Ισραηλινές εταιρείες όπλων αγοράσαν υπηρεσίες Cloud από την Google και την Amazon- Project Nimbus
Η Google υποβαθμίζει τη στρατιωτική της δουλειά με το Ισραήλ, αλλά τα έγγραφα του «Project Nimbus» συνδέουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες με τις θανατηφόρες στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ.
Η Google και η Amazon δεν θέλουν να συζητήσουν πτυχές ασφάλειας των υπηρεσιών cloud που παρέχουν μέσω της κοινής τους σύμβασης με την ισραηλινή κυβέρνηση, γνωστή ως Project Nimbus. Αν και τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και οι Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτες του Nimbus, η Google υποβαθμίζει τακτικά τα στρατιωτικά στοιχεία, ενώ η Amazon λέει ελάχιστα.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο 63 σελίδων για τις προμήθειες του Ισραήλ, ωστόσο, δύο από τους κορυφαίους κρατικούς κατασκευαστές όπλων του Ισραήλ απαιτείται να χρησιμοποιούν την Amazon και την Google για τις ανάγκες υπολογιστικού νέφους. Αν και λεπτομέρειες της συμβατικής εργασίας της Google και της Amazon με την ισραηλινή βιομηχανία όπλων δεν αναφέρονται στο έγγραφο διαγωνισμού, το οποίο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές υπηρεσίες θα αποκτήσουν υπηρεσίες λογισμικού μέσω της Nimbus, οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για την κατασκευή drones, πυραύλων και άλλων όπλων που έχει το Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε για να βομβαρδίσει τη Γάζα.
«Εάν εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Amazon, εμπλέκονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ή γενικά τους Παλαιστίνιους που ζουν υπό καθεστώς απαρτχάιντ, πρέπει να τηρήσουν την ευθύνη τους να προβούν σε αυξημένη δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο το κύκλου ζωής των προϊόντων τους», δήλωσε ο Matt Mahmoudi, ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστία που εργάζεται σε θέματα τεχνολογίας. «Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να αποτρέψουν, να μετριάσουν και να παράσχουν επανόρθωση για πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα υπό το φως των υποχρεωτικών σχέσεων με κατασκευαστές όπλων, που συμβάλλουν στον κίνδυνο γενοκτονίας».
Το Project Nimbus, το οποίο παρέχει στην ισραηλινή κυβέρνηση υπηρεσίες cloud, που κυμαίνονται από τις καθημερινές συνομιλίες μέσω βίντεο του Google Meet έως μια ποικιλία εξελιγμένων εργαλείων μηχανικής μάθησης, έχει ήδη δημιουργήσει δημόσιο σάλο. Η Google και η Amazon έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις που κυμαίνονται από διαδηλώσεις στους δρόμους μέχρι εξεγέρσεις εργαζομένων .
Το έγγραφο του διαγωνισμού αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νομικές λεπτομέρειες, κανόνες και κανονισμούς που καθορίζουν πώς ακριβώς το κράτος θα αγοράσει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους από την Amazon και την Google, οι οποίες κέρδισαν τη σύμβαση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Το ισραηλινό έγγραφο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2021 αλλά είχε ενημερωθεί περιοδικά, πιο πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2023.
Ένα από τα παραρτήματα του εγγράφου περιλαμβάνει έναν κατάλογο ισραηλινών εταιρειών και κυβερνητικών γραφείων που «απαιτούνται να αγοράσουν τις υπηρεσίες που αποτελούν το αντικείμενο του διαγωνισμού από τον νικητή πλειοδότη», σύμφωνα με μετάφραση του πρωτοτύπου στην εβραϊκή γλώσσα.
Το έγγραφο του διαγωνισμού δεν απαιτεί από καμία από τις οντότητες να αγοράσει υπηρεσίες cloud, αλλά εάν χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες – πανταχού παρούσες σε οποιαδήποτε επιχείρηση του 21ου αιώνα – πρέπει να τις αγοράσουν από τους δύο αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες. Ένα ξεχωριστό μέρος του εγγράφου σημειώνει ότι κάθε γραφείο που θέλει να αγοράσει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους από άλλες εταιρείες πρέπει να υποβάλει αίτηση σε δύο κυβερνητικές επιτροπές που επιβλέπουν τις προμήθειες για ρητή εξαίρεση.
Ορισμένες από τις οντότητες που αναφέρονται στο έγγραφο είχαν σχέσεις με άλλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες cloud. Η κατάσταση και το μέλλον αυτών των επιχειρηματικών δεσμών είναι ασαφής.
Υποχρεωτικοί Πελάτες
Ο κατάλογος των υποχρεωτικών πελατών cloud περιλαμβάνει κρατικές οντότητες όπως η Τράπεζα του Ισραήλ, η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ και το Settlement Division, ένα οιονεί κυβερνητικό όργανο επιφορτισμένο με την επέκταση των παράνομων αποικιών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης δύο από τους πιο εξέχοντες, κρατικούς κατασκευαστές όπλων του Ισραήλ: η Israel Aerospace Industries και η Rafael Advanced Defense Systems. Ο ισραηλινός στρατός έχει χρησιμοποιήσει ευρέως όπλα και αεροσκάφη που κατασκευάζονται από αυτές τις εταιρείες και τις θυγατρικές τους για να διώξει τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος από τις 7 Οκτωβρίου έχει σκοτώσει περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 13.000 παιδιών.
Αυτές οι σχέσεις με τους Ισραηλινούς κατασκευαστές όπλων τοποθετούν το Project Nimbus πολύ πιο κοντά στην αιματοχυσία στη Γάζα από ό,τι είχε γίνει κατανοητό προηγουμένως.
Ερωτηθείσα πώς η συνεργασία με κατασκευαστές όπλων θα μπορούσε να είναι συνεπής με τον ισχυρισμό της Google ότι το Project Nimbus δεν περιλαμβάνει όπλα, η εκπρόσωπος Anna Kowalczyk επανέλαβε τον ισχυρισμό σε μια δήλωση στο The Intecept.
«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι η σύμβαση Nimbus αφορά φόρτους εργασίας που εκτελούνται στο εμπορικό μας σύννεφο από ισραηλινά κυβερνητικά υπουργεία, τα οποία συμφωνούν να συμμορφωθούν με τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών και την Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης. Αυτή η εργασία δεν απευθύνεται σε εξαιρετικά ευαίσθητους, ταξινομημένους ή στρατιωτικούς φόρτους εργασίας που σχετίζονται με όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ο Kowalczyk, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. «Σε όλη την Google, έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σχεδιάσουμε ούτε θα αναπτύξουμε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ως όπλα ή οπλικά συστήματα ή για μαζική παρακολούθηση».
(Ένας εκπρόσωπος της Amazon Web Services αρνήθηκε να σχολιάσει. Ούτε ο Rafael ούτε η IAI απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.)
Το ισραηλινό έγγραφο δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποιες ακριβώς υπηρεσίες cloud πρέπει να αγοράσουν αυτοί οι κατασκευαστές όπλων ή εάν πρόκειται να τις αγοράσουν από την Google, την Amazon ή και τα δύο. Αν και η μετάβαση της κυβέρνησης στο Google και το προσαρμοσμένο cloud της Amazon είχε μεγάλες καθυστερήσεις , τον περασμένο Ιούνιο η Rafael ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει τη μετάβαση ορισμένων «μη ταξινομημένων» αναγκών cloud στις υπηρεσίες Web της Amazon, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Google έχει ιστορικά αρνηθεί να εξηγήσει εάν οι διάφορες δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι όροι παροχής υπηρεσιών που απαγορεύουν στους χρήστες της να βλάπτουν άλλους ισχύουν για το Ισραήλ. Μετά από μια αναφορά της 3ης Απριλίου από το περιοδικό +972 που διαπίστωσε ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιούσε την αναγνώριση προσώπου του Google Photos για να χαρτογραφήσει, να αναγνωρίσει και να δημιουργήσει μια «λίστα επιτυχιών» Παλαιστινίων στη Γάζα, η Google δεν είπε εάν επέτρεπε αυτή τη χρήση του λογισμικού της .
«Χωρίς τόσο βαθιά και σοβαρή διαδικασία, μπορούν να θεωρηθούν συνένοχοι στα ισραηλινά εγκλήματα».
Τόσο η Google όσο και η Amazon λένε ότι το έργο τους καθοδηγείται από τις Κατευθυντήριες Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι οποίες επιδιώκουν «να αποτρέψουν ή να μετριάσουν αρνητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που συνδέονται άμεσα με τις λειτουργίες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους από τις επιχειρηματικές τους σχέσεις, ακόμη και εάν δεν έχουν συμβάλει σε αυτές τις επιπτώσεις». Οι αρχές του ΟΗΕ, οι οποίες επικυρώθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2011, λένε ότι οι εταιρείες πρέπει να «εντοπίζουν και να αξιολογούν τυχόν πραγματικές ή πιθανές» παραβιάσεις δικαιωμάτων που σχετίζονται με την επιχείρησή τους.
Ο Michael Sfard, Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε στο The Intercept ότι αυτές οι οδηγίες υπαγορεύουν ότι η Google και η Amazon πρέπει να διεξάγουν τη δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ελέγχουν τη χρήση της τεχνολογίας τους από την ισραηλινή κυβέρνηση.
«Χωρίς τόσο βαθιά και σοβαρή διαδικασία», είπε ο Sfard, «μπορούν να θεωρηθούν συνένοχοι στα ισραηλινά εγκλήματα».
Πύραυλοι «Spike».
Ο Ραφαέλ, ένας κρατικός εργολάβος όπλων, είναι τιτάνας του αμυντικού τομέα του Ισραήλ. Η εταιρεία παρέχει στον ισραηλινό στρατό ευρεία ποικιλία πυραύλων, drones και άλλων οπλικών συστημάτων.
Πουλάει το περίφημο σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome και το αντιπυραυλικό σύστημα αντιμέτρων «Trophy» που βοήθησε στην προστασία των ισραηλινών στρατιωτικών αρμάτων κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα.
Το Ισραήλ εκτοξεύει επίσης τακτικά τη σειρά πυραύλων “Spike” του Rafael, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από εκτοξευτές ώμου, αεροσκάφη ή drones. Αποτελεσματικά ενάντια σε οχήματα, κτίρια και ειδικά ανθρώπους, οι πύραυλοι Spike μπορούν να εξοπλιστούν με μια επιλογή κατακερματισμού που δημιουργεί ένα θανατηφόρο ψεκασμό μετάλλου. Από το 2009, οι αναλυτές αποδίδουν τραύματα από θραύσματα βολφραμίου σε σχήμα κύβου σε πολίτες στη χρήση των πυραύλων Spike από το Ισραήλ.
Η χρήση αυτών των πυραύλων στη Γάζα συνεχίζεται, με στρατιωτικούς αναλυτές να λένε ότι οι πύραυλοι Spike στη πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν δολοφονία επτά εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας που συνδέονταν με το World Central Kitchen την 1η Απριλίου.
Η Elta Systems, θυγατρική της IAI, αναφέρεται επίσης στο έγγραφο ως υποχρεωτικός πελάτης Nimbus. Η εταιρεία ασχολείται κυρίως με υλικό ηλεκτρονικής επιτήρησης, αλλά ανέπτυξε από κοινού το Panda, μια τηλεκατευθυνόμενη μπουλντόζα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός για να κατεδαφίσει τμήματα της Γάζας.
Η Israel Aerospace Industries, κοινώς γνωστή ως IAI, διαδραματίζει έναν παρόμοιο κεντρικό ρόλο στον πόλεμο, καθώς τα όπλα της συχνά αναπτύσσονται χέρι με γάντι με του Rafael.
της IAI Το drone Heron , για παράδειγμα, είναι συχνά οπλισμένο με πυραύλους Spike. Το Heron παρέχει στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία την κρίσιμη ικανότητα να επιτηρεί επίμονα τους κατοίκους της Γάζας και να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους κατά βούληση.
Τον Νοέμβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IAI, Boaz Levy , δήλωσε στην Jerusalem Post , «Τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα HERON της IAI αποτελούν απόδειξη της δέσμευσής μας στην καινοτομία και την αριστεία στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο του πολέμου. Στον πόλεμο με τα σιδερένια ξίφη» – αναφερόμενος στο όνομα του Ισραήλ για τη στρατιωτική του επιχείρηση εναντίον της Χαμάς – «η οικογένεια HERON UAS έπαιξε κεντρικό ρόλο, επιδεικνύοντας την επιχειρησιακή ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του Ισραήλ σε διαφορετικά περιβάλλοντα».
Το Project Nimbus δημιουργεί επίσης τους δικούς του δεσμούς μεταξύ του ισραηλινού κατεστημένου ασφαλείας και της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας. Ενώ το Nimbus βασίζεται στην παροχή της Google και της Amazon των δικών τους υπηρεσιών cloud στο Ισραήλ, το έγγραφο διαγωνισμού αναφέρει ότι αυτές οι εταιρείες θα δημιουργήσουν επίσης «ψηφιακές αγορές», ουσιαστικά ειδικά καταστήματα εφαρμογών για την ισραηλινή κυβέρνηση που τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη που φιλοξενείται σε cloud λογισμικό από τρίτα μέρη.
Σύμφωνα με ένα υπολογιστικό φύλλο που περιγράφει λεπτομερώς αυτές τις προσφορές cloud τρίτων, η Google παρέχει στους χρήστες Nimbus πρόσβαση στο Foundry, ένα εργαλείο ανάλυσης δεδομένων που δημιουργήθηκε από τον ανάδοχο άμυνας και πληροφοριών των ΗΠΑ Palantir. (Ένας εκπρόσωπος του Palantir αρνήθηκε να σχολιάσει.)
Η Google άρχισε να προσφέρει πρόσβαση στο Foundry στους πελάτες της στο cloud πέρυσι. Ενώ διατίθεται στην αγορά κυρίως ως πολιτικό λογισμικό, το Foundry χρησιμοποιείται από στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου . Το 2019, η Washington Post ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός θα ξοδέψει 110 εκατομμύρια δολάρια για να χρησιμοποιήσει το Foundry «για να συγκεντρώσει χιλιάδες σύνθετα σύνολα δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες για στρατιώτες των ΗΠΑ και το εκτεταμένο στρατιωτικό οπλοστάσιο που τους υποστηρίζει».
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί εκτενώς το λογισμικό Palantir για στοχεύσεις στη Γάζα, ο βετεράνος δημοσιογράφος εθνικής ασφάλειας Τζέιμς Μπάμφορντ . ανέφερε πρόσφατα στο The Nation
Ο Palantir υπήρξε ειλικρινής υπέρμαχος της εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. «Ορισμένα είδη κακού μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο με βία», δημοσίευσε η εταιρεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κατά την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης . «Ο Palantir στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ».
Πόλεμος στο εξωτερικό, εξέγερση στο σπίτι
Το ότι το Project Nimbus περιλαμβάνει μια εξέχουσα στρατιωτική διάσταση είναι γνωστό από την έναρξη του προγράμματος.
Το 2021, το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε τη σύμβαση ως «προορίζεται να παράσχει στην κυβέρνηση, στο αμυντικό κατεστημένο και σε άλλους μια ολοκληρωμένη λύση cloud». Το 2022, το εκπαιδευτικό υλικό που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το The Intercept επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ θα ήταν χρήστης του Google Cloud.
Η συσκευή δημοσίων σχέσεων της Google, ωστόσο, υποβάθμισε σταθερά τη σύμβαση με τον ισραηλινό στρατό. Εκπρόσωποι της Google έχουν επανειλημμένα πει τύπου σε πρακτορεία ότι το Nimbus «δεν απευθύνεται σε εξαιρετικά ευαίσθητους, ταξινομημένους ή στρατιωτικούς φόρτους εργασίας που σχετίζονται με όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών». Η Amazon έχει την τάση να αποφεύγει καθόλου τη συζήτηση για το συμβόλαιο.
Η αποκάλυψη ότι η επικερδής σχέση της Google με το ισραηλινό κράτος περιλαμβάνει μια εξουσιοδοτημένη σχέση με δύο κατασκευαστές όπλων υπονομεύει τον ισχυρισμό της ότι η σύμβαση δεν αγγίζει το εμπόριο όπλων.
«Οι επιχειρήσεις πολεμικής μάχης που ορίζονται στενά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω των ευρύτερων υποδομών επικοινωνιών και δεδομένων από τις οποίες εξαρτώνται», είπε στο The Intercept η Lucy Suchman, επίτιμη καθηγήτρια ανθρωπολογίας της επιστήμης και της τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. «Η παροχή αυτών των υποδομών σε βιομηχανίες και οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων αναμφισβήτητα εμπλέκει την Google στις λειτουργίες που υποστηρίζουν οι υπηρεσίες της, έστω και έμμεσα»
Το Project Nimbus έχει αποδειχτεί βαθιά αμφιλεγόμενο εντός της Google και της Amazon, καταλύοντας ένα κύμα διαφωνίας των εργαζομένων που δεν έχει παρατηρηθεί μετά τη διαμάχη σχετικά με το πλέον ανενεργό συμβόλαιο της Google για την ενίσχυση του αμερικανικού στρατιωτικού προγράμματος drone.
«Γιατί προσποιούμαστε ότι επειδή το λογότυπό μου είναι πολύχρωμο και έχει στρογγυλά γράμματα, είμαι καλύτερος από τη Raytheon;»
Ενώ οι εργαζόμενοι και από τις δύο εταιρείες έχουν διαμαρτυρηθεί δημοσίως για τη σύμβαση Nimbus, οι υπάλληλοι της Google ήταν ιδιαίτερα έντονοι. Μετά από καθιστικές διαδηλώσεις κατά του Nimbus που οργανώθηκαν στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στο Sunnyvale της Καλιφόρνια, η Google απέλυσε 50 υπαλλήλους που είπε ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Η Emaan Haseem, μηχανικός υπολογιστών cloud στην Google έως ότου απολύθηκε μετά τη συμμετοχή της στη διαδήλωση Sunnyvale, είπε στο The Intercept ότι πιστεύει ότι η εταιρεία πρέπει να είναι ειλικρινής με τους υπαλλήλους της σχετικά με το τι θα κατασκευάσει η εργασία τους.
«Πολλοί από εμάς εγγραφήκαμε ή υποβάλαμε αίτηση για να εργαστούμε στην Google επειδή προσπαθούσαμε να αποφύγουμε να εργαστούμε σε τρομερές ανήθικες εταιρείες», είπε σε συνέντευξή της. Η Haseem αποφοίτησε από το κολέγιο το 2022 και είπε ότι απέφευγε συνειδητά να εργαστεί για κατασκευαστές όπλων όπως η Raytheon ή μεγάλες εταιρείες ενέργειας.
«Τότε απλώς συνδέεσαι αφελώς και ανακαλύπτεις ότι είναι το ίδιο. Και τότε είσαι κάπως θυμωμένος», είπε. «Γιατί ενεργούμε διαφορετικά; Γιατί προσποιούμαστε ότι επειδή το λογότυπό μου είναι πολύχρωμο και έχει στρογγυλά γράμματα, είμαι καλύτερος από τη Raytheon;»
του Σαμ Μπιντλ ΑΠΟ ΤΟ theintercept.com
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: