Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ένας πλανήτης γεννιέται μέσα σε γιγάντια κοσμική δεξαμενή νερού

Όταν γεννιέται ένα άστρο δημιουργείται γύρω του ένας δίσκος κοσμικής ύλης (αέρια, σκόνη) που ανάλογα με τον τύπο του άστρου και τις τοπικές συνθήκες μέσα στον δίσκο σχηματίζονται πλανήτες. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» διεθνής ομάδα αστρονόμων παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός νεογέννητου άστρου όπου ο δίσκος ύλης που έχει σχηματιστεί γύρω του περιέχει τόσο νερό που θα μπορούσαν να γεμίσουν οι ωκεανοί της Γης και μάλιστα τρεις φορές.

Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού η ζωή όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε απαιτεί την παρουσία νερού και αν σχηματιστούν πλανήτες μέσα σε αυτό τον δίσκο είναι εξαιρετικά πιθανό να διαθέτουν νερό άρα υπό τις κατάλληλες βέβαια προϋποθέσεις, να βρίσκεται δηλαδή ο πλανήτη σε απόσταση τέτοια από το άστρο που να διατηρεί το νερό σε υγρή μορφή, θα υπάρχουν και πιθανότητες παρουσίας κάποιων μορφών ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική εκτός των άλλων αφού είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο αναλυτική μελέτη της παρουσίας και διασποράς του νερού σε ένα αστρικό δίσκο. Το νερό είναι εγκλωβισμένο σε μορφή υδρατμών στα αέρια και τη σκόνη του δίσκου του άστρου HL Tauri που βρίσκεται σε απόσταση 450 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου.

«Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να τραβήξουμε μια εικόνα ωκεανών από υδρατμούς στην ίδια περιοχή όπου πιθανότατα σχηματίζεται ένας πλανήτης. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πώς η παρουσία του νερού μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός πλανητικού συστήματος, όπως ακριβώς έκανε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια στο δικό μας ηλιακό σύστημα» αναφέρει ο Στέφανο Φατσίνι αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το HL Tauri είναι μέρος μιας από τις μεγαλύτερες και πλησιέστερες περιοχές σχηματισμού άστρων στη Γη που ονομάζεται Μοριακό Νέφος Ταύρου το οποίο περιέχει ένα αστρικό φυτώριο εκατοντάδων νεογέννητων αστεριών που ονομάζονται αστέρια T Tauri.

Πηγή