ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΑΤΡΕΑ Ή ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ…
ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΟΛΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΟ,
ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ…
Όταν πας στις Μυκήνες, βλέπεις τον περίφημο «Θησαυρό του Ατρέα», μια θολωτή κατασκευή ενός πολιτισμού που άκμασε από το 1600 έως το 1200 π.κ.ε. Αυτή η θολωτή κατασκευή, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ταφής, έχει διάμετρο 14,6 μέτρα και ύψος 13,4 μέτρα. Είναι κατασκευασμένο από προσεκτικά κομμένες πέτρες που δεν συγκολλούνται μεταξύ τους με συγκολλητικό.
Διατηρούνται στη θέση τους λόγω της βαρύτητας και της πίεσης του ανάχωματος της γης από πάνω. Με άλλα λόγια: Αν κάποιος αφαιρούσε το χώμα από τον τύμβο, είναι πολύ πιθανό η κατασκευή να καταρρεύσει. Η δυσκολία σχεδιασμού μιας τέτοιας κατασκευής την καθιστά ιδιαίτερα σπάνια.
Στην είσοδό του, πάνω από την πόρτα του θολωτού τάφου, βρίσκεται ένας όμορφα λαξευμένος ογκόλιθος 122 τόνων. Πάνω από αυτό υπάρχει μια τριγωνική τρύπα που προστατεύει έξυπνα την πόρτα από την αδικαιολόγητη πίεση. Οι γνώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή ενός μνημείου αυτού του μεγέθους, σε συνδυασμό με τα υλικά και τη σύνδεσή τους, προκαλούν τουλάχιστον σεβασμό στους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν και υλοποίησαν μια τέτοια κατασκευή.
Συχνά υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η καμάρα, ο θόλος, η καμάρα και ο τρούλος είναι ρωμαϊκή εφεύρεση. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κυκλικές κατασκευές χωρίς προβλήματα, τουλάχιστον από τη μυκηναϊκή περίοδο και μετά, αλλά σχεδόν αποκλειστικά για κτίρια στο εσωτερικό.
Τους βρίσκουμε σε τάφους, νεκρομαντεία κ.λπ.
Οι Ρωμαίοι έφεραν αυτές τις κατασκευές στην επιφάνεια και τις χρησιμοποίησαν εκτενώς. Τις διαστάσεις του «Θησαυρού του Ατρέα» ξεπέρασε μια αντίστοιχη κυκλική κατασκευή στο περίφημο Πάνθεον της Ρώμης, που χτίστηκε από τον Απολλόδωρο τον Δαμασκηνό 1350 χρόνια αργότερα.
Στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας, σχεδόν 55 χλμ. από την πόλη του Αστακού, σώζεται τμήμα αρχαίου τείχους με την παλαιότερη γνωστή τοξωτή πύλη. Η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 5.000 χρόνια και αποτελεί μέρος των τειχών της πόλης με περίμετρο σχεδόν 5 χιλιομέτρων.
Η αρχαία πόλη είχε δύο ακροπόλεις, αρκετούς πύργους και σώζεται τμήμα του πλακόστρωτου δρόμου που συνέδεε την πόλη με τον Αχελώο ποταμό.
Οι Εσκιμώοι χτίζουν τα θολωτά σπίτια τους από κομμένους κύβους χιονιού από αμνημονεύτων χρόνων. Η κατασκευή είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να χτίζουν κάθε σειρά όλο και περισσότερο προς τα μέσα για να μπορεί να κλείνει σε λογικό ύψος χωρίς να καταρρέει μέσα.
Ένα κόλπο που ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε δεν είναι η κατασκευή σε αλληλοκαλυπτόμενες σειρές, αλλά σε μονοκόμματη σπείρα, που διευκολύνει την κατασκευή. Με αυτόν τον τρόπο, ένα άτομο μπορεί να φτιάξει μόνο του το ιγκλού αρκετά γρήγορα, αν φυσικά έχει τη σωστή εμπειρία.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Tο 96% του συνόλου των ΜΜΕ του πλανήτη ανήκει σε 6 εβραϊκές εταιρείες!!!
Έρευνα: Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι και επισήμως τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη
Κοινοποίησε !!!
#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν