«Παράπλευρες απώλειες»χαρακτηρίζει τη σφαγή αμάχων ο Νετανιάχου
Οι «παράπλευρες απώλειες» κι ο εντοπισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων στόχων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
● Πλήθος από συγκλονιστικές, ανώνυμες μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, που ομολογούν το κοινό μυστικό της διάπραξης κατά συρροήν εγκλημάτων πολέμου από τον στρατό.
το φως της δημοσιότητας βγαίνουν πια όλο και περισσότερες ανώνυμες μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτικών, στις οποίες ομολογούν ωμά ότι η πολεμική μηχανή του Ισραήλ έχει κάνει τη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας «φάμπρικα μαζικών δολοφονιών» άμαχων Παλαιστίνιων, εντοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινους στόχους της Χαμάς με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης – στόχους τους οποίους επιχειρούν να σκοτώνουν στην ψύχρα, αδιαφορώντας πλήρως για τις «παράπλευρες απώλειες» σε βιομηχανική κλίμακα που γνωρίζουν από πριν ότι θα προκαλέσουν.
Μετά από έξι μήνες πολέμου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει κάπου 13.000 «τρομοκράτες», όταν αθροιστικά νεκροί και αγνοούμενοι στα συντρίμμια του ερειπιώνα της Γάζας ξεπερνούν τους 40.000, εκ των οποίων τα δύο τρίτα και πλέον είναι παιδιά και γυναίκες.
«Στην πράξη, τρομοκράτης είναι οποιοσδήποτε έχει σκοτώσει ο ισραηλινός στρατός στις περιοχές όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του», δήλωνε πρόσφατα στη Haaretz έφεδρος αξιωματικός που υπηρέτησε στη Γάζα.
«Είναι πολύ πιθανό ότι Παλαιστίνιοι, που δεν κράτησαν ποτέ στη ζωή τους όπλο, αναβαθμίστηκαν μετά θάνατον σε “τρομοκράτες”, τουλάχιστον από τον στρατό του Ισραήλ», έγραφε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, με τίτλο «Το Ισραήλ δημιούργησε “φονικές ζώνες” στη Γάζα. Οποιος τις διασχίζει πυροβολείται».
«Αξιωματούχοι στον τομέα της άμυνας και στρατιώτες λένε στη Haaretz ότι πρόκειται συχνά για αμάχους, των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν ότι πέρασαν μια αόρατη γραμμή που χάραξαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις», τονιζόταν χαρακτηριστικά, με διάφορους στρατιωτικούς να αμφισβητούν ευθέως ότι ο απολογισμός που δίνεται στη δημοσιότητα περιλαμβάνει μόνο «τρομοκράτες».
Αντίστοιχες αμφιβολίες εκφράζονται και σε άλλες ανώνυμες μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτικών και αξιωματούχων, που παραθέτει σε εκτενέστατες δημοσιογραφικές του έρευνες το αριστερό διαδικτυακό περιοδικό +972 Magazine από κοινού με το επίσης ισραηλινό ενημερωτικό σάιτ Local Call.
Ενας εξ αυτών υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα δεν έβαζαν συνήθως στο στόχαστρο βομβαρδισμών τα σπίτια απλών μελών και χαμηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς, ενώ τώρα στοχοποιούνται αδιακρίτως οι κατοικίες υπόπτων ασχέτως ιεραρχίας και βέβαια παρουσίας των οικογενειών τους.
«Πρόκειται για πολλά σπίτια», υπογράμμισε. «Μέλη της Χαμάς, που δεν σημαίνουν τίποτα στ’αλήθεια, μένουν σε σπίτια σε ολόκληρη τη Γάζα. Οπότε σημαδεύουν το σπίτι, βομβαρδίζουν το σπίτι και σκοτώνουν όλους όσοι βρίσκονται εκεί».
Αλλες πηγές ανέφεραν ότι η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ενέκρινε εν γνώσει της τη δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστίνιων αμάχων, σε απόπειρα δολοφονίας ενός και μόνο κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς.
«Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί από δεκάδες θανάτους αμάχων [που γίνονταν αποδεκτοί] ως παράπλευρες απώλειες στο πλαίσιο μιας επίθεσης κατά ανώτερου αξιωματούχου [της Χαμάς] στη διάρκεια παλιότερων επιχειρήσεων, σε εκατοντάδες θανάτους αμάχων ως παράπλευρες απώλειες», δήλωσε έτερος στρατιωτικός.
«Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Οταν ένα 3χρονο κορίτσι σκοτώνεται σε ένα σπίτι στη Γάζα, είναι επειδή κάποιος στον στρατό αποφάσισε ότι δεν έγινε και τίποτα να σκοτωθεί – ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρωθεί για να πετύχουμε [έναν ακόμα] στόχο. Δεν είμαστε η Χαμάς. Αυτά δεν είναι τυχαία πλήγματα. Ολα είναι σκόπιμα. Ξέρουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες απώλειες υπάρχουν σε κάθε σπίτι»…
Ειδικοί λένε ότι η δυνατότητα του Ισραήλ να εντοπίζει ύποπτα μέλη της Χαμάς και να υπολογίζει τα θύματα που σκοτώνει σε κάθε βομβαρδισμό έχει ενισχυθεί πλέον στο έπακρο από την πρωτοφανή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη σαρωτική αναγνώριση στόχων -ανθρώπινων και μη- με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ήταν δυνατό στο παρελθόν.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξάλλου διαφημίζουν καιρό τώρα ότι ο λεγόμενος πόλεμος των 11 ημερών στη Γάζα, τον Μάιο του 2021, ήταν ο «πρώτος πόλεμος τεχνητής νοημοσύνης» στον κόσμο.
Ο τότε αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Αβίβ Κοχαβί, περιφανευόταν μάλιστα ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είχαν επιτρέψει τον εντοπισμό «100 νέων στόχων κάθε μέρα», ενώ οι αναλυτές μπορούσαν προηγουμένως να εντοπίζουν μόλις «50 στόχους σε έναν χρόνο».
Δύο από τα συστήματα αυτά ονομάζονται Lavender (Λεβάντα) και Gospel (Ευαγγέλιο). Σύμφωνα με πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ που έχουν γνώση του θέματος από πρώτο χέρι και μίλησαν στη Guardian, το Lavender έχει δημιουργήσει βάση δεδομένων για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, που χαρακτηρίζονται κυρίως ως χαμηλόβαθμα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.
To Gospel από την άλλη, που χρησιμοποιείται συνδυαστικά, προτείνει κτίρια ή άλλες δομές ως στόχους και όχι ανθρώπους. «Στην αποκορύφωμά του, το σύστημα κατάφερε να παράξει 37.000 άτομα ως δυνητικούς ανθρώπινους στόχους», δήλωσε μία από τις πηγές. «Οι αριθμοί ωστόσο άλλαζαν συνεχώς, επειδή εξαρτώνται από το πού θέτεις τον πήχη του τι είναι μέλος της Χαμάς». Αλλος ανέφερε στεγνά:
«Υπήρχαν περίοδοι που η ιδιότητα μέλους της Χαμάς οριζόταν ευρύτερα και τότε η μηχανή άρχιζε να μας φέρνει κάθε είδους υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας, αστυνομικούς, για τους οποίους θα ήταν κρίμα να σπαταλήσουμε βόμβες. Βοηθούν την κυβέρνηση της Χαμάς, αλλά δεν θέτουν πραγματικά σε κίνδυνο [Ισραηλινούς] στρατιώτες».
«Πριν από τον πόλεμο, ΗΠΑ και Ισραήλ υπολόγιζαν τα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε περίπου 25-30.000 άτομα», διευκρίνιζε η βρετανική εφημερίδα. Το δημοσίευμα παραπέμπει σε μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτικών και αξιωματούχων στα +972 Magazine και Local Call, που παραδέχονται:
«Δεν μας ενδιαφέρει να σκοτώνουμε μέλη [της Χαμάς] μόνο όταν βρίσκονταν σε στρατιωτικό κτίριο ή όταν συμμετέχουν σε στρατιωτική δραστηριότητα. Είναι πολύ πιο εύκολο να βομβαρδίζεις το σπίτι μιας οικογένειας. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να τους αναζητά σε αυτές τις καταστάσεις»… Υπάρχουν διακυμάνσεις στα νούμερα των αποδεκτών θυμάτων και οδηγίες ότι κρίνεται πια επιτρεπτό να σκοτώνονται πάνω από 100 άμαχοι σε ένα μόνο χτύπημα εναντίον υψηλόβαθμου μέλους της Χαμάς.
«Εχουμε σκοτώσει ανθρώπους με παράπλευρες απώλειες σε υψηλό διψήφιο αριθμό, αν όχι χαμηλό τριψήφιο. Αυτά είναι πράγματα που δεν συνέβαιναν στο παρελθόν», δήλωσε ένας από τους στρατιωτικούς.
Αλλος είπε ότι στην αρχή του πολέμου ο ισραηλινός στρατός επιτρεπόταν να σκοτώσει 15 με 20 αμάχους για έναν χαμηλόβαθμο μαχητή της Χαμάς, συνήθως χρησιμοποιώντας μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά, τις λεγόμενες «χαζές βόμβες». Σταδιακά, ο επιτρεπτός αριθμός των «παράπλευρων απωλειών» αυξήθηκε. «Δεν θέλουμε να σπαταλάτε ακριβές βόμβες σε ασήμαντους ανθρώπους – είναι πολύ ακριβό για τη χώρα και υπάρχει έλλειψη [αυτών των βομβών]», ομολόγησε με κυνισμό ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στη Guardian.
«Συνήθως κάναμε επιθέσεις με χαζές βόμβες κι αυτό σήμαινε ότι κυριολεκτικά ρίχναμε όλο το σπίτι πάνω στους ενοίκους του. Αλλά ακόμη και αν αποτραπεί μια επίθεση, δεν σε νοιάζει – προχωράς αμέσως στον επόμενο στόχο. Λόγω του συστήματος, οι στόχοι δεν τελειώνουν ποτέ. Εχεις άλλους 36.000 να σε περιμένουν»…
Lavender και Gospel, ανέφεραν οι μαρτυρίες στα +972 Magazine και Local Call, έχουν επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να βάλει μπρος μια «φάμπρικα μαζικών δολοφονιών», στην οποία «η έμφαση δίνεται στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα». «Προετοιμάζουμε τους στόχους αυτόματα και εργαζόμαστε σύμφωνα με μια λίστα.
Είναι πραγματικά σαν εργοστάσιο. Εργαζόμαστε γρήγορα και δεν έχουμε χρόνο να μελετήσουμε σε βάθος τον στόχο», ανέφερε στρατιωτικός στα δύο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Μας πιέζουν διαρκώς: “φέρτε μας περισσότερους στόχους”» επιβεβαίωνε στη Guardian αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. «Μας είπαν: τώρα πρέπει να γαμήσουμε τη Χαμάς, όποιο κι αν είναι το κόστος. Βομβαρδίζετε ό,τι μπορείτε»…
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: