Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ευρωπαϊκή τριάδα συνιστά «μεγάλη αποτυχία»για ΗΠΑ και Ισραήλ
Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ευρωπαϊκή τριάδα συνιστά «μεγάλη αποτυχία»για ΗΠΑ και Ισραήλ

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ευρωπαϊκή τριάδα συνιστά «μεγάλη αποτυχία»για ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν σχέδια για ένταξη στο αναπτυσσόμενο μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Το Sputnik ρώτησε ένα ζευγάρι αξιοσέβαστων ειδικών στην πολιτική της Μέσης Ανατολής και στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Το Ισραήλ ανακάλεσε τους πρεσβευτές του στη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία την Τετάρτη για «επείγουσες διαβουλεύσεις», καλώντας απεσταλμένους στο Τελ Αβίβ και απειλώντας τις χώρες με «βαριές συνέπειες» μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της τριάδας για επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης – πιθανότατα με βάση τα προ του 1967 σύνορά της. , από την επόμενη εβδομάδα.
«Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό απέναντι σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς σε δήλωση μετά την ανακοίνωση της αναγνώρισης.
«Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία πληρώνει», υποστήριξε ο Κατς, κατηγορώντας τις τρεις χώρες ότι «επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς» με κράτος μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της στο νότιο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την κίνηση της τριάδας, λέγοντας ότι θα συμβάλει στην κατοχύρωση του «δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση» και θα φέρει μια λύση δύο κρατών πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η Χαμάς –η οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ– χαιρέτισε επίσης την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την καθιέρωση του δικαιώματός μας στη γη μας» και προτρέποντας περισσότερες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έσπευσε να υπερασπιστεί το Ισραήλ, τονίζοντας ότι ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν «είναι ισχυρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του την καριέρα», πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος «θα πρέπει να αναγνωριστεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μέρη, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».
Οι «άμεσες διαπραγματεύσεις» που ανέφερε ο εκπρόσωπος αναφέρονται σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μεσολαβήσει για μια παλαιστινιο-ισραηλινή διευθέτηση – με τις συνομιλίες να αποτυγχάνουν θεαματικά κατά τη διάρκεια τριών και πλέον δεκαετιών χάρη κυρίως στην ισραηλινή αδιαλλαξία, την ευνοιοκρατία των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ και τις προσπάθειες των Ισραηλινών ηγετών , συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, για να διχάσει το παλαιστινιακό απελευθερωτικό κίνημα.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne επέκρινε την κίνηση των τριών χωρών, λέγοντας ότι η αναγνώριση «δεν είναι απλώς ένα συμβολικό ζήτημα ή ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια. .» Ο Sejourne πρότεινε ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας επανέλαβε τα αισθήματα της Ουάσιγκτον και του Παρισιού, λέγοντας ότι το Βερολίνο θα πραγματοποιήσει τον «σταθερό στόχο» του να αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη μόνο μέσω μιας «διαδικασίας διαλόγου».

Η Σουηδία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το 2014, 26 χρόνια μετά από πέντε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία, το 1988, μαζί με την Κύπρο.

143 από τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κάθε χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική, το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και της Ασίας αναγνωρίζουν πλέον το παλαιστινιακό κράτος, με την ανακοίνωση της Τετάρτης να συρρικνώνει το μπλοκ των δυτικών χωρών που δεν το έχουν κάνει.

Η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ομάδα χωρών όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και την πολιτική πειθώ. Η Νορβηγία, για παράδειγμα, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ενώ ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Ισραήλ το 1949 και υπερηφανεύεται για μια «μακρά ιστορία φιλίας» με το εβραϊκό κράτος, έχει ασκήσει επίσης έντονη κριτική για το Ισραήλ. την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τη βαρβαρότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Τελ Αβίβ στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Η Ισπανία και το Ισραήλ συνήψαν σχέσεις μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ενώ οι σχέσεις θερμάνθηκαν γρήγορα μετά, επιδεινώθηκαν δραματικά τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αρκετοί Ισπανοί αξιωματούχοι συνέστησαν να προσαχθεί ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου. Αυτό ώθησε το Τελ Αβίβ να κατηγορήσει την ισπανική κυβέρνηση για συμπάθειες προς τους τρομοκράτες.
Η Ισπανία, είναι ενδιαφέρον, μόνο από τους λίγους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν έχει αναγνωρίσει το καθεστώς μαριονέτας στο Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, δείχνοντας τουλάχιστον κάποια ετοιμότητα να ενεργήσει ενάντια στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον όταν η Μαδρίτη κρίνει σκόπιμο.
Η Ιρλανδία είχε επίσης μια δύσκολη σχέση με το Ισραήλ, με πρεσβείες μεταξύ των δύο χωρών που ιδρύθηκαν μόλις το 1996, και το Δουβλίνο επικρίνει τακτικά το Τελ Αβίβ για την απειλή του προς τους Ιρλανδούς ειρηνευτές που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, για την κατασκευή το τείχος ασφαλείας της Δυτικής Όχθης και για τις παράνομες επιχειρήσεις της Μοσάντ σε ιρλανδικό έδαφος.

«Μεγάλη αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας»

“Φυσικά η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι ένα μεγάλο βήμα – είναι σημαντικό”, δήλωσε στο Sputnik ο Δρ Μεχμέτ Ρακίπογλου , επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mardin Artuklu στην Τουρκία.
Ο Ρακίπογλου πιστεύει ότι οι τρεις χώρες βρίσκονται εκτός της τροχιάς των ΗΠΑ και του Ισραήλ πολιτικά για αρκετό καιρό, με ορισμένες, όπως η Ιρλανδία, να μοιράζονται μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους με βάση τη δική τους εμπειρία ταλαιπωρίας στα χέρια του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

«Έτσι, φυσικά, αυτή είναι μια μεγάλη αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας», τόνισε ο παρατηρητής.

«Αυτή είναι μια φυσιολογική αποτυχία της ισραηλινής διπλωματίας, όχι [μόνο] σε αυτές τις χώρες, αλλά και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε στο Sputnik ο Ayman Yousef , καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Αραβοαμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Παλαιστίνη.
«Θα έχει πολύ καλές συνέπειες για άλλες χώρες εντός της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη. Βλέπουμε δραστικές αλλαγές στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής αυτών των χωρών. Αναμένουμε χώρες όπως το Βέλγιο, η Μάλτα, η Σλοβενία, ακόμη και η Ελλάδα και η Πορτογαλία να αναγνωρίσουν επίσης την Παλαιστίνη», είπε ο Γιούσεφ.
Η κίνηση της Τετάρτης «σημαίνει, σιωπηρά και ρητά, μια συμμαχία αυτών των χωρών εντός της ΕΕ για να διαμορφώσει τις πολιτικές της έναντι της Παλαιστίνης και θα ωθήσει άλλες χώρες να κάνουν την ίδια διπλωματική κίνηση εδώ», πιστεύει ο παρατηρητής.
Για την Παλαιστίνη, η απόφαση της τριάδας θα σημαίνει επίσης βελτίωση των διμερών οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων και θα ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ, «τον παραδοσιακό σύμμαχο του Ισραήλ, να είναι πιο ισορροπημένες στις πολιτικές και τις αντιδράσεις τους στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». είπε ο Γιουσέφ.

Το Ισραήλ δεν έχει κανέναν να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό του

Το Ισραήλ κατηγορεί μόνο τον εαυτό του για τη μετατόπιση της παγκόσμιας γνώμης εναντίον του, ακόμη και μεταξύ των παραδοσιακών φίλων του στη Δύση, τόνισε ο παρατηρητής, επισημαίνοντας τη βαρβαρότητα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι οποίες έχουν πλέον σκοτώσει ή ακρωτηριάσει περισσότερο από το 5% του προπολεμικού χρόνου της Λωρίδας πληθυσμός.
«Το Ισραήλ κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα: νοσοκομεία, τζαμιά, εκκλησίες και πανεπιστήμια, σχολεία και όλα τα πολιτικά ιδρύματα της Γάζας. Νομίζω ότι το επίπεδο και το μέγεθος αυτής της καταστροφής έχουν ωθήσει αυτές τις χώρες να αλλάξουν τις πολιτικές τους προς τη σωστή κατεύθυνση. Και νομίζω ότι πολλές χώρες της ΕΕ αρχίζουν να σκέφτονται ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή δεν θα επιτευχθεί, θα είναι μια απομακρυσμένη επιλογή εάν δεν αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», είπε ο Γιούσεφ.
«Το Ισραήλ αποτυγχάνει όχι μόνο εντός της ΕΕ, ακόμη και στα Ηνωμένα Έθνη να πείσει άλλες χώρες. Ακόμη και στις ΗΠΑ, υπάρχει μια τεράστια αντίθεση στις πολιτικές που υιοθετούν οι Ισραηλινοί – οι φοιτητικές διαδηλώσεις σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια είναι μόνο ένα παράδειγμα αυτού».