Τέμπη:Η ΑΑΔΕ αρνείται να κατονομάσει εταιρεία που αγόρασε 22 τόνους κατασχεμένου χημικού διαλύτη.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αρνείται να κατονομάσει την εταιρεία που αγόρασε τους 22 τόνους του κατασχεμένου χημικού διαλύτη από το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών λίγες μέρες πριν από το φονικό έγκλημα των Τεμπών.
Συγκεκριμένα
Η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι πρόκειται για «επιχείρηση που νομιμοποιείται να παραλαμβάνει και να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους προϊόντα» δίχως να την κατονομάζει, ενώ παράλληλα επικαλείται τη σχετική νομοθεσία για τη μη δημοσιοποίηση της απόφασης κατακύρωσης του φορτίου στην εταιρεία.
Ολα αυτά την ώρα που με βάση επίσημα έγγραφα της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τύπος χημικού διαλύτη που αγόρασε η επιχείρηση-φάντασμα χρησιμοποιείται για τη νοθεία καυσίμων. Είναι εντυπωσιακό ότι η ΑΑΔΕ κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα της εταιρείας που απέκτησε το κατασχεμένο φορτίο και ενώ ήδη έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη αλλά και μια ερώτηση στη Βουλή.
Ποιος ήταν ο αγοραστής
Ποιος ήταν ο υπερθεματιστής της δημοπρασίας και έναντι ποιου ποσού?
πότε παρέλαβε την ποσότητα των χημικών διαλυτών ?και γιατί ενώ η προκήρυξη της δημοπρασίας είναι αναρτημένη στη Διαύγεια δεν υπάρχει πουθενά η απόφαση κατακύρωσης;
Λίγες ώρες μετά ήρθε η απάντηση από την ΑΑΔΕ. Σε αυτήν η ανεξάρτητη αρχή περιέγραφε τι συνέβη με τη δημοπρασία, ωστόσο δεν ανέφερε πουθενά το όνομα της αγοράστριας εταιρείας.
Οπως αναφέρεται, το φορτίο του χημικού διαλύτη των 25.747 λίτρων κατασχέθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023 από το Τελωνείο Σερρών ως «αντικείμενο λαθρεμπορίας», ενώ ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών.
Λίγες μέρες μετά το τελωνείο «προχώρησε σε έκτακτη διακήρυξη εκποίησης του κατασχεμένου φορτίου» και διενεργήθηκαν τρεις διαδοχικές δημοπρασίες. Η πρώτη στις 9 Φεβρουαρίου, η δεύτερη στις 10 Φεβρουαρίου και η τρίτη στις 15 Φεβρουαρίου 2023.
Στην τελευταία δημοπρασία αναδείχτηκε υπερθεματιστής για το κατασχεμένο φορτίο μια «επιχείρηση που νομιμοποιείται να παραλαμβάνει και να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους προϊόντα», όπως αναφέρεται, αντί 15.460 ευρώ.
Προκειμένου να δικαιολογήσει το πέπλο σιωπής γύρω από το όνομα του υπερθεματιστή η ΑΑΔΕ επικαλείται τη σχετική νομοθεσία.
«Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διενέργειας των ανωτέρω δημοπρασιών (Απόφαση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αρ. ΔΤΔ/Β1142884/ΕΞ2016/ΦΕΚ 3420Β/25.10.2016) και τον νόμο 4727/2020 (ΦΕΚ 184Α/23.9.2020) για την ψηφιακή διακυβέρνηση, το πρακτικό ανακήρυξης υπερθεματιστή δεν είναι δημοσιεύσιμη πράξη» αναφέρεται στην απάντηση.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: