Η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη μαζικής παραγωγής Αρμάτων Μάχης “Altay MBT”
Περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της βασιζόμενη στα δυτικά σχέδια κύριων αρμάτων μάχης, η Turkiye άρχισε να εξερευνά την παραγωγή μιας εγχώριας βαριάς τεθωρακισμένης πλατφόρμας στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ως μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για την αύξηση της αυτάρκειας του στρατιωτικού-βιομηχανικού της συγκροτήματος.
Η Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη της μαζικής παραγωγής του νέου κύριου άρματος μάχης Altay. Εδώ είναι τι γνωρίζουμε για το τανκ και τις δηλωμένες δυνατότητές του.
Σχεδιασμένο μεταξύ 2008 και 2016 από τον τουρκικό κολοσσό άμυνας και αυτοκινητοβιομηχανίας BMC Otomotiv με τη βοήθεια των τουρκικών εταιρειών Aselsan, MKEK, Roketsan και Havelsan και με μεγάλη βοήθεια από τις νοτιοκορεατικές Hyundai Rotem, Hyundai WIA, Samyang Comtech και Poongsan Corporation, το Altay είναι Turkiyes Όραμα που προέρχεται από το K2 Black Panther για ένα MBT τέταρτης γενιάς.
Οι τεχνολογίες στο τανκ υπολογίζονται σε περίπου 60 τοις εκατό νοτιοκορεατικές, αλλά η Turkiye σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό των εγχώριων τεχνολογικών λύσεων με την πάροδο του χρόνου.
Το Altay είναι ένα μεγαθήριο ενός τεθωρακισμένου οχήματος, με βάρος 65 τόνους , συγκρίσιμο με το αμερικανικό M1 Abrams. Το MBT έχει μήκος 7,3 μέτρα (10,3 μέτρα αν μετρήσουμε το όπλο του όταν κοιτά προς τα εμπρός), πλάτος 3,9 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα.
Αυτό σημαίνει άφθονο χώρο για το τετραμελές πλήρωμά του, τα πυρομαχικά και τα αποθέματα καυσίμων του, αλλά και το καθιστά δυνητικά ευάλωτο σε εχθρικές επιθέσεις αντιαρματικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως έχει αποδείξει ευρέως η ουκρανική σύγκρουση.
Το τουρκικό τανκ είναι εξοπλισμένο με σύνθετη θωράκιση νοτιοκορεατικής σχεδίασης και ενεργή προστασία Aselsan AKKOR.
Το όπλο λείας οπής με λέιζερ 120 mm MKE είναι ο κύριος οπλισμός του τανκ. Το όπλο δεν έχει αυτόματο φορτιστή. Τα δευτερεύοντα όπλα περιλαμβάνουν ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm και έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων οπλισμένο με πολυβόλο με αυτόματη παρακολούθηση στόχων.
Το Altay τροφοδοτείται από έναν 12κύλινδρο υδρόψυκτο κινητήρα ντίζελ Hyundai 1.500 ίππων . Ένας εγχώριος κινητήρας της BMC είναι στα σκαριά. Η Turkiye φλέρταρε με την αγορά ουκρανικών κινητήρων δεξαμενών που παράγονται από το άλλοτε θρυλικό εργοστάσιο Kharkov Malyshev, αλλά απέρριψε την ιδέα στα τέλη του 2021.
Το τουρκικό τανκ έχει δηλωμένη απόδοση δρόμου/εκτός δρόμου 70 και 45 km/h, αντίστοιχα , και επιχειρησιακή εμβέλεια 450 km πριν τον ανεφοδιασμό. Η δεξαμενή έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να χειρίζεται κλίση 60 τοις εκατό και ποτάμια Ford βάθους έως 4 μέτρα με ειδικό εξοπλισμό ή 1,2 μέτρα χωρίς ειδικό εξοπλισμό.
Η Turkiye αναμένει να κατασκευάσει την πρώτη παρτίδα των 250 Altays το 2025. Οι δεξαμενές έχουν εκτιμώμενο κόστος μονάδας 13,75 εκατομμυρίων δολαρίων. Το μακροπρόθεσμο κόστος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο .
Πριν κατασκευάσει το Altay, η Turkiye πέρασε δεκαετίες βασιζόμενη στα αμερικανικά άρματα μάχης M48 και M60 και στα δυτικά γερμανικά Leopard 1 και Leopard 2 MBT. Το τελευταίο αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτο σε φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους που χρησιμοποιούσαν μαχητές στη νότια Τουρκία.
Ο επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκοργκούν διαβεβαίωσε ότι η σχεδίαση του Altay έχει αναβαθμιστεί «σύμφωνα με τις συνθήκες του σύγχρονου πολεμικού περιβάλλοντος».
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Tο 96% του συνόλου των ΜΜΕ του πλανήτη ανήκει σε 6 εβραϊκές εταιρείες!!!
Έρευνα: Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι και επισήμως τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη
Κοινοποίησε !!!
#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν