Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Υποκρισία του ΟΗΕ:Ναι για την «γενοκτονία» της Σρεμπρένιτσα, Οστόσο «υποστηρίζει την εξόντωση της Γάζας»
Υποκρισία του ΟΗΕ:Ναι για την «γενοκτονία» της Σρεμπρένιτσα, Οστόσο «υποστηρίζει την εξόντωση της Γάζας»

Υποκρισία του ΟΗΕ:Ναι για την «γενοκτονία» της Σρεμπρένιτσα, Οστόσο «υποστηρίζει την εξόντωση της Γάζας»

Το ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία και τη Ρουάντα πέρασε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με 84 χώρες να ψήφισαν υπέρ, 19 κατά και 68 αποχές.

Ο βετεράνος ειδικός σε θέματα Βαλκανίων Στέβαν Γκάιτς είπε στο Sputnik τι είναι λάθος με το χρονοδιάγραμμα του ψηφίσματος και γιατί οι χώρες που το προωθούν δεν είναι σε καμία απολύτως ηθική θέση να κατηγορήσουν κάποιον άλλο για γενοκτονία.
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα την Πέμπτη που ορίζει την 11η Ιουλίου ως «Διεθνή Ημέρα Αναστοχασμού και Μνήμης της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα» και καταδικάζει «χωρίς επιφύλαξη κάθε άρνηση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα ως ιστορικό γεγονός».
Το ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία και τη Ρουάντα πέρασε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με 84 χώρες να ψήφισαν υπέρ, 19 κατά και 68 αποχές.

Η Ρωσία, η Σερβία, η Κίνα, η Συρία, η Κούβα και η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των εθνών που αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα, ενώ οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι και Καναδοί σύμμαχοί τους αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος των υπέρ, μαζί με πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.
Σέρβοι αξιωματούχοι επέκριναν την ψηφοφορία, ισχυριζόμενοι ότι το ψήφισμα χαρακτηρίζει τους Σέρβους ως «γενοκτονικό λαό» και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως κράτους. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι θα πρότεινε την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας εάν προχωρήσει η ψηφοφορία. Από τότε έχει δεσμευτεί να παραδώσει ένα προσχέδιο συμφωνίας για χωρισμό στο Σεράγεβο εντός 30 ημερών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε ότι το ψήφισμα φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον του 1995 που έβαλε τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας. Ο Nebenzia χαρακτήρισε την ψηφοφορία της Πέμπτης μια «θλιβερή σελίδα στην ιστορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», υποδηλώνοντας ότι η Γερμανία, η οποία «δεν έχει ηθική εξουσία να αναφέρει καν τον όρο γενοκτονία για να περιγράψει οτιδήποτε άλλο εκτός από τα δικά της φρικτά εγκλήματα» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προχώρησε σε μια διεξοδικά «πολιτική δήλωση» υπό το πρόσχημα της καθιέρωσης ημέρας μνήμης για τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Μάρκο Ντούριτς κατηγόρησε «κάποιον» ότι επιδίωξε να βάλει τους γείτονες εναντίον του άλλου και «άνοιξε παλιές πληγές» στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για να το κάνει.

Οι ηγέτες της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα αναγνωρίζουν τις δολοφονίες χιλιάδων Βόσνιων Μουσουλμάνων ανδρών στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 ως έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκαν από άτομα, αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό της ως γενοκτονίας και αμφισβητούν τους ισχυρισμούς των βοσνιακών αρχών και των δυτικών χωρών σχετικά με την αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν.

Η υποκρισία ξεφεύγει από τα charts

«Αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο λόγω της τεράστιας πίεσης των δυτικών χωρών», λέει ο καθηγητής Stevan Gajic, πολιτικός αναλυτής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών που εδρεύει στο Βελιγράδι.
Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι το χρονοδιάγραμμα του ψηφίσματος, είπε ο Gajic στο Sputnik.
«Η πρόταση έρχεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Έρχεται τη στιγμή που οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν την εξόντωση της Γάζας. Και επομένως θέλουν να εκτρέψουν την οργή των μουσουλμανικών χωρών και επίσης να δώσουν άλλοθι στις μουσουλμανικές χώρες που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος…να καθαρίσουν με κάποιο τρόπο μπροστά στους λαούς τους γιατί δεν κάνουν τίποτα όσον αφορά την Παλαιστίνη. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο. Το κίνητρο είναι επίσης να προκληθούν διαφορές μεταξύ των χωρών της αναδυόμενης παγκόσμιας πλειοψηφίας, που αγωνίζεται και που πολεμά και νικά τη δυτική ηγεμονία και τη δυτική παγκόσμια κυριαρχία σε όλο τον κόσμο», πιστεύει ο παρατηρητής.
«Ένας άλλος πόλεμος είναι πιθανός. Και αυτό ακριβώς μπορεί να είναι η σπίθα. Νομίζω ότι όταν σκεφτόμαστε τα κίνητρα, θα πρέπει να θυμηθούμε τι είπε ο [τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ] Τζον Κέρι το 2015 – ότι η Σερβία, η Βοσνία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και μια σειρά από άλλες χώρες βρίσκονται η γραμμή πυρός της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που μαίνεται ήδη για ενάμιση χρόνο [στο Donbass, εκδ.] όταν το είπε», θυμάται ο Γκάιτς.
«Αυτή η περιοχή προβάλλεται από τη Δύση για πρόκληση νέων συγκρούσεων. Και ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Ελπίζω ότι δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν άλλον πόλεμο, γιατί τώρα, η κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», κατέληξε ο παρατηρητής.
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ