Τα κορυφαία ρωσικά όπλα και ο μύθος της ανωτερότητας του ΝΑΤΟ.
Το 2023 θα μείνει στη μνήμη μας ως η χρονιά που η τρομακτική φήμη των ακριβών, υψηλής τεχνολογίας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ κατέρρευσε αφού έπεσε στη δύναμη των ρωσικών όπλων.
Μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ το 1991, στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο το 1995 και 1999, στο Αφγανιστάν το 2001, στο Ιράκ ξανά το 2003 και στη Λιβύη το 2011 να αποδεικνύουν την ανωτερότητα των αυτών των όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1980 για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς σε ένα σενάριο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έφτασε ποτέ.
Οι αμυντικοί αναλυτές του ΝΑΤΟ υποβάθμισαν τις συμβατικές τους νίκες σε ανώτερη τεχνολογία και ποιότητα των όπλων τους, θεωρώντας ότι αν ένα άρμα Abrams ή Challenger 2 μπορούσε να καταστρέψει μόνο του δεκάδες άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής του Ιράκ σχεδόν ατιμώρητα και να μην υποστεί σχεδόν καμία απώλεια , αυτό σήμαινε ότι κάτι ήταν σωστό με τα δυτικά σχέδια , και κάτι λάθος με τις σοβιετικές (και σε μετάφραση ρωσικές) φιλοσοφίες σχεδιασμού.
Η ίδια λογική εφαρμόστηκε σε όλους τους τομείς, από πανοπλίες μέχρι αεροσκάφη, αεροπορικές άμυνες και ουσιαστικά όλα τα ενδιάμεσα.Το 2023, οι επιδόσεις των δυτικών ένοπλων και εκπαιδευμένων δυνάμεων της Ουκρανίας ενάντια σε βαριά εδραιωμένες ρωσικές θέσεις στο Zaporozhye, το Kherson και το Donbass κατέρριψαν τον μύθο της ανωτερότητας των όπλων του ΝΑΤΟ σε πολέμους υψηλής έντασης έναντι ενός πραγματικού ομοτίμου ανταγωνιστή. Leopards, Challengers, οχήματα μάχης πεζικού Bradley και άλλος δυτικός τεθωρακισμένος εξοπλισμός κάηκαν εξίσου εύκολα με τους ουκρανούς ομολόγους τους της σοβιετικής εποχής.
Το πυροβολικό πολλαπλής εκτόξευσης της Ρωσίας Grad, Uragan και Smerch αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό με το προικισμένο από τις ΗΠΑ HIMARS της Ουκρανίας. Οι τακτικοί πύραυλοι κρουζ προτύπων του ΝΑΤΟ έτειναν να μην ταιριάζουν με τα δίκτυα αέρος και πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας με στρώματα Tor, Pantsir, S-300 και S-400.
Τον Νοέμβριο, με την αντεπίθεση της Ουκρανίας σε αδιέξοδο και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες νεκρούς, ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny παραδέχτηκε ότι η σύγκρουση είχε φτάσει σε «αδιέξοδο».
Ο εξοπλισμός του ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανεπαρκής και οι συμβουλές του ήταν εσφαλμένες, είπε ο στρατηγός. «Αν κοιτάξετε τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και τα μαθηματικά που κάναμε, τέσσερις μήνες θα έπρεπε να ήταν αρκετός χρόνος για να έχουμε φτάσει στην Κριμαία, να έχουμε πολεμήσει στην Κριμαία, να επιστρέψουμε από την Κριμαία και να γυρνάμε και να βγαίνουμε ξανά». Ο Ζαλένσκι παραπονέθηκε.
Τα πέντε κορυφαία ρωσικά όπλα
5: Πυραυλικό σύστημα Tor-M2
Αν και η Ρωσία τελικά αποδείχθηκε ικανή να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας, κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ εγγύηση. Ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ καθυστέρησαν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο, δεν δίστασαν να εφοδιάσουν την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας με δεκάδες αεροσκάφη σοβιετικών προδιαγραφών που γνωρίζουν οι Ουκρανοί πιλότοι, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και Su-27 , πυροβόλα ελικόπτερα Mi-24 και ελικόπτερα μεταφοράς Mi-8. Επιπλέον, οι παραδόσεις του ΝΑΤΟ περιελάμβαναν χιλιάδες drones αναγνώρισης και κρούσης, από μικροσκοπικά Black Hornet Nanos, μέχρι αεροσκάφη Bayraktar TB2 σε μέγεθος αεροπλάνου, βαρέα quadrocopter Malloy Aeronautics T150 eVTOL, UAV καμικάζι Switchblade και Phoenix Ghost.
Όσον αφορά τα συστήματα κρούσης μεγάλης εμβέλειας, η συμμαχία παρέδωσε πυραύλους κρουζ χαμηλής παρατήρησης Storm Shadow και SCALP EG, πυραύλους GMLRS και πυραύλους ATACMS υποβοηθούμενους από GPS και συστήματος αδρανειακής πλοήγησης και άλλα εξελιγμένα, δύσκολο να εντοπιστούν και να αμυνθούν από πυρομαχικά.
Δεδομένων των πολύπλευρων απειλών που προέρχονται από την ενισχυμένη από το ΝΑΤΟ ισχύ της Ουκρανίας από τον αέρα, τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η αποτελεσματική ρωσική άμυνα αέρος, drone και πυραύλων σήμαινε τη διαφορά μεταξύ επιτυχούς αποτροπής εδάφους και πιθανής κατάρρευσης του μετώπου.
Γι’ αυτό ο Alexei Leonkov , κορυφαίος Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, κατέταξε το πυραυλικό σύστημα Tor ως ένα από τα προσωπικά του κορυφαία ρωσικά όπλα του 2023.Ο Λεόνκοφ έδωσε επίσης τιμητική μνεία στα ρωσικά συστήματα αντι-μπαταρίας και ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία, όπως το Tor-M2 και άλλα όπλα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, συνέβαλαν πολύ στην αποτροπή των ουκρανικών δυνάμεων από το να διαρρήξουν τις ρωσικές γραμμές κατά την αντεπίθεσή τους φέτος.
«Τέλος, υπάρχουν τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, συγκεκριμένα αυτά που άρχισαν να εγκαθίστανται απευθείας ως προστασία των τεθωρακισμένων μας, τα οποία άρχισαν να καταπολεμούν αποτελεσματικά το νέο φαινόμενο των drones FPV», πρόσθεσε ο στρατιωτικός παρατηρητής.
4: T-90
Στις πεδιάδες του Zaporozhye και του Kherson, η ρωσική πανοπλία, που αποτελείται από αναβαθμισμένες παραλλαγές άρματος μάχης τελευταίας δεύτερης και τρίτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των T-72, T-80 και T-90, αποδείχτηκε κάτι περισσότερο από ταίριασμα με τα κύρια άρματα μάχης του ΝΑΤΟ της Ουκρανίας. βοηθώντας σταθερές άμυνες στην αποτροπή εχθρικών τεθωρακισμένων ανακαλύψεων.
Εδώ, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς το T-90 Proryv, η τελευταία λέξη στη σχεδίαση των ρωσικών τανκς. «Αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο τανκ στον κόσμο», δήλωσε στο Sputnik ο Ρουστέμ Κλούποφ , πρώην αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών της Σοβιετικής και Ρωσικής Υπηρεσίας, Ήρωας της Ρωσίας, έφεδρος συνταγματάρχης και βετεράνος των πολέμων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία.
3: Lancet
Ο Σεργκέι Λιποβόι , ένας στρατιωτικός πιλότος του Ήρωα της Ρωσίας που πολέμησε στο Αφγανιστάν, στον Εμφύλιο Πόλεμο στο Τατζικιστάν και στον Πρώτο και Δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, και ο οποίος τώρα υπηρετεί ως πρόεδρος της ομάδας βετεράνων Αξιωματικών της Ρωσίας, είναι πεπεισμένος ότι τα drones γενικά και οι Ειδικά το Lancet βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα σημαντικά ρωσικά όπλα του 2023.
Οι προγραμματιστές του Lancet έχουν δημιουργήσει αρκετές τροποποιήσεις του επιθετικού drone τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με τα βασικά του μοντέλα να διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό σχέδιο x-wing. Η τελευταία παραλλαγή, το Z-53, διαθέτει αναδιπλούμενο σχέδιο μετωπικής πτέρυγας και μπορεί να πετάει σε σμήνη και να συντονίζεται αυτόνομα στην επιλογή στόχων χρησιμοποιώντας την αρχή του δικτυοκεντρικού πολέμου. Η εμβέλειά τους έχει επεκταθεί στα 60-70 km.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τη σημασία του πολέμου με drone στην ουκρανική σύγκρουση. Οι δυνατότητες των drone αποδείχθηκαν ένα από τα αδύναμα σημεία της Ρωσίας κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, με την αμυντική βιομηχανία να μην μπορεί να παράσχει επαρκή αριθμό drones αναγνώρισης και επίθεσης για να έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στις μάχες.
Αυτό άλλαξε το 2023, με τη Ρωσία όχι μόνο να αύξησε την παραγωγή σχεδίων που υπήρχαν πριν από την κλιμάκωση της κρίσης, αλλά να δημιουργούσε νέα UAV όπως το Lancet φαινομενικά από το πουθενά και να τα αναπτύσσει γρήγορα στο μέτωπο, όπου έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους από τότε.
«Από αμερικανική σκοπιά, ξέρετε ότι είμαστε πολύ περήφανοι για την τεχνολογία και τις δυνατότητές μας των drone», είπε στο Sputnik η πρώην αναλυτής του Υπουργείου Άμυνας και συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski . «Έχουμε κάνει αρκετές επενδύσεις σε τεχνολογίες drone, όπως και άλλες χώρες. Αλλά τα drones που έχουν αναπτύξει οι Ρώσοι…έχετε μεγάλης εμβέλειας, μεγάλα, μικρά, ενσωματωμένα και φυσικά ελεγχόμενα χρησιμοποιώντας τη γνώση του χώρου στο πεδίο της μάχης που παίρνουν».
2: Κα-52
Δυτικοί παρατηρητές ανέφεραν την αποτελεσματική αεροπορική υποστήριξη ως βασικό παράγοντα πίσω από την επιτυχία των αμυντικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού, επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα του επιθετικού ελικοπτέρου Kamov Ka-52 Alligator, ιδίως όσον αφορά την αναζήτηση, την εστίαση και τη στόχευση των πάντων. από τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς μέχρι οχυρά.
Στα τέλη Ιουλίου, συνειδητοποιώντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην αντεπίθεση της Ουκρανίας, μια έκθεση βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών χαρακτήρισε το Ka-52 ως «ένα από τα μοναδικά ρωσικά οπλικά συστήματα με τη μεγαλύτερη επιρροή» στο τμήμα Zaporozhye του μετώπου.
Σε συνδυασμό με τους νέους πυραύλους αέρος-εδάφους LMUR, οι οποίοι έχουν εμβέλεια βολής 15 km, τα Ka-52 λειτούργησαν πολύ έξω από το βεληνεκές του μεγαλύτερου εξοπλισμού αεράμυνας μικρής εμβέλειας που παρέχει το ΝΑΤΟ της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Stinger MANPAD έως τα Gepard Flakpanzers.
Το Ka-52 «έχει τεράστιες δυνατότητες και έχει αυτές τις αντίθετα περιστρεφόμενες λεπίδες στην κορυφή… Είναι πραγματικά πολύ καινοτόμο», είπε ο Kwiatkowski, χαρακτηρίζοντας το Ka-52 ως την νούμερο ένα επιλογή της ανάμεσα στα πέντε κορυφαία όπλα της Ρωσίας για το 2023.
Ο Κλούποφ, από την πλευρά του, εντυπωσιάστηκε από τις επιχειρήσεις της πρώτης γραμμής αεροπορίας του στρατού της Ρωσίας γενικά, συμπεριλαμβανομένων των Ka-52 και Mi-28, που χρησιμοποιούνται συχνά παράλληλα.
1: Κίντζαλ
Είτε μιλάμε για το Tor, το T-90, το Lancet ή το Ka-52, όλα αυτά είναι τακτικά όπλα, που βρίσκονται απευθείας στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιούνται ενάντια στις εχθρικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί εκεί.
Αυτό δεν ισχύει για το Kinzhal – τον πρώτο στον κόσμο υπερηχητικό πύραυλο αέρος που μεταφέρεται από προσαρμοσμένους αναχαιτιστές MiG-31 και μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-34 που μπορούν να επιταχύνουν σε ταχύτητες έως και 10 Mach και να χτυπήσουν στόχους έως και 2.000 χλμ μακριά με συμβατική κεφαλή 500 κιλών ή πυρηνική κεφαλή 5-50 κιλοτόνων.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τα συμβατικά Kinzhal εκτενώς στην Ουκρανία, στοχεύοντας εχθρικές αντιαεροπορικές άμυνες, αποθήκες όπλων, αεροδρόμια, ενεργειακές υποδομές και άλλα αντικείμενα.
Ο Alexei Leonkov , ο στρατιωτικός αναλυτής, κατέταξε το Kinzhal ως ένα άλλο από τα κορυφαία όπλα του στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Κλούποφ συμφώνησε. «Η ισχύς, η ακρίβεια και η ταχύτητα αυτού του πυραύλου δεν είναι μόνο εντυπωσιακές, αλλά αφήνει οποιαδήποτε αντίμετρα και άμυνες» που έχουν σχεδιαστεί για να το σταματήσουν «στη σκόνη…Κάθε ένα σύστημα αεράμυνας ή πυραυλικής άμυνας δεν μπορεί να το καταρρίψει»,
Ο Michael Maloof , πρώην ανώτερος αναλυτής πολιτικής ασφαλείας από το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, απαριθμεί τις υπερηχητικές δυνατότητες της Ρωσίας γενικά, και το Kinzhal ειδικότερα, ως τα πιο σημαντικά ρωσικά όπλα του 2023.
“Το Kinzhal [πετά με] 10 Mach. Έχει βεληνεκές 2.000 km και θα μπορούσε να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά και αναχαιτιστές”, είπε ο Maloof στο Sputnik. «Τέσσερις από αυτούς πετάχτηκαν στους Ουκρανούς πρόσφατα, μαζί με άλλα drones και τι έχετε.
Κανένα από αυτά τα Kinzhal δεν έγινε καν αντιληπτό, ούτε χτυπήθηκε ή αναχαιτίστηκε», θυμάται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν άμυνα» έναντι των υπερηχητικών πυραύλων, αλλά «εργάζονται σε αυτό», τόνισε ο Μαλούφ. «Πολλά συστήματα έχουν αποτύχει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τα δικά τους υπερηχητικά συστήματα. Προσπαθεί. Αυτό καθιστά οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε η Ευρώπη έχουν διαπερατό και ξεπερασμένο.
Ειδικά αν οποιοσδήποτε από αυτούς τους πύραυλους, υπερηχητικούς, εκτοξεύεται με προσέγγιση σμήνος – δηλαδή πολλαπλοί πύραυλοι ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως άμυνα. Και μπορείτε να έχετε το πιο περίτεχνο σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων στον κόσμο, αλλά λόγω της ικανότητας ελιγμών και της προσέγγισης στον τρόπο εκτόξευσης, καθιστά αδύνατη [να νικήσουμε τους υπερηχητικούς].
Και εάν όλα αυτά αναπτυχθούν ταυτόχρονα σε μια προσέγγιση σμήνος και εάν είναι οπλισμένα με πυρηνικά (και πολλά από αυτά είναι ικανά να οπλιστούν με πυρηνικά όπλα) θα ήταν καταστροφικό».
Ο Maloof επεσήμανε επίσης ότι η Ρωσία επανέλαβε τις εργασίες για το υπερηχητικό της πρόγραμμα μόνο αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων το 2002, φέρνοντας ουσιαστικά «αυτό το πρόβλημα στον εαυτό της».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush (R) συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Colin Powell (C) και τον Γενικό Επιτελείο Στρατηγού Richard Myers (R), καθώς ανακοινώνει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πύραυλους του 1972 σε μια τελετή στο Rose Garden στον Λευκό Οίκο, 13 Δεκεμβρίου 2001. – Sputnik International, 1920, 13.12.2022
Εκτός από το Kinzhal, ο Maloof ανέφερε το Zircon – έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ κατά των πλοίων που μπορεί να εκτοξευθεί από πολεμικά πλοία επιφανείας ή υποβρύχια σε στόχους 1.000 km μακριά. «Έχει καταστήσει τις δώδεκα ομάδες απεργών αερομεταφορέων σχεδόν παρωχημένες ως αποτέλεσμα. Εάν αυτό το Zircon φορτωθεί σε υποβρύχια, μπορεί πραγματικά να αλλάξει την πορεία των ανθρώπινων γεγονότων πολύ, πολύ γρήγορα», σημείωσε με θλίψη ο παρατηρητής.
Τιμητική Μνεία: Shkval Torpedo