Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Έκθεση του ΟΟΣΑ:«Κολομβία»θυμίζει η χώρα-Καρτέλ και μονοπώλια σε λιανεμπόριο, φάρμακα, σταθερή τηλεφωνία
Έκθεση του ΟΟΣΑ:«Κολομβία»θυμίζει η χώρα-Καρτέλ και μονοπώλια σε λιανεμπόριο, φάρμακα, σταθερή τηλεφωνία

Έκθεση του ΟΟΣΑ: «Κολομβία» θυμίζει η χώρα-Καρτέλ και μονοπώλια σε λιανεμπόριο φάρμακα τηλεφωνία. Ε.ΣΥ. μπορείς να κάνεις επαναφορά

Σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ελλάδα, αναδεικνύεται ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ανταγωνισμού σε τομείς όπως οι δικηγόροι, το λιανεμπόριο, τα φάρμακα και η σταθερή τηλεφωνία.

Τα ευρήματα του ΟΟΣΑ έρχονται ουσιαστικά να αποκαθηλώσουν τα όσα οι κυβερνητικοί αναφέρουν για την πορεία της οικονομίας και να επιβεβαιώσουν τα όσα η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε, δηλαδή ότι κυριαρχούν τα καρτέλ στις τιμές και αυξημένο λειτουργικό κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Παρά τις πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από το 2018, οι συγκεκριμένοι κλάδοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. 

Η έκθεση επισημαίνει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ευνοεί τον ανταγωνισμό, όμως οι οδικές μεταφορές και οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις.

Επιπλέον, οι αυστηρές ρυθμίσεις που ισχύουν για επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι και οι αρχιτέκτονες, περιορίζουν τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας φραγμούς στην είσοδο νέων επαγγελματιών.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους τομείς αυτούς, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές μεταξύ δημοσίων αξιωματούχων και ομάδων συμφερόντων, ενώ το κανονιστικό πλαίσιο της χώρας για τα λόμπι διασφαλίζει υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας και λογοδοσίας από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, παραμένουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στην αξιολόγηση του αντίκτυπου νέων και υφιστάμενων νόμων και κανονισμών στον ανταγωνισμό, καθώς και στην αντιμετώπιση των υψηλών μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών

Τέλος, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για την περαιτέρω ευθυγράμμιση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, ώστε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΟΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η Ε.ΣΥ. ΕΡΕΥΝΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΣ ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΜΕ ΕΛΛΑΝΙΟ ΑΞΙΑΚΟ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ” ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΚΛΙΚΕΣ η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

 

 

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ