Δάσος Δαδιάς:Ανατροπή στη δημιουργία του αιολικού σταθμού
Μια μικρή ανάσα αποτελεί για το δάσος της Δαδιάς η απόσυρση του επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία αιολικού σταθμού στη θέση «ΤΡΙΚΟΡΦΟ», μέσα στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
Το θέμα είχε ξεσηκώσει πριν περίπου ένα χρόνο θύελλα αντιδράσεων καθώς η εταιρεία, με τις ευλογίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθούσε να λάβει άδεια για την επένδυση σε σημείο που σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται! Μάλιστα, κι ενώ έχουν περάσει 7 μήνες από τη φωτιά του Αυγούστου που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του δάσους το Υπουργείο δεν απέρριψε την επένδυση, αλλά χρειάστηκε να υπαναχωρήσει η ίδια η εταιρεία…
Σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης «πέρυσι, πριν την καταστροφική φωτιά, είχαμε όλοι εκπλαγεί όταν εταιρεία ανάπτυξης έργων αιολικής ενέργειας υπέβαλε αίτηση για αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Ακόμη περισσότερο είχαμε εκπλαγεί όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντί να απορρίψει την αίτηση, λόγω ότι με κοινή υπουργική απόφαση δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών εντός του Εθνικού Πάρκου, το έστειλε στις υπηρεσίες για γνωμοδότηση εκκινώντας έτσι τη διαδικασία αδειοδότησης του.
Ο αιολικός σταθμός έλαβε αρνητικές γνωμοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες (αλλά και θετικές) καθώς και έντονες αντιδράσεις από πλήθος πολιτών, φορέων και οργανώσεων που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Τον Μάρτιο 2024, η εταιρεία τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης και να αποσύρει το έργο της. Για ένα ολόκληρο χρόνο, το ΥΠΕΝ αναίτια καθυστερούσε να εκδώσει μια ομολογουμένως «εύκολη» απορριπτική απόφαση για αυτόν τον αιολικό σταθμό!
Όπως επίσης καθυστερεί, έξι και πλέον μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Έβρο και τη Ροδόπη, να λάβει απόφαση για τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, αγνοώντας τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Και όλα αυτά εις βάρος της προστασίας των απειλούμενων πουλιών και των οικοσυστημάτων τους, αλλά και της εκφρασμένης ανάγκης των πολιτών για βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης και όχι ευκαιριακή!».
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: