Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Οργή και προειδοποιήσεις εκδοτών για τη διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Οργή και προειδοποιήσεις εκδοτών για τη διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Οργή και προειδοποιήσεις εκδοτών για τη διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Εξοργισμένο και βαθιά απογοητευμένο οδεύει προς τη φετινή 20ή Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19 Μαΐου) το σύνολο του εκδοτικού κόσμου της χώρας που χθες δημοσιοποίησε δελτίο Τύπου με τίτλο «ΔΕΒΘ: Μία έκθεση για τους εκδότες χωρίς τους εκδότες!» και την επισήμανση: «Παγκόσμια πρωτοτυπία: οι εκδότες δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης της χώρας τους».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση που συνυπογράφεται από τα Δ.Σ. της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου, του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου και του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας:

«Σκοπός κάθε έκθεσης βιβλίου είναι η προσέλκυση πραγματικών ή πιθανών αναγνωστών και η γνωριμία τους με τους τίτλους που εκτίθενται και τους συγγραφείς που παρίστανται. Οι αληθινοί διοργανωτές είναι πάντοτε οι εκδότες που επιλέγουν τους τίτλους και αναλαμβάνουν την παραγωγή τους, στηρίζοντας τους συντελεστές μιας έκδοσης και όλο το οικοσύστημα του βιβλίου.

Δυστυχώς, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), ο φορέας που έχει αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), απέκλεισε και εφέτος από κάθε σχετική απόφαση το σύνολο των Ελλήνων εκδοτών και επέλεξε για άλλη μια φορά να διαχειριστεί τα άγνωστα σε εμάς παρεχόμενα κονδύλια σε περιφερειακές δράσεις και σε αδικαιολόγητες αναλήψεις δαπανών που τίποτε δεν προσφέρουν στον κεντρικό σκοπό της έκθεσης.

Σημειωτέον πως η ΔΕΘ-HELEXPO, που εκμισθώνει τους χώρους και τον εξοπλισμό, αύξησε εν κρυπτώ το κόστος συμμετοχής των εκδοτών, επικαλούμενη διόγκωση των δαπανών λόγω των αποφάσεων του ΕΙΠ, ενώ οι παροχές προς τους εκθέτες παραμένουν ίδιες και βεβαίως κατώτερες των αναγκαίων.

Με συνεχή διαβήματα οι συλλογικοί φορείς των εκδοτών απευθύνονταν στο ΕΙΠ ζητώντας να συνδιαμορφώσουν τις προτεραιότητες και το πλαίσιο λειτουργίας της 20ής ΔΕΒΘ, να προσφέρουν εκ των προτέρων τις επαγγελματικές τους γνώσεις και εμπειρίες, να συμφωνηθεί από κοινού η κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων και ο απαραίτητος απολογιστικός έλεγχος.

Αντί των παραπάνω, ενημερώνονταν για προειλημμένες αποφάσεις, διάβαζαν ψευδείς ανακοινώσεις εξωφρενικών αριθμών προσέλευσης και συμμετοχών, πληροφορούνταν από λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων για προσκλήσεις ξένων παραγόντων και θεματικές συζητήσεις, ενώ στο πρόγραμμα παρουσιάσεων νέων εκδόσεων επικρατούσαν άδηλα κριτήρια, αν μη μεροληπτικές προτιμήσεις.

Οι Ελληνες εκδότες, σεβόμενοι τους συνεργάτες τους και τους αναγνώστες, θα λάβουν μέρος στην έκθεση, αναλαμβάνοντας να τη στηρίξουν με τα περιορισμένα οικονομικά τους μέσα σε μια ομολογουμένως δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά του βιβλίου.

Δεν πρόκειται όμως να συνεχίσουν να προσφέρουν την ανοχή τους σε φορείς και πρόσωπα ακατάλληλα να αντιληφθούν την αποστολή και τα καθήκοντά τους και είναι υποχρεωμένοι να αποκρούσουν τον σφετερισμό του διαρκούς έργου τους και τη σπατάλη πόρων εις βάρος των συμφερόντων τους.

Η 20ή ΔΕΒΘ που εγκαινιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η τελευταία που διοργανώνεται χωρίς αυτούς, η τελευταία χωρίς κεντρικό στόχο να αυξηθεί το αναγνωστικό κοινό, η τελευταία που θα κρύβει μέσω της αδιαφάνειας δαπανηρές και ταυτοχρόνως αναποτελεσματικές επιλογές».

Και η Εταιρεία Συγγραφέων διαμαρτύρεται για τον νέο φορέα βιβλίου

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα τα σωματεία των εκδοτών έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τον νέο φορέα εθνικής πολιτικής για το βιβλίο, το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, όπως θα λέγεται, ζητώντας μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Διοικητικό του Συμβούλιο. «Είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένας εκδότης στο ενδεκαμελές Δ.Σ. του νέου φορέα για το βιβλίο; Είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η πολιτική βιβλίου και οι πολιτικές φιλαναγνωσίας ερήμην των εκδοτών, αυτών δηλαδή που επιλέγουν τα βιβλία, επενδύουν σε αυτά και τα κυκλοφορούν;», επισημαίνουν.

Παράλληλα, και η Εταιρεία Συγγραφέων με επιστολή της προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία της καθώς το ιστορικό αυτό σωματείο δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Δημιουργική Ελλάδα: Ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις σύγχρονου πολιτισμού», το Ε’ μέρος του οποίου αφορά το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού.

«Θεωρούμε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συγγραφέων και εκδοτών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι συνδημιουργοί του βιβλίου, και όχι να περιορίζεται σε έναν και μόνο εκπρόσωπο συγγραφέων/μεταφραστών, σε έναν και μόνο εκπρόσωπο εκδοτών», αναφέρει η Εταιρεία Συγγραφέων.

«Συναφές προς το παραπάνω είναι το γεγονός ότι το Δ.Σ. θα πρέπει να συγκροτείται από πρόσωπα με άριστη γνώση των πολλαπλών θεμάτων του βιβλίου, με επιστημοσύνη και εμπειρική γνώση, που είναι απαραίτητο να εξασφαλίζονται με διαφανείς διαδικασίες και μετρήσιμα κριτήρια».

Οσον αφορά τους πόρους και τα έσοδα του ΕΛΙΒΙΠ, «χρειάζεται να είναι επαρκείς, ώστε ο νέος φορέας να χαράξει πολιτική και στρατηγικές προώθησης του βιβλίου στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση κονδυλίων για τη διείσδυση της λογοτεχνίας στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και μια οργανωμένη στρατηγική προώθησής της. Δεν αρκούν προγράμματα όπως το GREEKLIT αν τα μεταφραζόμενα βιβλία μας παραμένουν στα ράφια των εκδοτών και των συγγραφέων. Η λογοτεχνία είναι ισχυρό όπλο για την εξωτερική πολιτική, όπλο το οποίο ως χώρα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί επαρκώς», επισημαίνει η Εταιρεία Συγγραφέων και καταλήγει:

«Οι συγγραφείς ζητάμε, επιτέλους, να υπάρξει μια στιβαρή και συνεπής πολιτική για το βιβλίο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ-Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις μετά τις Ευρωεκλογές – Πώς θα σας παίρνει το σπίτι ο Μητσοτάκης αν βγει πρώτη η Νέα Δημοκρατία

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ