Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ξεχασμένοι από την πολιτεία οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου 2,5 χρόνια μετά τον σεισμό

Πάνω από 600 κάτοικοι μένουν σε κοντέινερ και άλλοι τόσοι σε χαρακτηρισμένα από το σεισμό «κίτρινα» σπίτια.

Παρατημένους στην τύχη τους έχει αφήσει το κράτος τους σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, από το Σεπτέμβριο του 2021 και το μεγάλο σεισμό στην περιοχή. Πάνω από 600 άτομα ζουν σε κοντέινερ, άλλα τόσα σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» από το σεισμό, χρειάζονται δηλαδή σοβαρές επιδιορθώσεις, ενώ ξεκίνησαν να παραδίδονται και έγγραφα για πλειστηριασμούς σπιτιών.

Το πιο πρόσφατο έγγραφο για πλειστηριασμό σπιτιού, αφορά πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά, άνεργο πατέρα και μέλος της οικογένειας με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Ήδη έχει βγει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο της οικογένειας. Αυτή τη στιγμή απειλείται η πρώτη και η μοναδική κύρια κατοικία στην οποία διαμένουν.

Πρόσφατα επιδόθηκε επίσης, έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας, σε χαμηλόμισθο συνταξιούχο ηλικίας 75 ετών, με σύζυγο καρκινοπαθή. Το πλειστηριαζόμενο ακίνητο αφορά την πρώτη και μοναδική κύρια κατοικία επιφάνειας περίπου 100 τετραγωνικών.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Κώστα Γκαντάτσιο, ο οποίος μας περιέγραψε τη δραματική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής, που από το Σεπτέμβριο του 2021, όπως μας είπε, βρίσκονται στο «σημείο μηδέν».

«Από το Σεπτέμβριο του 2021 είμαστε στο σημείο μηδέν ακόμα. Ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Με το που θα γίνει κάποια τηλεδιάσκεψη με κάποια στελέχη υπουργείων, ξέρουμε από πριν τις απαντήσεις, τις δικαιολογίες που θα μας πουν πάλι. Μιλάμε για 8500 σπίτια από το σεισμό του 2021. Κατεδαφιστέα συνολικά, είναι 1200 σπίτια, αλλά πρέπει να γίνει ο σχετικός φάκελος για αυτά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Στον δικό μας δήμο είναι 800 σπίτια και μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί μόνο 150. Και τα μπάζα και ο αμίαντος είναι στους δρόμους. Κρέμονται μπαλκόνια, από τα σπίτια που πρέπει να γκρεμιστούν. Και περνούν από κάτω παιδιά. Μιλάμε για μία ζωντανή κοινωνία με 6000 κόσμο».

Εκατοντάδες κάτοικοι διαμένουν σε κοντέινερ, ενώ πολλοί γύρισα σε μισοκατεστραμμένα σπίτια, αφού κόπηκε το επίδομα ενοικίου.

«Σε κοντέινερ μένουν 600 άτομα και πολλά περισσότερα σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα», χρειάζονται δηλαδή σοβαρές επισκευές. Αυτοί οι άνθρωποι μένουν εκεί από ανάγκη. Δεν έχουν που να πάνε. Από τον Νοέμβριο του 2022 έχει σταματήσει και το επίδομα ενοικίου. Πήγαν οι άνθρωποι και νοίκιασαν σπίτια και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους που χρειάζονται επισκευές. Δεν υπάρχουν πιστώσεις μας λένε», αναφέρει ο κ. Γκαντάτσιος.

Δηλώνει επίσης ότι αν και απευθύνθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία για όλα τα θέματα των σεισμοπαθών, εδώ και χρόνια τους αγνοούν.

«Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τσιαντόπουλο, στο υπουργείο Οικονομικών, σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Καμία ανταπόκριση. Απαξιούν να μας απαντήσουν. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Τα πρώτα υπομνήματα που κάναμε ήταν από τον Οκτώβρη του 2021, όταν ο κ. Τριαντόπουλος, ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Οι απαντήσεις, μόνο λόγια και μόνο προφορικά. Έχουν έρθει 55 κατασχετήρια σε σεισμοπαθείς, ενώ για 15 σπίτια έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς», υπογραμμίζει ο κ. Γκαντάτσιος.

ayto

«Πήραμε και στον ΟΑΣΠ και είπαμε ότι υπάρχει κίνδυνος, θα πέσει κανένα σπίτι. Ποιος θα είναι υπεύθυνος μετά; Καμία απάντηση. Οι πολίτες σκέφτονται να προχωρήσουμε σε εξώδικα, ειδικά για τις περιπτώσεις των «κίτρινων» σπιτιών», καταλήγει ο πρόεδρος του συλλόγου των σεισμοπαθών.

Πηγή