Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη το Πρόγραμμα τροποποίησης καιρού των ΗΠΑ
Σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη το Πρόγραμμα τροποποίησης καιρού των ΗΠΑ

Καιρός: Σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη το Πρόγραμμα τροποποίησης καιρού των ΗΠΑ

Καιρός: Αυτό το πρόγραμμα των ΗΠΑ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει σοβαρές συνέπειες στην Ευρώπη. Ο έλεγχος του κλίματος μήπως είναι τελικά δίκοπο μαχαίρι;Εδώ και αρκετό καιρό, η γεωμηχανική έρχεται τακτικά να «σώσει» το κλίμα και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται όλο και περισσότερο να συμμαχήσουν με αυτήν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν τα κύματα του καύσωνα που εμφανίζονται απειλητικά στις μέρες μας. Για να γίνει αυτό, η χώρα θέλει να θέσει σε εφαρμογή επιχειρήσεις καθαρισμού των νεφών. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη διασπορά σταγονιδίων θαλασσίου ύδατος στην ατμόσφαιρα, πράγμα που θα οδηγήσει στη συνέχεια στην καλύτερη αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας, επιτρέποντας έτσι την μείωση των θερμοκρασιών.

Τα σωματίδια αλατιού θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα και θα συμπυκνώσουν την υγρασία, σχηματίζοντας σταγονίδια υψηλής ανακλαστικότητας, τα οποία θα διασκορπίσουν περισσότερη ηλιακή ενέργεια και θα μειώσουν τη θερμοκρασία. Πολύ σχετική αποτελεσματικότητα Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνητών, η λειτουργία καθαρισμού του νέφους είναι αποτελεσματική, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Πράγματι, σύμφωνα με την κλιματική προσομοίωση του 2010, η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε κοντά στην Αλάσκα θα μείωνε τον κίνδυνο έκθεσης σε επικίνδυνη ζέστη κατά 55%. Στην υποτροπική περιοχή, η μείωση θα ήταν μόνο 16%. Ωστόσο, εάν εφαρμοστεί το κλιματικό μοντέλο του 2050, τα αποτελέσματα είναι πολύ λιγότερο καθησυχαστικά.

Στην Αλάσκα, η επίδραση στη μείωση της θερμικής πίεσης θα μειωνόταν σημαντικά. Και ακόμη χειρότερα, στις υποτροπικές περιοχές, αυτό θα σήμαινε αύξηση της θερμοκρασίας. Οι συνέπειες αυτών των επιχειρήσεων δεν θα περιοριστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, θα επηρεαστούν επίσης.

Αν και τα αποτελέσματα που βασίζονται στο μοντέλο του 2010 θα σήμαιναν πτώση της θερμοκρασίας στην ήπειρο, το μοντέλο του 2050 δείχνει ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει κύματα καύσωνα στην Ευρώπη. «Αυτό δείχνει ότι η φωτεινότητα των θαλάσσιων νεφών μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών εάν γίνει τώρα, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να αποδειχθεί αναποτελεσματική και εκεί και να προκαλέσει κύματα καύσωνα στην Ευρώπη», είπε καταλήγοντας στο μικρόφωνο του Guardian η Jessica Wan, ερευνήτρια που συμμετείχε στη μελέτη.

«Είναι τρομακτικό» Για την ερευνήτρια, η έλλειψη διακυβέρνησης στην ηλιακή γεωμηχανική είναι «τρομακτική». «Η επιστήμη και η πολιτική πρέπει να αναπτυχθούν μαζί», υποστήριξε. «Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου μια περιοχή αναγκάζεται να καταφύγει στη γεωμηχανική για να μειώσει δραστικά αυτό που έχει προκαλέσει κάποιο άλλο μέρος του κόσμου στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την ξηρασία και τους καύσωνες».

Πηγή – Μετάφραση Αργυρώ Παναγιωτοπούλου

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ