμό.
Για άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα kosher , δίαιτα vegan ή χορτοφαγική δίαιτα , η κατανάλωση τροφών ή η χρήση καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν την κόκκινη χρωστική τροφίμων δεν θα ήταν κατάλληλη.
Πώς να το αποφύγετε
Η κόκκινη βαφή καρμίνης βρίσκεται σε ορισμένα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα , καλλυντικά και προϊόντα σώματος. Στα τρόφιμα, αναγράφεται στην ετικέτα των συστατικών ως:
Κατακόκκινος
Κόκκινη βαφή
Εκχύλισμα κοχίνης
Καρμινικό οξύ
Φυσικό κόκκινο 4
Κατακόκκινη λίμνη
Λίμνη καρμίνης
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε εντελώς την κόκκινη βαφή τροφίμων είναι διαβάζοντας την ετικέτα των συστατικών . Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει προσεκτικά τους κοινούς ένοχους τροφίμων, όπως καραμέλες, χρωματιστά γιαούρτια, μείγματα κέικ και χυμούς.
συμπέρασμα
Είχατε ιδέα ότι μια φυσική βαφή τροφίμων που χρησιμοποιείται σε συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως είναι φτιαγμένη με θρυμματισμένα ζωύφια;
Η καρμίνη, μια κόκκινη χρωστική τροφίμων, είναι φτιαγμένη από κοχίνη, ένα έντομο που βρίσκεται στο Περού και τα Κανάρια Νησιά. Τα ζωύφια ξηραίνονται στον ήλιο, θρυμματίζονται και συνδυάζονται με ένα όξινο διάλυμα για τη δημιουργία τροφής και καλλυντικής χρωστικής.
Εάν το φαγητό ή η εφαρμογή ζωυφίων δεν είναι αρκετή για να σας κάνει να αποφύγετε αυτή τη χρωστική, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εμφανίσετε συμπτώματα αλλεργίας, όπως πρήξιμο στο πρόσωπο και συριγμό. Εκτός από αυτές τις παρενέργειες, η χρωστική ουσία αναγνωρίζεται ως ασφαλής.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
“Τι ειναι το καρμίνιο, η κόκκινη βαφή που γίνεται από ζωύφια, τι κάνει στο φαγητό σας”
Γνωρίζεις ΠΟΣΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΤΡΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ;; καρμίνιο;
ΚΑΡΜΙΝΙΟ – ΤΡΩΜΕ ΕΝΤΟΜΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: