Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Μολυσμένα τρόφιμα: Δείτε ποιες ασθένειες μεταδίδουν...
Μολυσμένα τρόφιμα: Δείτε ποιες ασθένειες μεταδίδουν…

Μολυσμένα τρόφιμα: Δείτε ποιες ασθένειες μεταδίδουν…

Κάθε χρόνο 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως νοσεί από επιμολυσμένα τρόφιμα, ενώ περισσότερες από 200 ασθένειες προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, από γαστρεντερίτιδα μέχρι σοβαρή λοίμωξη, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην πλειονότητά τους οφείλονται σε μόλυνση από σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο. Κάθε χρόνο, 1 στους 10 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο παθαίνει τροφική δηλητηρίαση και 420.000 πεθαίνουν.

Μόνο στις ΗΠΑ, τα περιστατικά φτάνουν τα 48 εκατ. και οι θάνατοι τους 3.000 ετησίως, ενώ 23 εκατ. και 5.000 είναι οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ιδιαίτερα απειλητικά είναι τα τροφιμογενή νοσήματα για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, για γυναίκες σε εγκυμοσύνη και για άτομα άνω των 65 ετών.

Έλεγχοι για μολυσμένα τρόφιμα

Το πλέγμα πολιτικών και αποφάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως στόχο την απόλυτη ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών και των εθνικών αρχών να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε απειλή στην ασφάλεια των τροφίμων μας, την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή, αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης απέναντι στους παραγωγούς μας.

Συμβάλλουμε στη διατροφική ασφάλεια με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους από μεικτά κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ στην αγορά και στις πύλες εισόδου.

Με συντονισμό και μεθοδικότητα, αντιμετωπίζουμε τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία των ελληνικών προϊόντων.

  • Με σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση, ανανεώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τους ελέγχους και κυρώσεις στα προϊόντα με ένδειξη ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Στόχος μας η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των ελέγχων, η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και η ενίσχυση της ποιότητάς τους, και η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.
  • Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τους καταναλωτές, και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους αλλά και στους επαγγελματίες μεταποίησης της χώρας μας.

Ασφάλεια

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια στα Τρόφιμα, αφιερώνεται σε όλους όσοι εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων μας σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Η αναγνώριση της σημασίας των προτύπων στα τρόφιμα, οι καλές πρακτικές ασφάλειας και η εφαρμογή τους σε παγκόσμιο επίπεδο καλύπτοντας κάθε στάδιο της παραγωγής τροφίμων, έχει ως στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τη βελτίωση της υγείας και τη στήριξη ενός δίκαιου εμπορίου τροφίμων με ταυτόχρονη ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ>>Κατακόρυφη αύξηση έως 65% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος μετά τις εκλογές,σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Μαΐου

>>Στο ΣτΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Κατέθεσαν προσφυγές κατά του νέου φορολογικού νόμου.

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ