Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Πρώην πράκτορας του FBI : Αν δεις αυτά τα 8 σημάδια δεν πρέπει να εμπιστευτείς ένα άτομο
Πρώην πράκτορας του FBI : Αν δεις αυτά τα 8 σημάδια δεν πρέπει να εμπιστευτείς ένα άτομο

Πρώην πράκτορας του FBI : Αν δεις αυτά τα 8 σημάδια δεν πρέπει να εμπιστευτείς ένα άτομο.

Ο Robin Dreeke είναι πρώην πράκτορας του FBI. Πλέον είναι συγγραφέας, Executive Coach και Trust Expert. Και σίγουρα έχει αρκετές χρήσιμες συμβουλές να παραθέσει.

«Ως συνταξιούχος ειδικός πράκτορας του FBI και πρώην επικεφαλής του Προγράμματος Ανάλυσης Συμπεριφοράς της Αντικατασκοπείας, πέρασα 21 χρόνια νικώντας ανθρώπους των οποίων η μόνη πρόθεση ήταν η εξαπάτηση και η απάτη. Μέσα από χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων, αναγνώρισα ορισμένα βασικά μοτίβα και έμαθα πώς να «διαβάζω» τους ανθρώπους- ή να προβλέπω τι θα κάνουν οι άλλοι και να τους εμπιστεύομαι ανάλογα» λέει στο CNBC.

Εδώ είναι τα 8 προειδοποιητικά σημάδια που αποκαλύπτουν έναν ανέντιμο άνθρωπο:

1. Μιλούν με απόλυτους όρους, όπως «πάντα» και «ποτέ».

Τέτοιες λέξεις προορίζονται να υποστηρίξουν μια άποψη, αλλά είναι σπάνια αληθινές και μπορούν εύκολα να υποκινήσουν την άρνηση και την αντίθεση.

Όταν κάποιος λέει, «Ποτέ δεν μου κάνεις κομπλιμέντα», για παράδειγμα, απλώς σε εκλιπαρεί να πεις: «Αυτό είναι γελοίο! Θυμάμαι να σου κάνω κομπλιμέντα!».

Οι άνθρωποι που είναι αξιόπιστοι τείνουν να χρησιμοποιούν λέξεις που μαλακώνουν τις απόλυτες έννοιες, όπως «συνήθως», «συχνά», «μάλλον», «μερικές φορές» και «γενικά».

2. Καμαρώνουν για τα επιτεύγματά τους σε ανύποπτο χρόνο.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ξέρουν πώς να καυχιούνται έντεχνα. Μερικοί περιμένουν την κατάλληλη στιγμή σε μια συνομιλία για να ρίξουν… τα 15 δευτερόλεπτα αυτοπροβολής τους – ως απλή πληροφορία, ένα σχετικό παράδειγμα ή μια αναλαμπή διασκεδαστικής ανάμνησης. Και όταν τους δίνεις τα συγχαρητήρια που ψάχνουν, το απολαμβάνουν.

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι ο συνάδελφος που προσπαθεί πάντα να καθησυχάσει ότι θα μπορέσετε να κάνετε κάτι καλύτερο από εκείνον, με το πρόσχημα της ενθάρρυνσης. Αλλά ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να σας υπενθυμίσουν πόσο σπουδαίοι είναι – καθώς αγωνίζεστε να τα καταφέρετε.

3. Προσπαθούν να σας ευχαριστήσουν κρίνοντας άτομα που γνωρίζετε και οι δύο.

Υπονοούν ότι είστε καλύτεροι από αυτούς τους άλλους ανθρώπους, διαφορετικά δεν θα εμπιστεύονταν την κριτική τους. Σας δίνουν ευκαιρίες να παραθέσετε τη δική σας αποδοκιμασία για αυτούς τους ανθρώπους, σαν να είναι μια υγιής μορφή δεσμού.

Εν τω μεταξύ, το μόνο που σκέφτεστε είναι: Τι λένε για μένα όταν δεν είμαι κοντά;

4. Είναι άκρως αμυντικοί.

Επικίνδυνο χαρακτηριστικό. Και ένα από τα πιο συνηθισμένα. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι αν αρνηθούν κάτι, αυτό παύει να υπάρχει.

Μετατρέπουν την κριτική σε αστείο ή σε προσβλητική δήλωση που δεν έχει νόημα. Αλλάζουν θέμα. Διαστρεβλώνουν την «κατηγορία». Ή απλώς αποσύρονται. Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους οι ανέντιμοι άνθρωποι βάζουν τις ασπίδες τους. Και λένε αυτό που θέλουν.

5. Τους αρέσουν τα debates.

Δεν μιλάμε για ανταλλαγή ορθολογικών ιδεών. Μιλάμε για τις υπερσυναισθηματικές κυνομαχίες που κυριαρχούν πλέον παντού, από τα social media έως τις πολιτικές συζητήσεις.

Θα δεις τέτοια άτομα να εφαρμόζουν πολλές τακτικές, που περιλαμβάνουν: Επίθεση σε ανθρώπους αντί για ιδέες, χρήση υπονοούμενων, παιχνίδι με τους φόβους, να ορίζουν αποδιοπομπαίο τράγο, αλλαγή θέματος.

6. Μιλούν πολύ και λένε… πολύ λίγα.

Συνήθως συμβαίνει επειδή προσπαθούν να κρύψουν κάτι ή απλώς δεν έχουν τίποτα να πουν. Προσπαθούν λοιπόν να αντικαταστήσουν την ποιότητα με την ποσότητα, με την χρήση κλισέ λέξεων και φράσεων.

Ο ειδικός στις επιχειρηματικές επικοινωνίες L.J. Brockman, δημιουργός της φόρμουλας C2M2, προσδιορίζει τα τέσσερα κύρια χαρακτηριστικά της επιτυχημένης επικοινωνίας: Σαφή, συνοπτική, αξιομνημόνευτη και παρακινητική.

7. Δεν ξέρουν πώς να ζητήσουν συγγνώμη.

Η συγγνώμη είναι αρκετά εύκολη. Λες: «Συγγνώμη». Και αυτό είναι. Δυστυχώς, είναι κάτι που σπάνια θα ακούσετε από έναν ανέντιμο άνθρωπο. Θα πουν, «Συγγνώμη. Αλλά…» Έπειτα έρχεται η δικαιολογία.

Αυτό συμβαίνει από φόβο, αλαζονεία, τελειομανία ή κάποια άλλη μορφή ανωτερότητας.

8. Η γλώσσα του σώματος.

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι το απόλυτο δώρο. Ακολουθούν μερικά σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο αισθάνεται άβολα με αυτό που λέει:

-Σε αντίθεση με ένα γνήσιο χαμόγελο, οι γωνίες του στόματός τους δεν ανεβαίνουν, αλλά τραβιούνται κατευθείαν προς τα πίσω. Το χαμόγελο δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το πρόσωπό τους και τα φρύδια τους είναι συχνά αυλακωμένα.

-Η γωνία του κεφαλιού τους είναι ελαφρώς κεκλιμένη προς τα πίσω, αντί να στρέφεται προς τις δύο πλευρές. Και κυριολεκτικά σε κοιτάζουν κάτω από τη μύτη.

-Οι άνθρωποι που είναι ειλικρινείς έχουν τα μάτια τους ορθάνοιχτα. Τα μάτια ενός ανέντιμου ανθρώπου, ωστόσο, είναι κάπως κλειστά και τείνουν να είναι ”κλειδωμένα” πάνω σας, χωρίς πολλές κινήσεις.

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ